Ομιλία ως Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών στο1ο Συνέδριο Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την πολυγλωσσία και τη δια βίου μάθηση.
Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση σας καλωσορίζω στο 1ο Συνέδριο Νοτιοανατολικής Ευρώπης με θέμα «η Πολυγλωσσία και η Δια Βίου Μάθηση μοχλός ανάπτυξης για την επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη» που διοργανώνουν από κοινού οι Σύλλογοι Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Καβάλας, Σερρών και Χαλκιδικής.
Η παρουσία σας εδώ μας συγκινεί ιδιαίτερα.
Πανοσιολογιότατε εκπρόσωπε του Μητροπολίτη
Κύριε εκπρόσωπε της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Κύριε εκπρόσωπε της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Κύριε Πρόεδρε της PALSO
Κύριοι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Κύριοι εκπρόσωποι πολιτικών, συνδικαλιστικών, παιδαγωγικών, πολιτιστικών και άλλων φορέων
Αγαπητοί συνάδελφοι, σύνεδροι,
Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση σας καλωσορίζω στο 1ο Συνέδριο Νοτιοανατολικής Ευρώπης με θέμα «η Πολυγλωσσία και η Δια Βίου Μάθηση μοχλός ανάπτυξης για την επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη» που διοργανώνουν από κοινού οι Σύλλογοι Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Καβάλας, Σερρών και Χαλκιδικής.
Η παρουσία σας εδώ μας συγκινεί ιδιαίτερα.
Καλωσορίζω, επίσης, τους εισηγητές μας και τους ευχαριστώ για την αποδοχή της πρόσκλησής μας και το ενδιαφέρον που έδειξαν να παρουσιάσουν τις θέσεις και τις απόψεις τους στο θέμα του συνεδρίου.
Η επιλογή τόσο του τόπου όσο και του θέματος του συνεδρίου, αγαπητοί συνάδελφοι, δεν ήταν τυχαία. Η οδική πύλη εισόδου ή εξόδου από τη χώρα μας προς την Ευρώπη είναι ο Νομός Σερρών.
Έτσι οι τρεις διοργανωτές συναποφασίσαμε το 1ο συνέδριο να διεξαχθεί στις Σέρρες και να είναι αφιερωμένο στο πώς η Πολυγλωσσία και η Δια Βίου Μάθηση μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης για την επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη, έτσι ώστε ως πολίτες να συμμετέχουμε με τον καλύτερο τρόπο στον αγώνα για ευημερία, για μια άλλη ποιότητα ζωής, για ένα καλύτερο αύριο, χωρίς ρητορεία αλλά με δράση.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, φίλες και φίλοι,
Ο σύγχρονος κόσμος θεμελιωμένος στις αρχές της ανάπτυξης και κατανάλωσης, βρίσκεται εδώ και μια 30ετία, αντιμέτωπος με το δίλλημα: ανάπτυξη ναι, αλλά πώς;
Ίσως σήμερα, που εξαντλούνται επικίνδυνα οι πόροι, υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής, περιθωριοποιούνται κοινωνικές ομάδες, ενώ επιταχύνονται οικολογικές καταστροφές, σε περιφέρειες του πλανήτη, οι δραστηριότητες για ανάπτυξη είναι πιο επιτακτικές και δεν έχουν, πλέον, τοπικό χαρακτήρα, αλλά αφορούν το σύνολο του γήινης σφαίρας.
Χρειάζεται λοιπόν, να επαναπροσδιοριστεί η έννοια της προόδου ή του «καλού» και του «κακού», χρειάζεται η δημιουργία ενός νέου ήθους που να επανακαθορίζει τις σχέσεις των ανθρώπων. Υπάρχει ανάγκη μεταστροφής των ατομικών μας αξιών, του τρόπου ζωής μας και του πολιτισμικού μας σκηνικού. Χρειάζεται ένα σκηνικό σύνθεσης, συνεργασίας και αλληλεγγύης, της βαθύτερης επικοινωνίας, της ανοχής και της δικαιοσύνης και αυτό ξεκινήσαμε οι τρεις σύλλογοι Καβάλας, Σερρών και Χαλκιδικής.
Για τη διαμόρφωση όμως αυτού του νέου σκηνικού καθοριστικός είναι ο ρόλος της εκπαίδευσης.
Η διαμόρφωση στάσεων και αξιών, η διάθεση για ενεργό εμπλοκή στην επίλυση προβλημάτων, η ανάπτυξη ικανοτήτων για ανάληψη δράσης στην κοινωνία που συγκροτούν, μαζί με τη γνώση και την ευαισθητοποίηση, πρέπει να επιτευχθούν μέσα από την εκπαίδευση. Και σε αυτό συμβάλλουν, με το παραπάνω, τα κέντρα ξένων γλωσσών με την εκμάθηση γλωσσών και τη διεύρυνση γνώσεων που προσφέρουν σε μαθητές κάθε ηλικίας.
Η κατάκτηση της γνώσης και η καλλιέργεια των αξιών εντάσσονται σε μια διαδικασία που εμπλέκει τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς σε κριτικές διερευνήσεις και αναλύσεις. Ωθούν τους μαθητές να χειραφετούνται και να κατανοούν πώς λειτουργεί η κοινωνία και πώς μπορεί να αλλάξει. Παράλληλα, οι μαθητές με τον κριτικό στοχασμό, την αυτονομία και την υπευθυνότητα αναπτύσσουν τις δικές τους αρχές και αξίες, που θα είναι ικανές να τους ενεργοποιήσουν ώστε να επιτευχθούν οι αλλαγές εκείνες που θα κρίνονται συλλογικά απαραίτητες στην κοινωνία.
Αγαπητοί σύνεδροι , φίλες και φίλοι
Ίσως μερικά από τα όσα ανέφερα να φαντάζουν ουτοπικά. Όμως, μόνο αν έχει κανείς οράματα και στόχους υπάρχει δυνατότητα να τα καταφέρει, ίσως όχι απόλυτα, αλλά προς την κατεύθυνση που επιθυμεί. Το επιθυμητό δεν είναι δυνατό να το καταπνίγει το άμεσα εφαρμόσιμο, το εφικτό. Όποιος στέκεται ακίνητος, όποιος δεν ονειρεύεται σχεδιάζοντας το μέλλον είναι καταδικασμένος στη στασιμότητα. Για την αλλαγή χρειάζονται οράματα, θέληση και ικανότητες να παλέψουμε γι' αυτό. Αυτό σίγουρα μπορούμε και αξίζει να το δώσουμε στους εαυτούς μας, αλλά κυρίως στα παιδιά μας.
Αυτός είναι και ο κύριος στόχος του Συνεδρίου μας, με τις κεντρικές ομιλίες, τα εργαστήρια και την έκθεση ξενόγλωσσου βιβλίου που λειτουργεί παράλληλα.
Σας ευχαριστώ