Σιαμάκης Κωνσταντῖνος
Ο Διδάκτορας Κωνσταντίνος Σιαμάκης, φιλόλογος και θεολόγος, έχει πλούσιο επιστημονικό έργο.
Το δημοσιευμένο συγγραφικό έργο τού Διδάκτορα Κωνσταντίνου Σιαμάκη εκτείνεται σε 13.500 τυπωμένες σελίδες. Έχει γράψει περισσότερα από 50 βιβλία, τα οποία είναι:
1. Συγγράμματα Φιλολογικά όπως, «Ο βασικός κανόνας της συνθέσεως των ρημάτων», «Γλωσσολογία και γραφολογία» και Θεολογικά όπως, «Εισαγωγή εις την Καινήν Διαθήκην», «Ο πατήρ μου μείζων μού εστίν» (σε 2 τόμους), καθώς και ερμηνείες βιβλίων της Αγίας Γραφής.
2. Έχει συντάξει 152 Επιστημονικές μελέτες.
3. Έχει δημοσιεύσει 98 Άρθρα.
4. Έχει πραγματοποιήσει επιστημονικές ανακοινώσεις - εισηγήσεις σε επιστημονικά συνέδρια πανελλήνια και 2 διεθνή που έλαβε μέρος.
5. Έχει υπογράψει κριτικές εκδόσεις αρχαίων ελληνικών και λατινικών έργων από αρχαία χειρόγραφα.
6. Έχει μεταφράσει αρχαία ελληνικά και λατινικά έργα. Δύο συγγράμματά του μάλιστα, μεταφράστηκαν στην αγγλική και κυκλοφορούν ιδίως στις Η.Π.Α.
7. Έχει δώσει 80 διαλέξεις.
8. Έχει πραγματοποιήσει 100 Ραδιοφωνικές εκπομπές και 250 Τηλεοπτικές της 1 ώρας στη δική του εκπομπή «Αρχαιογνωσία», ενώ βρέθηκε καλεσμένος σε 30 εκπομπές άλλων.
10. Διάβασε 2 γράμματα της μυκηναϊκής συλλαβικής γραφής (γραμμικής Β).
11. Έχει την ιστοσελίδα www.philologus.gr κι έχει συμπληρώσει 30 χρόνια ως ιεροκήρυκας από τον άμβωνα της εκκλησίας, κυρίως στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σ᾽ άλλες πόλεις της Ελλάδος και του εξωτερικού.
Στο στρατό υπηρέτησε τη θητεία του ως δόκιμος αξιωματικός φτάνοντας στο βαθμό του ταγματάρχη.
Ο Διδάκτορας Κωνσταντίνος Σιαμάκης, φιλόλογος και θεολόγος, καταγόμενος από πολύτεκνη αγροτική οικογένεια, Μικρασιάτης από πατέρα και Ντόπιος από μητέρα, γεννήθηκε το 1941 στην Τερπνή, την οποία ποτέ δεν ξέχασε, και το αποδεικνύει τώρα, με αυτό το βιβλίο–αφιέρωμα στη γενέθλια γη, παρ’ όλο που από το 1959, όταν εισήχθη στη φιλοσοφική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, κατοικεί και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.
Ο Κωνσταντίνος Σιαμάκης, ξεχώρισε για τις επιδόσεις του στα μαθήματα από πολύ μικρός. Μετά το Δημοτικό Σχολείο της Τερπνής, φοίτησε στο εξατάξιο, τότε, Γυμνάσιο της Νιγρίτας. Ήταν πάντα απουσιολόγος, παραστάτης και σημαιοφόρος. Επιθυμία του ήταν να γίνει φυσικός, όμως στις εισαγωγικές εξετάσεις πετυχαίνει την είσοδό του σε τρεις άλλες πανεπιστημιακές σχολές. Επηρεασμένος από τη φιλόλογο του– πρότυπο για αυτόν δασκάλας - Μαριάνθη Ντόνα-Μαύρου επιλέγει τη Φιλοσοφική Θεσσαλονίκης, στην οποία φοίτησε πάντα με υποτροφία.
Το μεράκι του βέβαια, για την φυσική ποτέ δεν έσβησε, γι αυτό πέρα από την φιλολογία και την θεολογία, ασχολείται και με την Αστροφυσική.
Αγαπητοί συμπατριώτες,
Άφησα στο τέλος τις ευχαριστίες μου για τη χαρά που μου δώσατε και την τιμή που μου κάνατε, όλοι εσείς οι διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης, να παρουσιάσω αυτόν τον σπουδαίο Τερπνιώτη, Τσαρπισνό για εμάς, επιστήμονα, πατριώτη και άνθρωπο.
Είναι αλήθεια, πως τον κ. Σιαμάκη δεν τον γνωρίζω. Συνομιλήσαμε ελάχιστα. Όμως από τις πρώτες κουβέντες νιώθεις το επιστημονικό του κύρος και τον σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη που πρέπει να διακατέχει όλους μας. Εξ άλλου δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκεται πολύ κοντά και στη θεολογία.
Κυρίες και κύριοι,
Ένα τελευταίο θα πω και θα κλείσω, για να σας δώσω, όχι να καταλάβετε, αλλά να νοιώσετε λίγο τον Τσαρπισνό άνθρωπο-επιστήμονα Κωνσταντίνο Σιαμάκη.
Όπως ο Αισχύλος δεν ένιωθε σπουδαίο το έργο που έκανε ως ποιητής και ζήτησε επάνω στον τάφο του να αναγραφεί ότι πολέμησε ως στρατιώτης στη μάχη του Μαραθώνα, έτσι και ο Κωνσταντίνος Σιαμάκης δεν θεωρεί τόσο σπουδαίο το επιστημονικό του έργο, όσο την αγροτική του καταγωγή, όσο το ότι ξύπναγε στις τρεις το πρωί για να πάει στο χωράφι να «σπάσει» καπνό. Αυτός είναι ο Κωνσταντίνος Σιαμάκης από την Τερπνή Σερρών.
Σας ευχαριστώ.