Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Στις εκδηλώσεις για το Μακεδονικό Άγώνα


ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ Η ΗΜΕΡΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

Τιμήθηκαν από αρχές και λαό οι ήρωες, οι Μακεδονομάχοι, που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση της Μακεδονίας
Με τιμή και λαμπρότητα εορτάστηκε η Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα στην πόλη των Σερρών
Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018 με δοξολογία, εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας  και κατάθεση στεφάνων

Με τιμή και λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της Ημέρας του Μακεδονικού Αγώνα, στην πόλη των Σερρών, την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018. Τιμήθηκαν από αρχές και λαό, οι ήρωες, οι Μακεδονομάχοι, που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση της Μακεδονίας .
Δοξολογία και εκφώνηση πανηγυρικού της ημέρας
Το πρωί της Κυριακής τελέσθηκε δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σερρών, χοροστατούντος του μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, παρουσία των στρατιωτικών και πολιτικών αρχών του τόπου και λαού. Παραβρέθηκαν οι βουλευτές Σερρών Μιχάλης Τζελέπης, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, και ο Κώστας Αραμπατζής, ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Μωυσιάδης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και ο περιφερειακός σύμβουλος Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος Αθανάσιος Μασλαρινός, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών, Στέργιος Γαλάνης, ο αντιδήμαρχος Παντελής Χράπας ο οποίος εκπροσωπούσε τον δήμαρχο Σερρών, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης δήμου Σερρών Στέφανος Φωτιάδης, ο πρόεδρος του Αυτοκινητοδρομίου Σερρών, Βασίλης Παπαβασιλείου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Θεόδωρος Αραμπατζής, Δέσποινα Ιλανίδου Βίλιου, εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας, ο διοικητής του 10ου Συντάγματος, συνταγματάρχης Αλέξανδρος Παπαδόπουλο, ο διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών Γεώργιος Παπαδόπουλο, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Σωτήρης Δημητράκη, ο πρόεδρος  του ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΊΟΥ Σερρών ,Χρήστος Μέγκλας, κ.α.
Ακολούθησε εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την Ευαγγελία Βαρσάμη, διευθύντρια του 17ουΔημοτικού Σχολείου Σερρών.
Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης, κ. Θεολόγος ανέφερε: «Είναι καλή η εξιστόρηση των γεγονότων αλλά θεωρώ ότι είναι πολύ καλύτερη η διερεύνηση, η έρευνα και των συνθηκών κάτω από τις οποίες έγιναν τα γεγονότα. Αλλά πολύ περισσότερο μας διδάσκει, να ανακαλύψουμε, να ξαναμάθουμε ποιές ήταν οι δυνάμεις αυτές που στηρίζουν διαχρονικά τον ελληνισμό έτσι ώστε και σήμερα όπου ο ελληνισμός βρίσκεται μπροστά στις ίδιες σχεδόν προκλήσεις να ανακαλέσουμε στην ιστορική μας μνήμη, αυτέ στις δυνάμεις, τις διαχρονικές, τις ουσιαστικές  για να μπορέσουμε να απαντήσουμε αποτελεσματικά στις προκλήσεις του σήμερα. Θα συμφωνήσω απόλυτα με αυτό που διαπίστωσε η εκλεκτή ομιλήτρια σήμερα, ο Μακεδονικός Αγώνας δεν τελείωσε και ο νοών νοείτω»
Κατάθεση στεφάνων
