Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2016

Εκδήλωση στήριξης του Θεσμού της Οικογένειας από την Ένωση Πολυτέκνων Σερρών «Άγιος Λουκάς ο Ιατρός»


Στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ι. Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης (Παλαιός Ορφέας) πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Ο Ιωάννης Ευστρατιάδης, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και πτυχιούχος Θεολογίας ΑΠΘ, υπερπολύτεκνος και μέλος της Ενώσεως, ενημέρωσε το ακροατήριο σχετικά με την Πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία στήριξης του θεσμού της Οικογένειας με τον τίτλο «Μαμά, μπαμπάς και παιδιά»
Στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ι. Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης (Παλαιός Ορφέας) πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016 η μεγάλη εκδήλωση στήριξης του θεσμού της Οικογένειας που διοργάνωσε η Ένωση Πολυτέκνων Σερρών «Άγιος Λουκάς ο Ιατρός» σε συνεργασία με την Ένωση Γονέων του Δήμου Σερρών. Τα παραπάνω γνωστοποιεί η Ένωση Πολυτέκνων με δελτίο Τύπου στο οποίοαναφέρονται συγκεκριμένα και τα παρακάτω:
Την εκδήλωση η οποία συνδυάστηκε με την Πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία «Μαμά, Μπαμπάς, παιδιά» τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτου μας, πρωτ. π. Παναγιώτης Κουτσίδης, ο Δήμαρχος Σερρών, κ. Πέτρος Αγγελίδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αθανάσιος Μασλαρινός, ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Γονέων, κ. Ευδόκιμος Σαρηπαρόγλου, και πλήθος Σερραίων πολιτών.
Αρχικά τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος της ΕΠΣ, κ. Ξενοφών Μπεριντζής, ταξίαρχος ΕΛΑΣ, ε.α, ο οποίος σημείωσε πως η Ένωση συνεχίζει την ενεργό δράση της για την υποστήριξη του θεσμού της οικογένειας και την προβολή των πνευματικών αξιών της. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η παρούσα πρωτοβουλία. Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές και τους εκλεκτούς ομιλητές και παρακάλεσε τον π. Παναγιώτη να διαβιβάσει στον Σεβασμιώτατο την ευγνωμοσύνη του Δ.Σ. και όλων των μελών της Ενώσεως για την έμπρακτη στήριξή του στον αγώνα της Πολύτεκνης Οικογένειας.
Ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, πρωτ. π. Παναγιώτης, στον σύντομο χαιρετισμό του, μετέφερε τις ευλογίες του Πνευματικού μας πατρός και σημείωσε πως μόνο η χάρη και η βοήθεια του Θεού σκέπει πάντοτε την Οικογένεια. Ως εκ τούτου, ακόμη και στις δύσκολες σημερινές συγκυρίες θα πρέπει να μην υπάρχει απογοήτευση, αλλά ελπίδα και εμπιστοσύνη στη Θεία Πρόνοια.
Ακολούθως τον λόγο έλαβε ο κ.Ιωάννης Ευστρατιάδης, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και πτυχιούχος Θεολογίας ΑΠΘ, υπερπολύτεκνος και μέλος της Ενώσεως, ο οποίος ενημέρωσε το ακροατήριο σχετικά με την Πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία στήριξης του θεσμού της Οικογένειας με τον τίτλο «Μαμά, μπαμπάς και παιδιά», για την οποία υπεύθυνη στην Ελλάδα είναι η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος, ενώ σε τοπικό επίπεδο είναι η ΕΠΣ, αναγνωρισμένο από την ΑΣΠΕ σωματείο.
Η εισήγηση του κ. Ευστρατιάδη χωρίστηκε σε τρία διακριτά μέρη: στο πρόβλημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, στη σημασία της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας υπέρ της Οικογένειας και στους τρόπους στήριξής της. Το δημογραφικό και η απαξίωση του θεσμού της Οικογένειας ναρκοθετούν τα θεμέλια του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Μάλιστα, η απαξίωση της Οικογένειας συνδέεται ευθέως με την υπογεννητικότητα, η οποία απειλεί την εθνική μας Ανεξαρτησία, την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη. Επίσης, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν υπάρχει κανένα δικαίωμα στον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, αφού ο όρος «γάμος» κατά την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περιγράφει μόνον την ένωση ενός άνδρα και μίας γυναίκας.
