Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

8 Μαρτίου, Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας

 Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας. Ημέρα τιμής αλλά και έντονου προβληματισμού για την «ισότιμη»  παρουσία της γυναίκας στην ανθρωπότητα. Μία ημέρα που έρχεται να υπενθυμίσει σε όλους μας τη διαχρονική παρουσία της Γυναίκας στην οικοδόμηση της κοινωνίας, μέσα από τους πολλαπλούς ρόλους της. Είναι μια επέτειος –σύμβολο των αγώνων, των θυσιών και των κατακτήσεων όλων των γυναικών του κόσμου.

Η «Ημέρα της Γυναίκας» αποτελεί ημέρα τιμής στην πολυσήμαντη προσφορά της, ως μητέρα, σύζυγος, σύντροφος, εργαζόμενη. Η Γυναίκα υπήρξε, και παραμένει, το κεντρικό πρόσωπο, το θεμέλιο, η ψυχή της οικογένειας, το βασικό κύτταρο της κοινωνίας. Αποκτά ρόλους που παλαιότερα φαίνονταν αδιανόητο να έχει. Αναπτύσσει την προσωπικότητά της αυτόνομα, εργάζεται μέσα αλλά και έξω από το σπίτι, αναλαμβάνει επιχειρηματικές δραστηριότητες, διακρίνεται στο χώρο της επιστήμης, της έρευνας και της νέας γνώσης, συνεισφέρει στο οικογενειακό εισόδημα, αποκτά οικονομική αυτοτέλεια, μετέχει ενεργά στα κοινά και επιβεβαιώνει καθημερινά τις ανεξάντλητες δυνατότητές της.

Αισθάνομαι την ανάγκη να υπογραμμίσω το χρέος που έχουμε όλοι να διαφυλάξουμε τη γυναίκα από κάθε μορφής κακοποίηση και να δυναμώνουμε θεσμούς, αξίες και πρότυπα, που συμβάλλουν αποτελεσματικά στην κοινωνική συνοχή και στην κοινωνική αλληλεγγύη.

Η σκέψη μας σήμερα και πάντα είναι σε κάθε γυναίκα, σε κάθε μητέρα, κόρη, σύντροφο, φίλη, αδερφή, γιαγιά σε κάθε άνεργη ή εργαζόμενη, που δίνει ένα δύσκολο καθημερινό αγώνα για να ανταποκριθεί στον πολλαπλό της ρόλο.

Με αμέριστο σεβασμό στο πρόσωπο της γυναίκας, εύχομαι ολόψυχα Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες , σε όλες αυτές που αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον, σε αυτές που δεν λύγισαν και δεν σταμάτησαν να προσπαθούν μπροστά σε καμία δυσκολία. 

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...