Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στις Σέρρες (18/10/2013)

Τις Σέρρες επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, προκειμένου να παραστεί στο 3ο Διεθνές Επιστημονικό συνέδριο, με θέμα «Οι Σέρρες και η περιοχή τους εκατό χρόνια από την απελευθέρωση» (1913-2013), που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Αστέρια». Τον κ. Τζιτζικώστα συνόδευε ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών και αρμόδιος στον τομέα των υποδομών και του χωρικού σχεδιασμού για την Π.Κ.Μ. Γιάννης Μωϋσιάδης και οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Π.Ε. Σερρών Αθανάσιος Μασλαρινός και Αθανάσιος Μπασδάνης.

        «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ιστορικής μνήμης, το δημιουργικό διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την ιστορική πραγματικότητα, με το παρελθόν και το μέλλον του τόπου μας. Πρωτοβουλίες, όπως το 3ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση των Σερρών, φωτίζουν διαφορετικές πτυχές της εθνικής ιστορίας και αναδεικνύουν το ρόλο και τη θέση των Σερρών στο ευρύτερο ιστορικό γίγνεσθαι. Στη διοικητική φιλοσοφία της ενιαίας Περιφέρειας, που εφαρμόζουμε στην πράξη, οι Σέρρες κατέχουν ιδιαίτερη και σημαντική θέση στην εντατική προσπάθεια που καταβάλλουμε για την αναπτυξιακή προοπτική της Κεντρικής Μακεδονίας», υπογράμμισεστο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
       Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις Σέρρες, ο κ. Τζιτζικώστας επισκέφθηκε το Επιμελητήριο Σερρών, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Σερρών Χρήστου Μέγκλα και τη Διοικούσα Επιτροπή, με τους οποίους συζήτησε θέματα που αφορούν στις προοπτικές ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας και στη διασυνοριακή συνεργασία με τα όμορα κράτη.
      Ειδικότερα, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στην πορεία υλοποίησης του τρέχοντος ΕΣΠΑ 2007-2013 στην Π.Ε. Σερρών, για το οποίο, όπως ανέφερε «ανεβάζουμε τους ρυθμούς και κάνουμε έναν πραγματικό αγώνα δρόμο, προκειμένου να αυξήσουμε την απορροφητικότητα των κονδυλίων και να επιτύχουμε την ολοκλήρωση του προγράμματος, χωρίς κινδύνους απένταξης έργων και καθυστερήσεις». Ο κ. Τζιτζικώστας ενημέρωσε τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Σερρών για το σχεδιασμό της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2014-2020 του Στρατηγικού Εταιρικού Συμφώνου (ΣΕΣ), του νέου ΕΣΠΑ, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ζήτησε «εγρήγορση από όλους τους φορείς, ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη και σωστή προετοιμασία των μελετών για να ξεκινήσει άμεσα η ένταξη νέων έργων».
       Αναφερόμενος στο Επιμελητήριο Σερρών, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας εξήρε τον διαχρονικά σημαντικό του ρόλο στην περιοχή. «Το Επιμελητήριο Σερρών είναι ένας φορέας στρατηγικής σημασίας, που συμβάλει καταλυτικά στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην περιοχή. Ως το μοναδικό συλλογικό όργανο των επαγγελματιών των Σερρών αποτελεί ουσιαστικό βήμα έκφρασης των σοβαρών ζητημάτων που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο, προασπίζει τα δικαιώματά του και στηρίζει έμπρακτα τις διεκδικήσεις του. Η μαχητική παρουσία του Επιμελητηρίου Σερρών όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο προωθεί τα αιτήματα των επιχειρηματιών της περιοχής και ενδυναμώνει την κομβική θέση της περιοχής στην εθνική οικονομία. Με αφετηρία την ανάγκη εξόδου από την κρίση και την οικονομική ανάκαμψη, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε επιτύχει μια εξαιρετική συνεργασία με το Επιμελητήριο Σερρών, την οποία προσδοκούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.
       Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ενημέρωσε τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Σερρών ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων από τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί στο πρόγραμμα για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους τομείς μεταποίησης, τουρισμού, εμπορίου- υπηρεσιών μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013 και έχει ήδη σταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης. «Οι Σέρρες είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις προτάσεις του τομέα εμπορίου-υπηρεσιών, καθώς ήταν η περιοχή που, εκτός της Θεσσαλονίκης, ξεχώρισε με 128 προτάσεις», εξήγησε ο κ. Τζιτζικώστας.
      Η διοίκηση του Επιμελητηρίου Σερρών ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για το προσωπικό του ενδιαφέρον για τις Σέρρες και του εξέθεσε μία σειρά θεμάτων και προβλημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή, τα οποία ο κ. Τζιτζικώστας δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει προσεκτικά και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυσή τους.

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ.

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...