Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Παιδί και Διαδίκτυο

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε Σερρών σε συνεργασία με την Δ/νση  Α/βάθμιας  Εκπαίδευσης και τον υπεύθυνο σχολικών δραστηριοτήτων, την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, την ΕΠΚΑΣ και την ΕΤ3 διοργάνωσαν την Παρασκευή 9-11-2012 ημερίδα με θέμα : «Παιδί και Διαδίκτυο»… 
  Ήταν ένα βιωματικό, εκπαιδευτικό πρόγραμμα αλφαβητισμού στο διαδίκτυο  και πρόληψης της εξάρτησης των μαθητών από την κατάχρηση του Διαδικτύου και του Η/Υ.
Χαιρετισμός του Προέδρου Αθανασίου Μασλαρινού κατά την έναρξη της ημερίδας.

Αγαπητοί Σύνεδροι,



Η Έκρηξη του παιδικού εθισμού στο Διαδίκτυο έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις και κατατάσσεται πλέον στη λίστα σοβαρών ψυχικών διαταραχών.

Μέρος της λίστας σοβαρών ψυχικών διαταραχών προς περαιτέρω μελέτη θα αποτελεί από το Μάιο του 2013 ο εθισμός στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με τούς ειδικούς. Εδώ, η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Σερρών είναι οκτώ μήνες πιο μπροστά και οφείλουμε να την συγχαρούμε για αυτό! Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτούς, λοιπόν, μικροί και μεγάλοι βρίσκονται στη δίνη του εθισμού αφού πολλοί δηλώνουν «κολλημένοι» με το smartphone, το tablet ή το λάπτοπ τους, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Ειδικοί επιστήμονες κατέθεσαν έκθεση στην οποία υπογραμμίζουν έντονα την αύξηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στον εθισμό στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, μέσω Διαδικτύου και ιδιαίτερα των μικρότερων ηλικιών.

Υποστηρίζουν μάλιστα, ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας 10ετίας λόγω της πτώσης του κόστους των διαδικτυακών συνδέσεων και της μεγάλης διαθεσιμότητάς τους, υπό μορφή δωρεάν Ίντερνετ σε δημόσιους χώρους, αλλά και λόγω της κατάκτησης της αγοράς από τα smartphones, πολλές χώρες χορεύουν πλέον τον χορό της «αιώνιας συνδεσιμότητας».

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους η περαιτέρω μελέτη της συγκεκριμένης διαταραχής θα μπορούσε να επιτρέψει σε ειδικούς να διαγιγνώσκουν επιτυχώς την εξάρτηση των παιδιών στην τεχνολογία και να τους προσφέρουν εγκαίρως τη σωστή θεραπεία.

«Στην περίπτωση των παιδιών, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια αποτελούν μια ξεκάθαρη αιτία. Αλλά σε γενικές γραμμές, η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα» εξηγούν.

Γονείς, εκπαιδευτικοί και ψυχολόγοι αναφέρουν τον έντονο προβληματισμό τους με τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό παιδιών που αντιμετωπίζουν τη συγκεκριμένη διαταραχή. Υπάρχουν μάλιστα, και ασθενείς μόλις 12 ετών οι οποίοι εμφανίζουν εθισμό στο Διαδίκτυο και στα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

«Ως τυπική ένδειξη εθισμού χαρακτηρίζεται οτιδήποτε παραπέμπει σε συμπτώματα απομόνωσης» «Συμπεριφορές δηλαδή που εκφράζουν δυστυχία, οργή, ευερεθιστότητα, όταν δεν μπορούν να παίξουν».
Αγαπητοί σύνεδροι,
Όλοι γνωρίζουμε τη δύσκολη καμπή που περνάει η χώρα, κατά συνέπεια οι θεσμοί της εκπαίδευσης και της οικογένειας. Όλοι είμαστε οργισμένοι. Όμως. Ως γονέας, ο οποίος πιστεύω πως εκφράζω και την άποψη της πλειοψηφίας των γονέων, σας ζητώ και σας παρακαλώ να κάνετε την ανάγκη φιλότιμο και να εμφυσήσετε στα παιδιά μας και παιδιά σας την παιδεία εκείνη και τις αξίες που θα τους δώσουν τις αρχές οι οποίες θα τους βοηθήσουν να οδηγήσουν αυτή τη χώρα εκεί που της αξίζει. Κι αυτό μόνο η Παιδεία, με Π κεφαλαίο, ο Δάσκαλος με το Δ κεφαλαίο μπορεί να το πετύχει.
Σας ευχαριστώ 
 

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...