Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΙΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΥΠΕΡ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΟΥ Κ. ΘΕΟΛΟΓΟΥ

 


Το πρωί της Κυριακής 30 Μαΐου 2021, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών τελέσθηκε από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ. Μακάριο με συλλειτουργούς τους σεβασμιότατους μητροπολίτες Ναζαρέτ κ. Κυριακό, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεο και Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο

Τεσσαρακονθήμερο πολυαρχιερατικό ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της μητέρας του Θεολόγου

Ο μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος ιδιαίτερα συγκινημένος ευχαρίστησε κλήρο και λαό για την αγάπη και την στήριξη που του παρείχαν στο πένθος του

Σε κλίμα συγκίνησης τελέσθηκε πολυαρχιερατικό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της Αικατερίνης Αποστολίδου, προσκυνήτριας μακαριστής μητέρας του σεβασμιότατου μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου με αφορμή την συμπλήρωση τεσσαράκοντα ημερών από της προς Κύριον εκδημίας της.

Το πρωί της Κυριακής 30 Μαΐου 2021, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ιερό Παμμεγίστων Ταξιαρχών τελέσθηκε Πολυαρχιερατική Λειτουργία από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ. Μακάριο με συλλειτουργούς τους σεβασμιότατους μητροπολίτες Ναζαρέτ κ. Κυριακό, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεο και Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο, συμπαραστατούμενοι από ιερείς της μητρόπολης.

 Ακολούθως, τελέσθηκε τεσσαρακονθήμερο πολυαρχιερατικό ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της Αικατερίνης, προσκυνήτριας, μητέρας του σεβασμιότατου μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης.

Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο Αναστάσιμο μήνυμα και το μήνυμα της θείας λειτουργίας που ήταν αφιερωμένη στην καλή Σαμαρείτιδας. Αναφερόμενος και στην μακαριστή μητέρα του σεβασμιότατου μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης, δήλωσε: «Σήμερα είναι μέρα αναστάσιμη, μέρα Κυριακής αλλά και για μένα είναι δύσκολο αλλά σχεδόν ακατόρθωτο να φέρω αυτό το μήνυμα που έχετε μέσα σας. Σήμερα ο σεβασμιότατος μητροπολίτης σας, μας δίνει την ευκαιρία να μνημονεύσουμε τελώντας το μνημόσυνο της μητρός του, εκείνη η οποία τον ανέθρεψε και τον γαλούχησε με τα νάματα της πίστεως. Αγαπητέ Άγιε Σερρών είναι ευλογημένη η γυναίκα που σας γέννησε και τρισευτυχισμένη αυτή που σας ανέθρεψε και είμαι βεβαίως καθώς λέμε το δέντρο εκ των καρπών φαίνεται η μητέρα σας ήταν ένα καλό δέντρο κάτω από το οποίο μεγαλώσατε, είδατε την θαλπωρή, τις συμβουλές την καθοδήγηση στην ζωή σας ώστε να φτάσετε με την χάρη του θεού στα ύψιστα αξιώματα και να σας μακαρίζουν οι άνθρωποι αυτό το γεγονός και μνημονεύοντας ιδιαίτερα την μητέρα σας».

Ο μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος ιδιαίτερα συγκινημένος αναφέρθηκε στην ζωή της μητέρα του που ήταν αφιερωμένη στην οικογένεια της και τον Θεό. «Από τους γονείς μας, εγώ και τα αδέλφια μου, μάθαμε την ομορφιά της αγάπης που πράγματι είναι φως για την ζωή των ανθρώπων, μεγαλώσαμε στο σπίτι μας το απλοϊκό με πολύ στοργή, αυτή την στοργή αποθηκεύσαμε στην καρδιά μας για να την μεταφέρουμε και στους άλλους συνανθρώπους» τόνισε και πρόσθεσε: « Ευχαριστώ το θεό που μας χάρισε τους γονείς μας για πολλά χρόνια. Για κάθε παιδί η μάνα είμαι μια Παναγία. Ο θεός μας χάρισε σε μένα και στα αδέλφια μου, την μητέρα μας για πολλά χρόνια. Η μάνα του καθενός μας είναι αυτή που έχει ανοιχτή αγκαλιά για τα παιδιά της που είναι έτοιμη για κάθε θυσία. Η μάνα μου ήταν μια μάνα παλιάς κοπής, αυτές οι μάνες παλιάς κοπής ζουν για τα παιδιά τους και την οικογένειά τους και αυτή την προσφορά δεν την ανταλλάσσουν με καμία δόξα στο κόσμο. Χάρις σε αυτές τις μέρες προχωράει ο κόσμος .Ευχαριστώ τον θεό που με χάρισε μια μάνα θυσιαστική, δοτική ευγενική. Όλες οι μάνες όλων μας έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Πονώ αυτή την ορφάνια, αυτή την εκρίζωση, όμως με παρηγορεί ότι είναι στην αγκαλιά του θεού στον παράδεισο και θα με σκεπάζει και θα με προστατεύει, κρατώντας στην ψυχή μου τα άγια λόγια της: «παιδί μου να αγαπάς τον Χριστό με όλη την δύναμη της ψυχής σου και να αγαπάς τον άνθρωπο κάθε άνθρωπο και να τον υπηρετείς και να του δείχνεις πάντα τον δρόμο της αρετής και της ζωής».

Ο κ. Θεολόγος γεμάτος βαθιά συναισθήματα ευχαρίστησε κλήρο και λαό για την αγάπη και την στήριξη που του παρείχαν στο πένθος του. Ευχαρίστησε τους σεβασμιότατους μητροπολίτες για την παρουσία τους και την συμμετοχή τους στην τέλεση του μνημόσυνου της μητέρας του λέγοντας «η μάνα είναι το φως και η δύναμη αυτού του κόσμου».

Απευθυνόμενος προς τους Σερραίους, ευχαριστώντας τους τόνισε: «Ήταν μάνα του σερραϊκού λαού γιατί τα τελευταία χρόνια επέλεξε να ζήσει κοντά μου εδώ στις Σέρρες. Πάντα έλεγε ότι πατρίδα μας είναι αυτή εκεί που μας αγαπούν και εδώ στις Σέρρες μας αγαπούν και επέλεξε να ζήσει και να κλείσει τα μάτια της εδώ σε αυτό τον τόπο που θεωρούσε δική της πατρίδα. Εδώ πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής της και από εδώ ξεκίνησε το ταξίδι για την αιωνιότητα».

Ο σεβασμιότατος ευχαρίστησε την πρόεδρο του Λυκείου των Ελληνίδων Σερρών και τις κοπέλες του Λυκείου για την παρουσία με φορεσιές από την περιοχή καταγωγής της μητέρας του, γεγονός που τον συγκίνησε πάρα πολύ.

Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ναζαρέτ, κ. Κυριακός, ανέγνωσε του πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλου, στην οποία εξέφραζε τα συλλυπητήρια προς τον κ. Θεολόγο.

Στην πολυαρχιερατική θεία λειτουργία και το ιερό μνημόσυνο παρίστατο οι βουλευτές Σερρών της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Χατζηβασιλείου και Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Παναγιώτης Σπυρόπουλος, οι δήμαρχοι Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης και Βισαλτίας Αθανάσιος Μασλαρινός, δημοτικοί σύμβουλοι, μοναχές και πιστοί.

Δήμητρα Μετόκη


Πηγή : e-simerini.com

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...