Έτσι, κατέληξε ο κ. Ευστρατιάδης, είναι σημαντική η στήριξη της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας με την οποία μέσω της συλλογής υπογραφών ζητείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προσδιορίσει τον τύπο της υγιούς οικογένειας που περιλαμβάνει μία μητέρα, έναν πατέρα και τα παιδιά. Σε τοπικό επίπεδο στην πρωτοβουλία, η οποία στηρίζεται και από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, συμμετέχει η ΕΠΣ, η δε συλλογή υπογραφών συνεχίζεται.
Ακολούθησε η κεντρική ομιλία με θέμα «Ο νέος τύπος οικογένειας στην εποχή της παγκοσμιοποίησης» και εισηγητή τον κ. Σταύρο Μπαλογιάννη, Ομότιμο Καθηγητή Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ.
Ο κ. Καθηγητής, άνθρωπος με πλούσια επιστημονική και κοινωνική παρουσία, ευρυμαθής και ακέραιος, πολύτεκνος οικογενειάρχης, σαγήνευσε το κοινό με τον εμπεριστατωμένο λόγο του. Παίρνοντας αφορμή από τη ρήση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου πως η Οικογένεια είναι μία μικρή Εκκλησία και τη διαπίστωσή του πως μία σειρά από παράγοντες αλλοίωσαν και «σμίκρυναν» σήμερα την Οικογένεια, περιέγραψε με απόλυτη ευκρίνεια την έννοια της Παγκοσμιοποίησης, αλλά και τη σημερινή πολυεπίπεδη κρίση που είναι πρωτίστως υπαρξιακή και πνευματική.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε με λεπτομέρεια στα στοιχεία εκείνα που εξασφαλίζουν εσωτερική αρμονία στον άνθρωπο, αλλά και στις αξίες-θεμέλια αντιμετώπισης της κρίσης. Στάθηκε ιδιαίτερα στην οικογενειακή αρμονία ως παράγοντα αρμονικής ανάπτυξης της προσωπικότητας των παιδιών, ενώ αναφέρθηκε και στις αρχές αρμονικής συμβίωσης των γονέων. Οι διαπροσωπικές σχέσεις γονέων και τέκνων πρέπει να διέπονται από την αγάπη, αλλά και την πίστη στον Θεό. Η συνύπαρξη είναι τέχνη και μπορεί να επιτευχθεί με βάση τις αρχές της Ορθόδοξης θεώρησης της ανθρώπινης ζωής.
Ο κ. Καθηγητής συνέχισε την ομιλία του με εκτενή αναφορά στις αρχές διαπαιδαγώγησης των τέκνων και κατέληξε ως εξής: «Σήμερον επιβάλλεται η σύγκλισις όλων των κοινωνικών φορέων εις την πολύπλευρον στήριξιν της οικογενείας ως θεμελιώδους και ανυπερβλήτου αξίας λειτουργικού κυττάρου του κοινωνικού ιστού, παρεχομένη εντός του πνεύματος της αληθούς θυσιαστικής αγάπης, της ευγνωμοσύνης, της εκτιμήσεως, της ευθύνης και προστασίας, της ειλικρινείας και αληθείας,του σεβασμού, της κατανοήσεως, της φιλαλληλίας».
Με τα παραπάνω λόγια έκλεισε η μυσταγωγική σύναξη που ωφέλησε τα μέγιστα το κοινό. Την εκδήλωση συντόνισε με επιτυχία ο Γεν. Γραμματέας της ΕΠΣ και Δ/ντής της Επιστημονικής της Επιτροπής, κ. Ιωάννης Κιορίδης, Σχολικός Σύμβουλος των Φιλολόγων Σερρών, ο οποίος κλείνοντας την εκδήλωση ευχαρίστησε τους Πατέρες που διακόνησαν, αλλά και τις κυρίες που παρείχαν φύλαξη στα τέκνα των συμμετεχόντων στην εκδήλωση, όπως και αυτές που φρόντισαν για τον ευπρεπισμό του χώρου. Όλοι ενωμένοι υπέρ της Οικογένειας!