Στην συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Εμμανουήλ Παπά στην πλατεία Ελευθερίας από τον Μιχάλη Τζελέπη, βουλευτή Σερρών, ως εκπρόσωπου της Βουλής των Ελλήνων, τον Γιάννη Μωυσιάδη, αντιπεριφερειάρχη Σερρών, τον διοικητή  του  10ου Συντάγματος, συνταγματάρχη Αλέξανδρο Παπαδόπουλο, τον εκπρόσωπο του δημάρχου Σερρών αντιδήμαρχο Παντελή Χράπα,  τον διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών Γεώργιο Παπαδόπουλο, τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Σωτήρη Δημητράκη, τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Δημήτριος Κάντζα τον αντιπρόεδρο Αποστράτων Αξιωματικών Αλεξανδρο Καδέμογλου, και τον πρόεδρο του Συλλόγου Μακεδονομάχων και Απογόνων Νομού Σερρών, Βάϊο Γκούρμη.
Δηλώσεις για την ημέρα
Ο Μιχάλης Τζελέπης, βουλευτής Σερρών, τόνισε: « Αποτίνουμε σήμερα φόρο τιμής σε  όλους εκείνους που αγωνίστηκαν και στους ήρωες που πρόσφεραν την ζωή τους για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, δημιουργώντας μια  από τις ηρωικότερες περιόδους στην σύγχρονη ελληνική ιστορία του Μακεδονικού Αγώνα. Δυστυχώς σήμερα η Μακεδονία και ο Μακεδονικός Αγώνας αμφισβητούνται πολεμούνται, καταπατούνται από μια ακυρωτική συμφωνία»
Ο Αθανάσιος Μασλαρινός, περιφερειακός σύμβουλος Σερρών, και απόγονος Μακεδονομάχου, δήλωσε:  «Ημέρα μνήμης, δόξας και τιμής! Εκατόν δεκατέσσερα χρόνια πέρασαν από τη χρονιά που ο θάνατος του ήρωα Παύλου Μελά σφράγισε τον αγώνα για την σωτηρία της Μακεδονίας μας. Ο θάνατός του συγκλόνισε τον Ελληνισμό και ξύπνησε συνειδήσεις δίνοντας έτσι νέα πνοή στον αγώνα υπεράσπισης της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Η μνήμη των Μακεδονομάχων από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι έδωσαν την ζωή τους για τον τόπο μας, πρέπει να μένει πάντα ζωντανή. Ο ηρωισμός και οι θυσίες των Μακεδονομάχων για την ελευθερία της Μακεδονίας, πρέπει να είναι για όλους μας φωτεινός σηματοδότης αξιών. Η επέτειος του Μακεδονικού Αγώνα, που καθιερώθηκε το 1969, ας γίνει αφορμή να μάθουμε καλύτερα όλα όσα διαδραματίσθηκαν την ένδοξη αυτή περίοδο. Μόνο όταν γνωρίζουμε καλά τις ρίζες μας και την ιστορία μας θα προχωρήσουμε με επιτυχία στο μέλλον. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να αντισταθούμε και σήμερα σε αυτούς, οι οποίοι προσπαθούν να ποδοπατήσουν και να ξεπουλήσουν την ελληνικότητα της Μακεδονίας»
Ο Στέργιος Γαλάνης, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών, τόνισε «Ως  ελάχιστο φόρο τιμής στη θυσία του Παύλου Μελά ,του θρυλικού Μίκη Ζέζα, και όλων των άλλων μακεδονομάχων, διατηρούμε εμείς ως Σερραίοι, Έλληνες, Μακεδόνες την ιστορική μνήμη προασπίζουμε το όνομα και τα εδάφη της Μακεδονίας και είμαστε απέναντι στους παραχαράκτες, τους διαστρεβλωτες της ιστορίας μας, απέναντι σε όσους προσπαθούν να πλήξουν τη γλώσσα μας, τη θρησκεία μας, την εθνική μας συνείδηση. Ο  Μακεδονικός αγώνας συνεχίζεται και είμαι σίγουρος ότι ο ελληνικός λαός δεν θα σταματήσει να υπερασπίζεται τα άγια χώματα της Μακεδονίας μας».
Ο Στέφανος Φωτιάδης,  επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης δήμου Σερρών, δήλωσε: «Το ελληνικό κράτος σήμερα, τιμά και υποκλίνεται στον ηρωικό αγώνα των αγωνιστών του 1904-1908. Ο αγώνας, η προσφορά τους η θυσία τους είναι στο μυαλό όλων των ελλήνων και βεβαίως η προσπάθεια συνεχίζεται»
Ο Βάϊος Γκούρμης, πρόεδρος του Συλλόγου Μακεδονομάχων και Απογόνων Νομού Σερρών, «Παύλος Μελάς», ανέφερε: «Σήμερα γιορτάζουμε τον Μακεδονικό αγώνα και τιμούμε την μνήμη όλων αυτών που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να απελευθερώσουν την Ελλάδα από τους Τούρκους και τους Βουλγάρους. Η Μακεδονία είναι ελληνική και δεν μπορεί να μας την πάρει κανείς. Ζήτω η Μακεδονία, Ζήτω  η Ελλάδα»
Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com

Πηγές : e-simerini.com, epiloges.tv

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...