Μετά από αυξήσεις ύψους τουλάχιστον 3,5% κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, υπολογίζεται πως το κόστος της φοίτησης θα αυξηθεί κατά περίπου 4,1% το σχολικό έτος 2011-12. Όπως κάθε χρόνο από το 2000, οι σύλλογοι των μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και των γονέων και κηδεμόνων προχωρούν σεεκτίμηση του κόστους του σχολείου κατά το νέο εκπαιδευτικό έτος. Και όπως κάθε έτος, εκτιμούν ότι υπερβαίνει το ποσοστό του πληθωρισμού.
Πρώτος και κύριος λόγος, είναι το κόστος στέγασης των σπουδαστών, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, η οποία προσελκύει το ένα τέταρτο των Ελλήνων φοιτητών. Σύμφωνα με την πανελλήνια ομοσπονδία μεσιτικών γραφείων, τα μισθώματα για τη μετεγκατάσταση "καίνε" με 8,9% αύξηση στην ενοικίαση κατοικιών στην Αθήνα, ενώ οι εστίες πανεπιστημίων εξακολουθούν να είναι λίγες. Ωστόσο, στην επαρχία η ακριβή στέγη είναι μικρότερη σε έκταση, με αύξηση του ενοικίου να υπολογίζεται σε 1,9%. Για τους φοιτητές που δεν ζουν με τους γονείς τους (το Παρατηρητήριο της Φοιτητικής Ζωής πιστεύει ότι είναι περίπου 70% των φοιτητών), το μίσθωμα αντιπροσωπεύει το 50% του ετήσιου προϋπολογισμού. Την ίδια στιγμή, τα επιδόματα στέγασης που διατίθενται για τους φοιτητές δεν έχουν επαναξιολογηθεί για φέτος.
Ο Σεπτέμβριος του 2011 κοστίζει ακριβά!
Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν και όλες οι αυξήσεις, όπως ανακοινώθηκαν σε ετήσια βάση, για το σχολείο και το πανεπιστήμιο: ποσό εγγραφής, Κοινωνική Ασφάλιση, σίτιση, μεταφορές κ.ά.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς αυτούς, οι δαπάνες που απαιτούνται από τους σπουδαστές έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 33,2% από το 2006, ενώ η άμεση κοινωνική βοήθεια (κυρίως επιχορηγήσεις) αυξήθηκε κατά 13% . Και ενώ από πέρυσι άρχισαν οι περικοπές στις δαπάνες για αναλώσιμα υλικά, και κυρίως στη θέρμανση, το Υπουργείο φέτος είναι διατεθειμένο να σπαταλήσει εκατομμύρια ευρώ για φωτοτυπίες. Στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για πρώτη φορά μετά την κατοχή, δεν υπάρχουν βιβλία!!!
Ωστόσο, παρά τις εκατοντάδες εκπαιδευτικών, οι οποίοι ως υπεράριθμοι περιμένουν την οριστική τοποθέτησή τους, το Υπουργείο Α-παιδείας, φρόντισε να προσλάβει κανά δυό χιλιάδες αναπληρωτές, νηπιαγωγούς και δασκάλους, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην βελτίωση της Ελληνικής οικονομίας!
Μήπως θυμάται κανείς τον θόρυβο που έκανε το ΠΑΣΟΚ κάθε φορά που ξεκινούσε το σχολικό έτος, όταν ήταν στην αντιπολίτευση;
Αλλά έτσι είναι. Όταν σπέρνεις ανέμους, θερίζεις θύελλες. Και για το ΠΑΣΟΚ ήρθε η ώρα να πληρώσει την ανεύθυνη πολιτική που ακολούθησε στα 37 χρόνια ύπαρξής του, είτε ως αντιπολίτευση, είτε ως κυβέρνηση!
* Ο Αθανάσιος Μασλαρινός είναι εκπαιδευτικός, Ιδιοκτήτης Κέντρου Ξένων Γλωσσών και Περιφερειακός Σύμβουλος Σερρών