Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Παρουσιάστηκε το εγχειρίδιο διδασκαλίας της τοπικής ιστορίας για το Δ.Σχολείο

Η παρουσίαση του πρώτου ,πανελλαδικά,εγχειριδίου διδασκαλίας της τοπικής ιστορίας,πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα ,20 Μαΐου 2013 , το βράδυ στο αμφιθέατρο «Ευαγόρας Παληκαρίδης» του ΤΕΙ Σερρών. Σε μια κατάμεστη αίθουσα από εκπροσώπους της πολιτικής, στρατιωτικής ,εκπαιδευτικής αρχής ,εκπαιδευτικούς και γονείς παρουσιάστηκε τοΥποστηρικτικό υλικό για τη διδασκαλία της Τοπικής Ιστορίας . Ηεκδήλωση ήταν στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα εκατό χρόνια απελευθέρωσης της πόλης .
 

Στην έκδοση του βιβλίου συνεργάστηκαν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών , η Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης και η Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών ενώ χορηγοί στην προσπάθεια αυτή ήτανη Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, η ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης ,οι δήμοιΣερρών, Σιντικής ,Ηράκλειας ,Αμφίπολης , Βισαλτίας , Εμμανουήλ Παππά , ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Σερρών«Εμμανουήλ Παπάς» ,το ΕΒΕΣ ,ο ΑντώνιοςΟρ. Σιάρκος και ο Γεώργιος και Δημήτρης Κάντζας.

Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση ,τόνισε:«Σήμερα είναι μια ευλογημένη μέρα για την πόλη και την περιοχή μας καθώςαξιωνόμαστε να έχουμε ανά χείρας αυτό το σπουδαίο εγχειρίδιο ,το οποί προσφέρετε με πολύ αγάπη στα νέα παιδιά ,τα οποία καλούνται να αξιοποιήσουν αυτή την δυνατότητα και να σπουδάσουν στην ιστορία και μάλιστα στην τοπική ιστορία. Η γνώση της ιστορίας είναι ένα πολύτιμο εφόδιοζωής,η οποία και στις στιγμές της χαράς και της επιτυχίας μας κάνει να αισθανόμαστε σίγουροι και ασφαλείς αλλά και στις περιπέτειες της ζωής μας κάνει να βρούμε δύναμη από την εμπειρία την συσσωρευμένη του τόπου αυτού που είναι μια εμπειρία ζωή και δυνάμεως .Να υπογραμμίσω την αξιέπαινη προσπάθεια της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης».
«Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι κοντά σας σε μια εκδήλωση με βαρύ ιστορικό συμβολισμό καθώς φέτος συμπληρώνουμε εκατό χρόνια ελευθερίας για τον πολύπαθο τόπο μας . Η γνώση της ιστορίας αποτελεί χρυσό κρίκο σύνδεσης του παρόντος με το παρελθόν και το μέλλον . Στους χαλεπούς καιρούς η ιστορία αναδεικνύεται όπλο στην μάχη για ένα καλύτερο αύριο . Η τοπική ιστορία είναι γνώση και τρόπος βίωσης της ιδιαίτερης πατρίδας, σκοπός την τοπικής ιστορίας είναι η διαμόρφωση της ιστορικής συνείδησης των μαθητών , η οποία είναι πολυσύνθετη συνειδησιακή έκφραση .Συγχαίρω όσους αναλαμβάνουν αυτό το ιερό χρέος εκμάθησης της τοπικής ιστορία στους νέους και εύχομαι καλή επιτυχία στην σπουδαία προσπάθεια η ιστορία των Σερρών είναι δική μας ιστορία του καθενός χωριστά και όλων μαζί. Είναι η φωνή της πατρίδας της Ελλάδας», σημείωσε κατάτην χαιρετισμό τουοδήμαρχος Σερρών κ. Πέτρος Αγγελίδης
Χαρακτηρίζοντας εξαιρετικό πόνημα το βιβλίο της τοπικής ιστορίας που παρουσιάστηκεο κ.Απόστολος Τζιτζικώστας, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, δήλωσε: «Θέλω να συγχαρώ την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση των Σερρών για την πρωτοβουλία αυτή της έκδοσης του υποστηρικτικού βιβλίου για την τοπική ιστορία των Σερρών ,είναι ένα εξαιρετικόπόνημα ,για το οποίο είμαι σίγουρος ότι θα βοηθήσει όλους τους μαθητές της Ε και ΣΤ δημοτικού αλλά και τους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου και ταυτόχρονα εμπλουτίζει την βιβλιογραφία της ιστορίας των Σερρών και όλων των σημαντικών προσωπικοτήτων που πέρασαν όλους αυτούς τους αιώνες .Εμείς ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ως οφείλαμε στηρίξαμε στην πράξη το πόνημα αυτό και την δημιουργία του».
Ως αξιέπαινη χαρακτήρισε τηνπρωτοβουλία της συγγραφής του εγχειριδίου της τοπικής ιστορίας,οκ. Γιώργος Καρατάσιος, περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος ανέφερε:«Αγκαλιάζουμε οποιοδήποτε πρωτοβουλία ξεκινάει από την εκπαιδευτική κοινότητα και έχει στόχο να ενισχύσει την εκπαιδευτική διαδικασία είναι πραγματικά μια αξιέπαινη πρωτοβουλία των συναδέλφων του νομού Σερρών .Έχει συγκεκριμένους στόχους εκπαιδευτικούς ,πιστεύουμε ότι θα συμβάλει ιδιαίτερα ώστε με την ευκαιρία αυτού του βιβλίου να μπορέσουν αυτά τα παιδιά του νομού Σερρών και όχι μόνο να μάθουν περισσότερα για την ιστορία του τόπου τους. Γενικά πρέπει να κινηθούμε και κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση στην Περιφερειακή Εκπαίδευση Κεντρικής Μακεδονία ώστε σε συνεργασία με τους τοπικούς δήμους προσπαθούμε με κοινές ομάδες εργασίας να αναδείξουμε τηντοπική ιστορία της κάθε περιοχής ,ώστε όλοι οι κάτοικοι και ιδιαίτερα οι νέοι να μάθουν την ιστορία, να μάθουν το παρελθόν ,τις ρίζες τους και να μπορέσουν ναοικοδομήσουν καλύτερα το μέλλον τους».
Ο κ. Χρήστος Κρυστάλλης ,διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών αναφερόμενος στην εκδήλωση και το βιβλίο τόνισε «Θέλω να πιστεύω ότι είναι ιστορικές στιγμές γιατί η καταγραφή της ιστορίας είναι μια επένδυση για το μέλλον των παιδιών μας . Ένα πόνημα που ξεκίνησε με χίλια προβλήματα έφτασε στο τέλος και σήμερα παρουσιάζεται ενώπιον του κοινού των Σερρών ,όχι μόνο των εκπαιδευτικών και των μαθητών αλλά και των γονέων και όλων των Σερραίων . Δίνουμε έναβιβλίο σε όλους, το παραδίδουμε στην τοπική κοινωνία και είμαστε ανοιχτοί και για το αύριο .Είναι μια διαχείριση του χρόνου από πολύ παλιά μέχρι και το 1944,γιατί μετά το1944 είναι μια περίοδος που έχει πληγώσει τις μνήμες του ελληνικού λαού ,καταγράφει όχι μόνο τα σημαντικά γεγονότα και τα πρόσωπα αλλά και την μικροιστορία του τόπου και τα ήθη και τα έθιμα και το περιβάλλον και την εκκλησία . Αυτός που θα ξεφυλλίσει το βιβλίο θα ανοίξει μια πόρτα ,θα του δοθούν πληροφορίες να φτάσει μέχρι εκεί που θέλει να μελετήσει το βάθος και την σχέση που είχε ο νομό μας με την εθνική μας ιστορία και την παγκόσμια ιστορία .Είναι ένα πόνημα και θέλω να ευχαριστήσω ξανά τους συνεργάτες μου σε αυτό το πόνημα που στάθηκαν δίπλα μου ,χωρίς χρήματα για να δώσουμε αυτό το εργαλείο βιβλίο στα παιδιά μας».
Το βιβλίο απευθύνεται στους μαθητές των τάξεων Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού καθώς και στους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου . Ιστορικός σύμβουλος της έκδοσης ήταν ο Ιάκωβος Μηχαηλίδης ,επίκουρος καθηγητής Νεότερης& Σύγχρονης Ιστορίας του Α.Π.Θ. και συντονιστές ο Χρήστος Κρυστάλλης και Ιωάννης Πούλιος ,ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής του βιβλίου . Την συγγραφική ομάδα αποτέλεσαν οι Ιωάννης Πούλιος ,Ευαγγελία Βαρσάμη , Βασιλική Γαλάνη, Ανδρέας Γκένιος , Ζαφείρης Ζαπρούδης ,Δημήτριος Κολλιόπουλος , Σπύρος Κυριαζίδης , Αναστάσιος Λασπάς ,Δημήτριος Σιαμάγκαςκαι Θεμιστοκλής Τσικαλάς, την φιλολογική επιμέλειαείχε η Χρυσάνθη Παλάζη και τις ιστορικές διορθώσεις ο Χαράλαμπος Βουρουτζίδης και ο Γιάννης Τσαρούχας. Τα ιστορικά αρχεία που συνέλεξαν πληροφορίες για την έκδοση ήταν από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν. Σερρών , το αρχείο Καφταντζή Βασιλείου ,του Τζανακάρη Βασίλη ,του Πέτρου Πέννα ,του Γιώργου Αγγειοπλάστη και της ΝΕΠΟΣ,
Αναφορικά με τα χαρακτηριστικά του βιβλίου , η έκδοση είναι σε τετραχρωμία και έχει τυπωθεί σε 6.000 αντίτυπα . έχει 192 σελίδες ,είναι χωρισμένο σε 31 ενότητες με 230 φωτογραφίες ,10 χάρτες και5πίνακες και έχουν παρθεί πληροφορίες από 90 γραπτές πηγές .

Πηγή: e-simerini.com

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...