Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ

Προς 

                                                                         Νομάρχη Ν. Σερρών
                                                                         Πρόεδρο Ν.Σ.  Ν. Σερρών
                                                                         Νομαρχιακούς Συμβούλους
  
                                                                                     Σέρρες, 7/5/2007

ΘΕΜΑ: ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ
Κύριε Νομάρχα,
Νομίζω πως θα ήταν πρέπον και χρήσιμο να ενημερώσετε το Ν.Σ. για την σύσκεψη που είχατε πρόσφατα στο Υ.ΜΑ.Θ. με θέμα τη λειψυδρία καθώς και για τον σχεδιασμό της Νομαρχιακής Αρχής Ν. Σερρών για την πιθανή εμφάνιση αυτού του προβλήματος.
Με τιμή
Αθ. Μασλαρινός

Ακολουθεί σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο 


ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ. ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ.
Από τον Αθανάσιο Μασλαρινό
Νομαρχιακό Σύμβουλο
Ας μη μας ξεγελούν οι τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις, η έλλειψη νερού είναι ένα πρόβλημα, ίσως από τα σοβαρότερα που θα αντιμετωπίσουμε κατά τον αιώνα που διατρέχει η ανθρωπότητα. Στη χώρα μας η επάρκεια σε νερό στηρίζεται στα υπόγεια ύδατα και στις βροχοπτώσεις. Η  καταναλωτική συνείδηση, καλύτερα συστήματα διανομής, η πρόληψη, καθώς και μια σειρά μέτρων μπορεί να μη λύσουν μάλλον το πρόβλημα, αλλά θα το καθυστερήσουν όσο αυτό είναι δυνατόν. 
Θεωρούμε σκόπιμο και απαραίτητο με την έναρξη της αρδευτικής περιόδου  να τονιστεί στους διαχειριστές υδατικών πόρων για άρδευση, το πόσο ζωτικής σημασίας είναι η ορθολογική χρήση και η αποφυγή σπατάλης αρδευτικού νερού - δεδομένης της παρατεταμένης ανομβρίας και της επερχόμενης λειψυδρίας - τόσο στην αειφορική, ποσοτική και ποιοτική διατήρηση των επιφανειακών και υπογείων υδατικών πόρων, όσο και στην βελτίωση των αποτελεσμάτων υπέρ των τελικών χρηστών (αγροτών) αρδευτικού νερού.
Για τους παραπάνω λόγους και προκειμένου να περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατό τα προβλήματα που έχουν, πιθανώς, παρουσιαστεί στις περασμένες αρδευτικές περιόδους και που σίγουρα θα παρουσιαστούν και στην τρέχουσα αρδευτική περίοδο, κατά την διαχείριση υδατικών πόρων , κρίνεται αναγκαία η λήψη και η εφαρμογή των παρακάτω μέτρων απ' όλους τους φορείς αξιοποίησης- λειτουργίας αρδευτικών έργων και διαχείρισης υδατικών πόρων (ΤΟΕΒ-Δήμοι-Κοινότητες

1.Έγκαιρη και σωστή συντήρηση και επισκευή των αρδευτικών δικτύων και των αντλιοστασίων από τυχόν βλάβες.
2.Σε καμία περίπτωση να μην γίνεται χρήση της εκάστοτε παροχής νερού των αρδευτικών γεωτρήσεων από ένα μόνο χρήστη, αλλά να γίνεται προγραμματισμός για την εκμετάλλευση της από περισσότερους  χρήστες.
3. Να εφαρμοστούν, όπου αυτό είναι δυνατό, τρόποι άρδευσης, που περιορίζουν στο ελάχιστο τις απώλειες σε νερό (άρδευση με σταγόνες, σπρέιερς, εκτοξευτές – μπεκ χαμηλής πίεσης) και να καταργηθεί η άρδευση με κατάκλιση.
4. Περιορισμός στο ελάχιστο δυνατό των αρδεύσεων κατά τις ώρες 11-17 με σκοπό την προστασία του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας (πτώση τάσης, βλάβες ηλεκτροκινητήρων) και παράταση των αρδεύσεων κατά την διάρκεια της νύχτας για τον περιορισμό των απωλειών σε νερό από την εξάτμιση και για βέλτιστη αποδοτικότητά της.
5.Πιστή τήρηση του προγράμματος καλλιεργειών και σωστή εφαρμογή του κανονισμού άρδευσης.
6.Περιορισμοί των αρδεύσεων καλλιεργειών πού βρίσκονται μέσα στην περίμετρο των έργων δικαιοδοσίας και όχι επέκταση αρδευόμενων καλλιεργειών έξω από αυτή.                                               7. Να καθορισθούν επακριβώς οι προτεραιότητες ως προς την άρδευση των καλλιεργειών , καθώς και η υδροδότηση άλλων δραστηριοτήτων -από τα δίκτυα (π.χ. μόνιμες καλλιέργειες , κτηνοτροφικές μονάδες)
8.Να ακολουθούν τις συστάσεις των αρμοδίων υπαλλήλων της ΔΕΒ  (Γεωλόγο, Ηλεκτρολόγο, Μηχανολόγο, Γεωπόνο) για σωστή λειτουργία των γεωτρήσεων ώστε να αποφευχθούν προβλήματα από ληστρική εκμετάλλευση της παροχής και τον υποβιβασμό της στάθμης λειτουργίας τους.
9.Με τακτικές ανακοινώσεις και προφορικές ενημερώσεις προς τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς να γίνεται γνωστή και κατανοητή η ανάγκη της οικονομίας νερού (σωστή δόση ανά στρέμμα και καλλιέργεια -όχι σπατάλη νερού ) και να γίνει κατανοητό πως η σωστή χρήση του νερού είναι προς το συμφέρον όλων των καλλιεργητών. Στο σημείο αυτό χρειάζεται να επιστήσουμε την προσοχή στα υδρονομικά όργανα να εκτελούν τους κανονισμούς χωρίς διακρίσεις και μεροληψίες.
Τέλος κρίνουμε ως απαραίτητη και πολύ σημαντική τη συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες για την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα προκύψουν κατά την τρέχουσα αρδευτική περίοδο και την έγκαιρη ενημέρωση όλων των παραγωγών που είναι χρήστες νερού.
Επιβάλλεται να τονίσουμε ότι η οικονομία στο νερό πρέπει να είναι σε προτεραιότητα και στις οικιακές εργασίες. Εξοικονόμηση μπορούμε να κάνουμε από την ορθολογική χρήση των πλυντηρίων, των λουτήρων, ακόμη-ακόμη, όσο περίεργο κι αν φαίνεται, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε  και καζανάκι με οικονομική ρύθμιση.
Πριν το τέλος να δούμε, εν συντομία, τους άμεσους κινδύνους που διατρέχουμε από την έλλειψη νερού, πολλοί από τους οποίους άρχισαν ήδη να γίνονται ορατοί. Επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Καταστροφή πολλών υγροτόπων  και εξαφάνιση διάφορων ειδών της πανίδας και τη χλωρίδας που ζούσαν σ΄ αυτούς. Μείωση των δασικών εκτάσεων και ερημοποίηση περιοχών. Καταστροφή της γεωργικής σοδειάς. Υποχώρηση του τουριστικού ρεύματος προς χώρες με προβλήματα υδροδότησης. Παρ΄ όλα αυτά υπάρχει ακόμη χρόνος για να αντιστραφεί η κατάσταση, αρκεί να μην αρχίσουμε να ανησυχούμε όταν πλέον θα είναι πολύ αργά!