Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

ΣΕΑΝ : Εκδήλωση για το δημογραφικό

Η δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα σχετικά με  το δημογραφικό που επιδεινώνεται με  το μεταναστευτικό  πρόβλημα, παρουσιάστηκε σε όλη της την έκταση, στην επιτυχημένη ημερίδα με τίτλο «Δημογραφικό- το μείζον εθνικό μας πρόβλημα», που πραγματοποιήθηκε  το πρωί της Κυριακής 2 Φεβρουαρίου 2020, στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών.

Η διοργάνωση έγινε από τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Σερρών, την Ένωση Πολυτέκνων Σερρών «Ο Άγιος Λουκάς ο Ιατρός» και τον Σύλλογο Τριτέκνων Σερρών «Ελπίδα», υπό την πνευματική αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης και την στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας και του Δήμου Σερρών. 


Ομιλητές ήταν ο εκδότης – συγγραφέας κ. Σάββας Καλεντερίδης, ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών κ. Διονύσης Μπαλούρδος και ο πολιτικός επιστήμονας- συγγραφέας κ. Κωνσταντίνος Χολέβας.  
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Σερρών κ. Βασίλειος Κατιρτζόγλου, ο πρόεδρος της Ένωσης Πολυτέκνων Σερρών κ. Ξενοφώντας Μπεριντζής, ο πρόεδρος Συλλόγου Τριτέκνων κ. Νικόλαος   Παπανίκος και ο πρόεδρος της ΑΠΟΕΑ (Ανωτάτη Πανελλήνια Ομοσπονδία Εφέδρων Αξιωματικών) κ. Γρηγόριος Κωσταράς, με επιστολή του. 
Στο τέλος χαιρέτισε την εκδήλωση  ο δήμαρχος Σερραίων κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του εξήγγειλλε σειρά από μέτρα που θα λάβει η νέα Δημοτική Αρχή για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους. 
Όπως ανακοίνωσε:  α) θα υπάρξει μεγαλύτερη μοριοδότηση στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες στους Παιδικούς Σταθμούς.
β) θα γίνει περαιτέρω μείωση των τροφείων στους Παιδικούς Σταθμούς.
γ) θα γίνουν μειώσεις 50% στους πολυτέκνους και 30% στους τριτέκνους σε όλα τα τμήματα της ΚΕΔΗΣ όπως γυμναστικής, χορού, εικαστικών κλπ.
δ) θα γίνει έκπτωση 50% στα εισιτήρια του ΔΗΠΕΘΕ καθώς και περαιτέρω εκπτώσεις στο τιμολόγιο της ΔΕΥΑΣ.
Τελειώνοντας είπε ότι θα υπάρξει πλήρη απαλλαγή από τα Δημοτικά Τέλη όλων των επιχειρήσεων των τριτέκνων και πολυτέκνων καθώς και ότι θα ιδρυθεί ενεργειακή μονάδα που θα επιτρέψει να παρέχεται ηλεκτρικό ρεύμα δωρεάν σε αυτές τις οικογένειες. «Για να μην αναγκαζόμαστε να σχεδιάζουμε περισσότερα ΚΑΠΗ και λιγότερες παιδικές χαρές δεν θα μείνουμε μόνο στα λόγια αλλά θα προχωρήσουμε άμεσα και σε έργα. 
Στη συνέχεια μίλησε ο κ. Καλεντερίδης, ο οποίος αναφέρθηκε κυρίως στο μεταναστευτικό πρόβλημα κάνοντας ιστορική αναδρομή για το πώς ξεκίνησε και πώς οδηγηθήκαμε στην σημερινή κατάσταση.
«Τους πρόσφυγες τους μετέτρεψε ο Ερντογαν σε ένα όπλο που εκβιάζει τη Ε.Ε. και απειλεί  την Ελλάδα» είπε μεταξύ άλλων και συμπλήρωσε ότι 
«Το :δημογραφικό σε σχέση με το μεταναστευτικό εξελίσσεται ως η μεγαλύτερη απειλή που θα θέσει σε κίνδυνο τα αμέσως επόμενα χρόνια ακόμα και την επιβίωση του Ελληνικού  Έθνους. Δεν είναι δυνατόν να λύσουμε το δημογραφικό με τους πρόσφυγες και μετανάστες, όπως προτείνουν κάποιοι,  γιατί αυτό μας οδηγεί σε μια επικίνδυνη εξίσωση. Το δημογραφικό δεν είναι ζήτημα απλής αριθμητικής πράξης αλλά ιστορίας κα πολιτισμού.
Αν δεν ληφθούν μέτρα και για τα δύο ζητήματα, σε λίγες δεκαετίες θα μιλάμε για ένα άλλο έθνος με άλλη ιστορία. Ήδη την ιστορία μεθοδευμένα εδώ και δεκαετίες την αλλάζουν στα Σχολεία  μας. 
Κάθε έθνος έχει ιερόν καθήκον να προστατεύει την ιστορία του και τον πολιτισμό του. 
Λύση υπάρχει. Χρειάζεται εθνική στρατηγική και μεταναστευτική πολιτική με σχέδιο και προγραμματισμό». 
