Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Άγιος Δημήτριος Σερρών

Από τη Βικιπαίδεια

Ο Άγιος Δημήτριος είναι χωριό του Δήμου Βισαλτίας στον πρώην νομό Σερρών. Έχει πληθυσμό 394 κατοίκους, οι περισσότεροι ντόπιοι και αρκετοί μικρασιάτες (απογραφή 2001). Το προηγούμενο όνομά του ήταν Παληότρο και υπαγόταν στην Κοινότητα Καστανοχωρίου μέχρι το 1928 οπότε και αποσπάστηκε ως αυτόνομη κοινότητα[1]Το 1950 σε Άγιο Δημήτριο [2] σε Κοινότητα Αγίου Δημητρίου)[3]. Το 1999 με το πρόγραμμα Καποδίστριας συνενώθηκε με άλλες κοινότητες της περιοχής, που αποτέλεσαν στη συνέχεια τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου, στον Δήμο Τραγίλου. Με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης το 2011 εντάχθηκε στο νέο δήμο Βισαλτίας.
Στην Τοπική Κοινότητα υπάρχει συνεταιρισμός. Τα παιδιά της Κοινότητας του Αγίου Δημητρίου φοιτούν στα Σχολεία της Μαυροθάλασσας.
 Ο ναός του χωριού πανηγυρίζει στις 26 Οκτωβρίου.

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Σιτοχώρι Σερρών

Όσον αφορά την ιστορία του χωριού φαίνεται πως είναι αρκετά μεγάλη, αφού αναφέρεται σε γραπτή πηγή του 1569 με την προσωνυμία «Τσίντσα», που είναι συγγενής με το παλιό όνομα του χωριού «Τζίντζος». Ο Ν. Σβορώνος θεωρεί ότι το όνομα «Τζίντζος» είναι παραφθορά του ονόματος των Τυντηνών που απαντάται σε αρχαία νομίσματα Πολλοί από τους κατοίκους στην προσπάθεια να εξηγήσουν το όνομα του χωριού τους υποστηρίζουν πως προσδόθηκε σ' αυτό επειδή οι κάτοικοι του ήταν «τζίνιοι», δηλαδή ισχυροί, ατίθασοι και δεν ανεχόταν τους Τούρκους (και είναι όντως γεγονός ότι στο Σιτοχώρι, σε αντίθεση με τα γύρω απ' αυτό χωριά, δεν κατοίκησαν Τούρκοι).

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Μας αφορά όλους!


 Από τον Αθανάσιο Μασλαρινό, Περιφερειακό Σύμβουλο

Η σημερινή κυβέρνηση έχει γκρεμίσει κάθε κοινωνική παρουσία και κάθε έννοια του κράτους, το οποίο όμως, ο Έλληνας πολίτης χρυσοπληρώνει με δυσβάσταχτους φόρους. Η κυβερνητική πολιτική κατακαίει την ελληνική κοινωνία, απ’ άκρου σ’ άκρο, ανεξαρτήτως κόμματος και χρώματος. Όλα τα άλλα περί ανάπτυξης, αναβάθμισης, αποκέντρωσης και σωτηρίας της χώρας μας παραπέμπουν στο να αλλάξουμε όλοι μας πολιτική, η οποία έχει γίνει τόσο πικρή και παραταξιακή, άρρηκτα συνδεδεμένη με το χρήμα και την επιρροή.