Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Η επόμενη μέρα του «Καλλικράτη»

Οι ορκωμοσίες των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών καταγρά­φονται τις μέρες αυτές, σε πνεύμα προσδοκιών και αισιοδοξίας. Τα χαμόγελα και οι ευχές περισσεύουν προς τους νεοεκλεγμένους άρχοντες. Άλλωστε,  το δικαιούνται απόλυτα, μετά την πρόσφατη λαϊκή εντολή.
 Πίσω όμως από τα χαμόγελα των πολιτών κρύβεται η προσμονή για ένα καλύτερο μέλλον, για την Αλήθεια, για τα έργα που δεν έγιναν, για την ελπίδα που χρειάζεται η ζωή τους, τώρα. Η ανανέωση της πολιτικής σκηνής, που δημιούργησαν όσοι συμμετείχαν ενεργά στις τελευταίες εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, δείχνει ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας αντιδρά στη σήψη και ανοίγει παράθυρα για να μπει φρέσκος αέρας στην πολιτική. Με ευεργετικά, ελπίζουμε, αποτελέσματα στο μέλλον.
Όμως, τα προβλήματα αρχίζουν αμέσως μετά την ορκω­μοσία. Οι νέοι δήμαρχοι του Νομού Σερρών και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας πρέπει να σχεδιάσουν τα του οίκου τους από την αρχή.
Μέχρι τώρα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έκρυβε όλες τις αδυναμίες της κάτω από το χαλί των χρημάτων που το κράτος δανειζόταν. Δήμαρχοι και νομάρχες ξόδευαν αλόγιστα για φανφάρες και έργα βιτρίνας και στο τέλος, όταν δεν είχαν να πληρώσουν τα βασικά (καθαριότητα, κοινωνική προσ­τασία κλπ)  τους έφταιγε το κράτος που δεν έδινε τα ποσά, τα οποία κατασπαταλήθηκαν σε αμφίβολης αξίας εκδηλώ­σεις, που βαφτίστηκαν "πολιτιστικές" με τραπεζώματα, γλέντια, πολυτελή φυλλάδια και άλλα παρόμοια.
Τώρα το παραμύθι τέλειωσε, διότι τέλειωσαν τα λεφτά και όλοι πρέπει να συμμαζευτούμε. Το βασικότερο, όμως, πρόβλημα είναι ότι οι νέοι "άρχοντες" πρέπει να στήσουν τους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την αρχή. Δεν παραλαμβάνουν μόνο μεγάλα ελλείμματα, παραλαμβάνουν και την ανοργανωσιά του ευρύτερου δημόσιου τομέα με πλεονάζον δυναμικό, άχρηστες δομές και υποδομές, χρεωμένους οργανισμούς και επιχειρήσεις και χίλια μύρια άλλα προβλή­ματα. Αυτό σημαίνει ανακάτεμα «της τράπουλας» και αντί­δραση στα μικρά και μεγάλα κατεστημένα. Δεν πρέπει όμως η νέα τοπική αυτοδιοίκηση να αποθαρρυνθεί και να κάνει πίσω. Ο Νομός Σερρών αρκετά υστέ­ρησε. Δεν μπορεί να περιμένει άλλο.

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...