Στο τέλος της ομιλία του, τόνισε ότι είμαστε ένα κράτος «αποπροσανατολισμένο» και ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη η Ελλάδα να αποκτήσει ένα όραμα. «Η νέα ιδέα δεν θα έχει χαρακτήρα απόκτησης νέων εδαφών, αλλά εξασφάλισης αυτών που υπάρχουν στη πατρίδα μας και πρέπει να έχουμε υπόψη μας, ότι εάν δεν διεκδικήσουμε με βάσει στρατηγικό σχέδιο αυτά που έχουμε, η ιστορία θα μας τιμωρήσει. Αν δεν αντιδράσουμε θα μας λεηλατήσουν εχθροί και φίλοι. 
Αν όμως τα περιφρουρήσουμε, τότε η  Ελλάδα είναι πραγματικά μεγάλη. Γιατί η Ελλάδα είναι μία παγκόσμια πολιτιστική υπερδύναμη και αυτό δεν δικαιούμαστε να το ξεχνάμε ποτέ». 
Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε ο  κ. Διονύσιος Μπαλούρδος, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για την υπογεννητικότητα από το 1960 έως σήμερα. Όπως επεσήμανε από το 2011 οι γεννήσεις έχουν πέσει πιο κάτω από τους θανάτους και από το 2013 βρίσκονται κάτω από 100.000 που είναι το κατώτατο όριο. 
Το δεύτερο ανησυχητικό σημείο τόνισε «είναι ότι ο πληθυσμός της χώρας είναι από τους πιο γερασμένους της Ευρώπης και  στις επόμενες δεκαετίες 1 στους 4 Έλληνες θα είναι άνω των 60 ετών. Η άλλη ανησυχητική καμπή είναι ότι οι νέες κάνουν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία από  30 ή 35 χρονών». Επίσης, συμπλήρωσε ότι ο πληθυσμός των Σερρών βρίσκεται κάτω από το όριο καταγράφοντας  συνεχή πτώση και πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα. Πρότεινε δε, να πάρουμε παράδειγμα άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί να υπάρχουν πολλές υποδομές και η μητέρα μετά την γέννα να παίρνει άδεια με αποδοχές».  
Ο τελευταίος ομιλητής κ. Χολέβας έκανε μία «ελληνορθόδοξη πρόταση» που είναι «η πνευματική αφύπνιση».    
«Να σας θυμίσω πώς έχασαν οι Σέρβοι το Κοσσυφοπέδιο που έγινε ξεχωριστό κράτος» είπε,  επισημαίνοντας ότι «είμαστε σε μία δύσκολη περίοδο αλλά το ευχάριστο είναι ότι έχουμε εντοπίσει όλοι το πρόβλημα και  πρέπει να δουλέψουμε σε  όλους τους τομείς. Μαζί με τα οικονομικά κίνητρα, πρέπει να υπάρχει και πνευματική προετοιμασία. Να μορφώσουμε  τους νέους μας με ορισμένες αξίες,  οι οποίες είναι διαχρονικές και οι οποίες θα δώσουν όραμα. Ελληνορθόδοξη παιδεία και ελπίδα στους νέους». 
Στο τέλος της ημερίδας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος ευχαρίστησε θερμά όλους τους ομιλητές και τους διοργανωτές. 
«Ο λαός μας έχει ανάγκη από ελπίδα. Πράγματι το δημογραφικό είναι το υπ αριθμόν ένα πρόβλημα της πατρίδας μας, που έχει άμεση σχέση με την ίδια την επιβίωση του έθνους μας. Όλοι μας να σκεφτούμε πολύ σοβαρά και να κάνουμε τις κατάλληλες επιλογές γιατί το πρόβλημα είναι μπροστά μας. Ήταν μία ημερίδα ενημέρωσης και προβληματισμού, αλλά ας μην σταθούμε μόνο στις επισημάνσεις. Να προχωρήσουμε και στην λήψη των αναγκαίων αποφάσεων». 


Την ημερίδα παρακολούθησαν η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Φωτ. Αραμπατζή, ο βουλευτής Σερρών κ. Θεόφ. Λεονταρίδης, ο διοικητής του 10ου Συντάγματος Πεζικού συνταγματάρχης Κων. Αμασιαλίδης, ο αστυνομικός διευθυντής Σερρών κ. Δημ. Μικρός,  οι δήμαρχοι Σερρών κ. Αλ. Χρυσάφης, Βισαλτίας κ. Αθ. Μασλαρινός, ο αντιδήμαρχος Σερρών κ. Κώστας Δινάκης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Σερρών Βασίλης Κατιρτζόγλου, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Γιάννης Μωυσιάδης, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών επιπυραγός Παντελής Ελευθεριάδης, ο πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ κ. Γιάννης Δεσποτίδης και πλήθος κόσμου.



Πηγή : eproodos.gr