Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020

ΕΚΤΑΚΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΗΣ ΠΕΣ

 Με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων ιού του Δυτικού Νείλου στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών

Οι δήμαρχοι ζητούν έκτακτη χρηματοδότηση και επανασύσταση  Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών

Τι αποφάσισαν  να ζητήσουν  οι δήμαρχοι της Π. Ε. Σερρών, κατά την  σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Ηράκλειας, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ηράκλειας Γιώργου Κουτσάκη, με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων ιού του Δυτικού Νείλου στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών-Ο δήμαρχος Ηράκλειας Γεώργιος Κουτσάκης σε δηλώσεις του στη «Σ», αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία να πραγματοποιηθεί η σύσκεψη αλλά και στα συμπεράσματα της.

Την έκτακτη χρηματοδότηση για την ενίσχυση των προγραμμάτων  καταπολέμησης των κουνουπιών καθώς και την επανασύσταση του Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών, ζητούν οι δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων ιού του Δυτικού Νείλου στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.

Σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών έχουν εντοπιστεί συνολικά 14 κρούσματα του ιού, τα περισσότερα στους δήμους Σιντικής (έξι) και Ηράκλειας (τρία) που γειτνιάζουν με τη λίμνη Κερκίνη, ενώ ήδη τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Επίσης κρούσματα έχουν εντοπισθεί και στους δήμου Σερρών, Βισαλτίας και Εμμανουήλ Παππά .

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Ηράκλειας για τον ιό Δυτικού Νείλου, το μεσημέρι της Πέμπτης,13 Αυγούστου 2020, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ηράκλειας Γιώργου Κουτσάκη, στην οποία συμμετείχαν   Δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών  και υπηρεσιακοί  παράγοντες.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο δήμαρχος Ηράκλειας ς, Γεώργιος Κουτσάκης ο οποίος και την προκάλεσε, οι Δήμαρχοι Βισαλτίας Αθανάσιος Μασλαρινός, Εμμανουήλ Παππά Δημήτρης Νότας, Νέας Ζίχνης Παντελής Μπόζης, Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης,ο Αντιδήμαρχος Σιντικής ως εκπρόσωπος του δημάρχου Φώτη Δομουχτσίδη, υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, Έλσα Κούμλελη και Γιάννης Θεοδωρίδης  και ο  γεωπόνος Λάζαρος Παρασκευαΐδης, εκπρόσωπος της Ένωσης Δήμων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην επιστημονική επιτροπή Περιφέρειας Κεντρικής  Μακεδονίας. Στην σύσκεψη  λόγω υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραστεί ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Παναγιώτης Σπυρόπουλος, όπως και ο Δήμαρχος Αμφίπολης, ο οποίος όμως  ούτε  εκπροσωπείτο.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν προτάσεις και σκέψεις τόσο για την αντιμετώπιση, όσο και για έναν συνολικό και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Πρόταση για επανασύσταση ενός Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών στο νομό Σερρών, κατέθεσε ο Δήμαρχος Βισαλτίας Αθανάσιος Μασλαρινός «Εάν είχε μείνει το Κέντρο όλα αυτά τα χρόνια και εξελισσόταν, τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά τόσο για την περιοχή μας, όσο και για την Κεντρική Μακεδονία κι επειδή γνωρίζω αρκετά καλά, θα βοηθούσε σε όλη την Ελλάδα. Καταθέτω, λοιπόν, πρόταση- πρόκληση να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε επανασύσταση ενός κέντρου καταπολέμησης κουνουπιών» σημείωσε  ο κ. Μασλαρινός.

Όπως αποφασίστηκε από τους συμμετέχοντες στην  σύσκεψη θα εκδοθεί ψήφισμα το οποίο θα προωθηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.

