Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ 15-10-2017



























ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ Η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

Τιμήθηκαν από αρχές και λαό οι ήρωες, οι Μακεδονομάχοι, που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση της Μακεδονίας

Με τιμή και λαμπρότητα εορτάστηκε η Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα στην πόλη των Σερρών

Με τιμή και λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της Ημέρας του Μακεδονικού Αγώνα, στην πόλη των Σερρών, χθες, Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017. Τιμήθηκαν από αρχές και λαό, οι ήρωες, οι Μακεδονομάχοι, που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση της Μακεδονίας .
Δοξολογία και εκφώνηση πανηγυρικού της ημέρας
Το πρωί της Κυριακής τελέσθηκε δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σερρών, παρουσία των στρατιωτικών και πολιτικών αρχών του τόπου και λαού. Παραβρέθηκαν οι βουλευτές Σερρών Μιχάλης Τζελέπης, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, και η Φωτεινή Αραμπατζή, ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Μωυσιάδης, ο  δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης , οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αθανάσιος Μασλαρινός  και Αθανάσιος Μπασδάνης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών, Θεόδωρος Αραμπατζής, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης δήμου Σερρών Στέφανος Φωτιάδης,  ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης δήμου Σερρών Θεόδωρος Μηλίδης, η δημοτική σύμβουλος Δέσποινα Ιλανίδου Βίλιου,  εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας,  κ.α.
Ακολούθησε εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον  Νικόλαο Παπαματθαίου,   διευθυντή του 11ου Δημοτικού Σχολείου  Σερρών.
Κατάθεση στεφάνων
Στην συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Εμμανουήλ Παπά στην πλατεία Ελευθερίας από τον Μιχάλη Τζελέπη, βουλευτή Σερρών, ως εκπρόσωπου της Βουλής των Ελλήνων, τον Γιάννη Μωυσιάδη , αντιπεριφερειάρχη Σερρών , τον διοικητή  του  10ου  Συντάγματος, συνταγματάρχη Αλέξανδρο Παπαδόπουλο, τον δήμαρχο Σερρών , Πέτρο Αγγελίδη, τον διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών Γεώργιο Παπαδόπουλο, τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Σωτήρη Δημητράκη,   τον γραμματέα του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Αντώνη Μπιζεργιανίδη, και τον πρόεδρο  του Συλλόγου Μακεδονομάχων και Απογόνων Νομού Σερρών, Βάϊο Γκούρμη.
Δηλώσεις για την ημέρα
Ο Μιχάλης Τζελέπης,  βουλευτής Σερρών,τόνισε: «Η σημερινή μέρα είναι μέρα μνήμης των ηρωικών αγώνων της Μακεδονίας, για την διατήρηση της εθνικής ταυτότητας  της Μακεδονίας και την απόκτηση της πολυπόθητης ανεξαρτησίας της. Αποτίνουμε φόρο τιμής σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν, σε εκείνους που έδωσαν την ζωή τους στο διμέτωπο αγώνα εναντίον των Βουλγάρων και των Τούρκων για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και την ένωση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Ας κάνουμε λοιπόν και μεις σήμερα αυτό που μας αναλογεί. Χρόνια πολλά στην Μακεδονία μας, χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες».
Ο Γιάννης Μωυσιάδης, αντιπεριφερειάρχης Σερρών, δήλωσε: «Είναι μέρα που τιμούμε εκείνους που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της Μακεδονίας μας. Ο Μακεδονικός Αγώνας και οι Βαλκανικοί πόλεμοι ήταν ίσως η πιο ωραία, η πιο σημαντική και η  πιο αποδοτική θα έλεγα στιγμή της νεώτερης ιστορίας μας. Χάρις στον Μακεδονικό αγώνα και στην συνέχεια τους Βαλκανικούς πολέμους η Ελλάδα διπλασιάστηκε σε μέγεθος και πληθυσμό .Και ξεκαθάρισε πια,  μια και καλή, η ελληνικότητα του ιερού αυτού χώρου».
Ο Αθανάσιος Μασλαρινός ,περιφερειακός σύμβουλος Σερρών, και απόγονος Μακεδονομάχου,  δήλωσε: «Μεγάλη μέρα δόξας και τιμής η σημερινή για την Ελλάδα και την Μακεδονία μας. Ένας αγώνας , ο Μακεδονικός, ο οποίος στην αρχή έμοιαζε πάρα  πολύ άνισος για τις υπάρχουσες συνθήκες εκείνης της  εποχής, όμως όταν έχεις αγάπη για την πατρίδα και πίστη σε αυτό που κάνεις τελικά και οι άνισοι αγώνες γίνονται νικηφόροι. Χρόνια πολλά σε όλους ,χρόνια πολλά στην Μακεδονία μας ».
Ο  Αθανάσιος Μπασδάνης, περιφερειακός σύμβουλος Σερρών, δήλωσε: «Η προσπάθεια των Βουλγάρων να λειώσουν την εθνική και θρησκευτική συνείδηση ,δεν κατόρθωσε να επιβληθεί στον λαό της Μακεδονίας. Ο αγώνας των Μακεδόνων αλλά και των άλλων Ελλήνων από την Κρήτη και από  την Πελοπόννησο ήταν αυτό που χάλασε τα σχέδια του βουλγαρικού  κομιτάτου  και των κομιτατζήδων .Ο Ίων Δραγούμης έλεγε το εξής: ¨Σώστε την Μακεδονία και η Μακεδονία θα σώσει την Ελλάδα¨ . Νομίζω ότι η Μακεδονία είναι ο προμαχώνας,  το προπύργιο της Ελλάδας και οι αγώνες του Ίωνα Δραγούμη, του Καλαποθάκη, του μητροπολίτη Γερμανού ,του κατεπάν Μητρούση του συμπατριώτη μας, του καπετάν Γιαγκλή, του Δημοσθένους Φλωριά, δεν πήγανε χαμένοι, η Μακεδονία είναι και θα είναι ελληνική».
Ο Βάϊος Γκούρμης, πρόεδρος του Συλλόγου Μακεδονομάχων και Απογόνων Νομού Σερρών
«Παύλος Μελάς», ανέφερε: « Σήμερα γιορτάζουμε τον Μακεδονικό αγώνα και τιμούμε την μνήμη όλων αυτών που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να απελευθερώσουν την Ελλάδα από τους Τούρκους και τους Βουλγάρους. Εύχομαι σε όλους τους Έλληνες να είναι ενωμένοι, όπου και αν βρίσκονται. Χρόνια πολλά υγεία και όλα να πάνε καλά».
Δήμητρα Μετόκη
Πηγές : epiloges.tv     ,    e-simerini.com

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...