Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Διημερίδα με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Αυτοματοποίηση. Η Συμβολή του τμήματος Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας»

Χαιρετισμός κατά την έναρξη των εργασιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία Παγκόσμιας έρευνας για την αυτοματοποίηση των επιχειρησιακών διαδικασιών, διαδικασιών επικοινωνίας και εξυπηρέτησης του πολίτη και των επιχειρήσεων από τους Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποκαλύπτεται πως όλο και περισσότεροι Ο.Τ.Α. αναγνωρίζουν τον θετικό αντίκτυπο της αυτοματοποίησης στην εξυπηρέτηση του πολίτη, των υπηρεσιών καθώς και στην οικονομία αλλά και στη φήμη των Οργανισμών. Αυτό που αναγνωρίζουν όλοι ανεξαιρέτως είναι πως ένα «κακό» περιστατικό έχει συνέπειες στην εικόνα ενός οργανισμού, στα έσοδά του και ανάλογα το περιβάλλον στο οποίο κινείται, ακόμη και αυστηρές κανονιστικές κυρώσεις.


Η ιστορική εξέλιξη και η συμβολή της γεωπληροφορικής στον τομέα αυτό είναι παραπάνω από σημαντική, αφού την εφαρμογή αυτοματοποιημένων λύσεων έχουν οι τοπογράφοι μηχανικοί σε όλα τα στάδια, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία της τοπογραφίας, (φωτογραμμετρίας, τηλεπισκόπισης, των G.P.S. των βάσεων δεδομένων κ.ά.) και οι γεωπληροφορικοί για τον υπολογισμό των βέλτιστων λύσεων χρησιμοποιώντας τα εργαλεία των G.I.S. και του προγραμματισμού.
Έννοιες όπως Χαρτογραφία, Υδρολογία, Τοπογραφία, Χωροταξικός σχεδιασμός, Ανθρωπογεωγραφία και Οικονομική του χώρου, Περιβαλλοντικός σχεδιασμός, Γεωγραφικά συστήματα Πληροφοριών, Αρχιτεκτονική Τοπίου, Οικολογία και αειφόρος ανάπτυξη της υπαίθρου και άλλες πολλές ήταν άγνωστες στο ευρύ κοινό τουλάχιστον των Σερρών, μέχρι το 2000 που αρχίζει να λειτουργεί Το Τμήμα του ΤΕΙ, την αξία του οποίου αντιλαμβανόμαστε όλο και περισσότερο.
Συνέδρια όπως αυτό, που ξεκινάει σήμερα, θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε ακόμη καλύτερα τι σημαίνει αυτοματοποίηση διαδικασιών; γιατί χρειάζεται η αυτοματοποίηση στην Τ.Α; τι διαφορά κάνει; Ποια είναι τα οφέλη;
Επειδή οι μέθοδοι και οι τεχνολογίες της αυτοματοποιημένης διαχείρισης διαδικασιών των ΟΤΑ μας απασχολούν πια καθημερινά, θέλω να συγχαρώ τους συντελεστές αυτής της διημερίδας τόσο για την επιλογή του θέματος, όσο και για την διοργάνωσή της και να ευχηθώ καλή επιτυχία.
Σας ευχαριστώ

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...