Ο δήμαρχος Ηράκλειας ,Γεώργιος Κουτσάκης για τα αποτελέσματα της σύσκεψης

Ο δήμαρχος Ηράκλειας Γεώργιος Κουτσάκης σε δηλώσεις του στη «Σ», αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία να πραγματοποιηθεί η σύσκεψη αλλά και στα συμπεράσματα της. «Πήρα την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της σύσκεψης καθώς στην περιοχή του δήμου μας είχαμε την εμφάνιση συμπτωμάτων ιού του Δυτικού Νείλου και σημειώθηκε ένας θάνατος μιας γυναίκας. Έπρεπε να ευαισθητοποιηθούμε όλοι οι δήμαρχοι του Νομού Σερρών. Εκτιμήσαμε την κατάσταση και στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να συναντηθούμε με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Σπυρόπουλο και να του θέσουμε τις προτάσεις μας και τις δράσεις που θα πρέπει να γίνουν», δήλωσε ο δήμαρχος Ηράκλειας επισημαίνοντας την καλή συνεργασία με τον κ. Σπυρόπουλος, ο οποίος όπως ανέφερε έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο θέμα και η συμβολή του είναι πολύτιμη.

«Βρισκόμαστε βέβαια στο τέλος της περιόδου εντούτοις οι καιρικές συνθήκες, με τις βροχές, ευνοούν τις συνθήκες όπως και  οι καλλιέργειες της περιοχής, καλαμπόκια, ρύζια συντελούν στην εμφάνιση περισσότερων κουνουπιών που είναι αυτά που μεταδίδουν τον ιό στον άνθρωπο», σημείωσε ο κ. Κουτσάκης, τονίζοντας ότι μπορεί ακόμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, να μην έχουν ξεπεραστεί οι «κόκκινες γραμμές», ωστόσο επιβάλλεται η λήψη μέτρων, με έμφαση στην επόμενη χρονιά. «Άλλον ενάμιση μήνα θα έχουμε κουνούπια και μετά η κατάσταση θα είναι διαφορετική. Άρα εμείς πρέπει να ετοιμαστούμε για την επόμενη χρονιά, κυρίως σε θέματα χρηματοδότησης των ψεκασμών», ανέφερε ο δήμαρχος.

Ο κ. Κουτσάκης τόνισε ότι το παρήγορο είναι πως ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, ωστόσο τα κουνούπια έχουν τη δυνατότητα μίας διαδρομής περίπου δύο χιλιομέτρων και να μολύνουν κάποιον σε άλλη περιοχή.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα της σύσκεψης ο δήμαρχος Ηράκλειας τόνισε ότι πρόταση όλων των συμμετεχόντων είναι η επανασύσταση ενός Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, σημειώνοντας ότι το Κέντρο Καταπολέμησης είχε προσφέρει στο νομό Σερρών και τα στελέχη του, έχουν  πολύτιμη εμπειρία και μπορούν να βοηθήσουν. Επίσης αποφασίστηκε να υπάρξει ένας  καλύτερος συντονισμός για την καταπολέμηση των κουνουπιών, να συναντηθούν οι δήμαρχοι ή εκπρόσωποι τους  με την επιστημονική επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Όπως δήλωσε ο κ. Κουτσάκης επιθυμούν συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών ώστε να ζητήσουν επιπλέον χρηματοδότηση, έκτακτη επιχορήγηση ειδικά για την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, ώστε να ενισχυθεί το πρόγραμμα των δήμων που εκτελείται με ίδιους πόρους και  να κάνουν εξυγιαντικά έργα και να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν οι δήμοι το πρόβλημα

 Για το θέμα  της ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με τα μέτρα προστασίας που πρέπει και οι ίδιοι να λαμβάνουν, για την προστασία και την ασφάλειά τους, ο κ. Κουτσάκης, δήλωσε ότι οι δήμοι είχαν προγραμματίσει ενημερωτικές συναντήσεις για την πληροφόρηση των κατοίκων της περιοχής τους αλλά  δεν κατέστι δυνατόν να πραγματοποιηθούν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού,και την απαγόρευση των συναθροίσεων, οπότε απλώς έγινε διανομή του έντυπου υλικού που έχει εκδώσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως αποφασίστηκε από τους συμμετέχοντες στην  σύσκεψη θα εκδοθεί ψήφισμα το οποίο θα προωθηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.

Επισημαίνεται ότι το Κέντρο Καταπολέμησης Κουνουπιών στο Νομό Σερρών είχε πρωτολειτουργήσει το 1996και το 1998 είχε εγκαινιαστεί το κτίριο που το φιλοξενούσε, τα αποτελέσματα του έργου του στον κάμπο των Σερρών ήταν εμφανή και έτυχε διεθνούς αναγνώρισης. Το 2011, η τότε κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει το Κέντρο Καταπολέμησης Κουνουπιών Ν. Σερρών. 

Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com