Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Ημέρα λήξης 2ου παγκοσμίου πολέμου η 9 Μαΐου






Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες ο εορτασμός της Ημέρας Λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ,αλλά χωρίς κόσμο. Η 9η Μαΐου, ημέρα λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, καθιερώθηκε με Νόμο ως ημέρα Πανελλαδικού εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του Ναζισμού και του Φασισμού.
Στις Σέρρες ,στις 11:00 το πρωί τελέσθηκε επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των ΠαμμεγίστωνΤαξιαρχών. Ακολούθησε ομιλία από τον κ. Γεώργιο Μαραπά, υποδιευθυντή του 8ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών.
Στην συνέχεια πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του νομού και της πόλης μετέβησαν στην πλατεία Ελευθερίας όπου πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο κ.Αθανάσιο Μασλαρινό , τον αντισυνταγματάρχη κ. Σωτήριο Κουντουρά ,τον πρόεδρο του δημοτικού Συμβουλίου Σερρών κ. Βασίλειο Παπαβασιλείου ,τον διευθυντή της Τροχαίας κ. ΘεολόγηςΤζουμαϊλή και τον υποπυραγό κ. Σπύρο Δημάκη.
Κάνοντας δηλώσεις στη « Σ» ο περιφερειακός σύμβουλος Μασλαρινό ς Αθανάσιος , ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σερρών Βασίλης Παπαβασιλείου και ο αντιδήμαρχος οικονομικών Στέργιος Γαλάνης ,αναφέρθηκαν στην ημέρα Λήξης του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και ευχήθηκαν να υπάρχει πάντα ειρήνη στον κόσμο ..
Μασλαρινός Αθανάσιος « Σήμερα αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας κρίσης ,τον κίνδυνο απειλής των αρχών και των θεσμών. Αναλογιζόμενοι το κακό που έχουν κάνει οι πόλεμοι ,ας σταθούμε προσοχή και ας βροντοφωνάξουμε ποτέ πια πόλεμος ,ποτέ κανένα είδος κατοχής .Ας βασιστούμε σε νέες σχέσεις ,στον ανθρωπισμό ,στην αγάπη ,στην κατανόηση των λαών,και ας πούμε σε όλους αυτούς που απειλούν την παγκόσμια ειρήνη φτάνει πια μέχρι εδώ».
Βασίλειος Παπαβασιλείου « Σήμερα είναι μέρα μνήμης της λήξης του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου ,ενός πολέμου με πολλά εκατομμύρια θύματα ,ημέρα μνήμης για να αποφεύγουμε τέτοιες εμπόλεμες καταστάσεις ,η ανθρωπότητα έχει ανάγκη από ειρήνη και όχι πολέμους . Ας αποτελέσει αυτή ημέρα μνήμης ένα παράδειγμα προς αποφυγή της οποιανδήποτε μορφής πολέμου και φυσικά ημέρα αυτή σημαίνει και την λήξη του φασισμού ,αυτό δεν πρέπει να το λησμονεί κανείς Έλληνας».
Στέργιος Γαλάνης «Είναι ένα μήνυμα που έχει να κάνει με την πίστη στις αξίες της δημοκρατίας, στην νίκη όλων αυτών των ανθρωπιστικών αξιών κατά του φασισμού ,ένα μήνυμα πάντα επίκαιρο ειδικότερα στην χώρα μας που έχει δώσει πολλές μάχες για να περάσουν αυτές οι αξίες σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο ,ένα μήνυμα ακόμα περισσότεροεπίκαιρο όπωςαντιλαμβάνεστε με τέτοιες αξίες και τέτοιες αρχές μπορούμε τα επόμενα χρόνιανα αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις δυσκολίες που μαστίζουν την ελληνική κοινωνίακαι ειλικρινά δεν είναι ευχολόγιο γιατί πιστεύω ότι μόνο μέσα από αυτές τις αξίες και τέτοιες δυνάμεις μπορεί ο ελληνικός λαός να σηκώσει το βάρος που έχει αυτή την στιγμή στιςπλάτεςτου»
Δήμητρα Μετόκη


Πηγή: e-simerini.com

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...