Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, υποδέχθηκε σήμερα το απόγευμα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στην έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Κεντρική Μακεδονία.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας καλωσόρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίο στο προαύλιο της Π.Κ.Μ. και τον ξενάγησε στην ιστορική έκθεση για τους Βαλκανικούς Πολέμους και την απελευθέρωση της Κεντρικής Μακεδονίας, που φιλοξενείται στο κτίριο της Π.Κ.Μ.
Η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από τον κ. Τζιτζικώστα, μετέβη στον κήπο της Π.Κ.Μ., όπου οι δύο μαζί φύτεψαν συμβολικά μία ελιά, «ελαίαν καλλίκαρπον ειρήνης σύμβολον και καταλαγής», όπως αναγράφεται στην επιγραφή που τοποθετήθηκε στη βάση του δέντρου.
Στη συνέχεια η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.Βαρθολομαίος μετέβη στην έκτακτη πανηγυρική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, που συγκλήθηκε σήμερα προς τιμήν του. Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν Μητροπολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας και Προκαθήμενοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, οι Αντιπεριφερειάρχες της Π.Κ.Μ., ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας Αντώνης Μπάμιατζης, οι επικεφαλής των παρατάξεων και οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Π.Κ.Μ., εκπρόσωποι των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, Δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και οι διευθυντές και το προσωπικό των υπηρεσιών της Περιφέρειας.
«Σας υποδεχόμαστε σήμερα εδώ, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με βαθιά αισθήματα εκτίμησης, σεβασμού και χαράς. Σας υποδέχεται η γη των 2 εκατομμυρίων Μακεδόνων. Σας υποδέχεται η ελεύθερη, εδώ και ένα αιώνα Μακεδονία, που κάνει τα πρώτα βήματα, με το βλέμμα στραμμένο στα επόμενα εκατό χρόνια. Σας υποδέχεται η γη της Θεσσαλονίκης, της Πέλλας, της Πιερίας, της Ημαθίας, του Κιλκίς, των Σερρών, της Χαλκιδικής. Σας υποδέχεται ο τόπος που φυλά στην ψυχή του, το Κέντρο του Ορθόδοξου Χριστιανικού Μοναχισμού, το Άγιο Όρος. Την Αθωνική Πολιτεία, την οποία η Περιφέρειά μας υποστηρίζει έμπρακτα, προκειμένου να διασφαλίσει τη συνέχεια του μεγάλου και ιερού έργου που επιτελεί και να αναδείξει, σε παγκόσμια κλίμακα, τις θρησκευτικές, εθνικές, ιστορικές, και πολιτισμικές αξίες που διασώζει», υπογράμμισε απευθυνόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίο ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ο κ. Τζιτζικώστας εξήρε την προσωπικότητα, το πολυδιάστατο έργο και το εξέχοντα ρόλο του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίου διεθνώς και έκανε ξεχωριστή μνεία στην ιδιαίτερη ευαισθησία του σε θέματα περιβάλλοντος. «Με την εμπνευσμένη σας καθοδήγηση, το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει αναλάβει ουσιαστικό ρόλο απέναντι στις διεθνείς προκλήσεις. Με την πολυσχιδή προσωπικότητά σας έχετε κατορθώσει να δώσετε νόημα στην έννοια της Οικουμενικότητας. Με τον ποιμαντικό λόγο σας, απευθύνεστε στον άνθρωπο και σε ότι ουσιαστικό και πολύτιμο διαθέτει, πέρα από διακρίσεις φυλής, εθνικότητας, κοινωνικής θέσης και αξιώματος. Συνεχίζετε με σταθερότητα τον διάλογο μεταξύ των χριστιανικών εκκλησιών, με σημαίνοντα ρόλο στον διαθρησκειακό διάλογο. Υπήρξατε ένας από τους πρώτους, διεθνείς ηγέτες, που μετέφεραν το μήνυμα της διάσωσης του περιβάλλοντος και διακήρυξαν την αναγκαιότητα του. Είσαστε η σταθερή, διαχρονική ευρωπαϊκή φωνή στην Τουρκία, ο πνευματικός φάρος του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στη γείτονα χώρα, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που ανακύπτουν. Ηγείσθε ενός θεσμού, που αποτελεί την κιβωτό πνευματικών, εθνικών και θρησκευτικών αξιών», σημείωσε με έμφαση ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
«Είναι ανυπέρβλητη η τιμή της επίσκεψής σας, καθώς και της αποψινής σας παρουσίας στο ανώτατο συλλογικό όργανο της Περιφέρειάς μας, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας. Όμως και προσωπικά, είμαι βαθύτατα συγκινημένος», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. «Ήταν σαν χθες, 22 Οκτωβρίου του 1991, όταν εκλεγήκατε Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Όταν συνοδεύοντας τον πατέρα μου, μόλις 13 ετών, είχα τη μοναδική ευλογία να παρίσταμαι στην ενθρόνισή σας στο Θρόνο του Αποστόλου Ανδρέα. Είχα τη μοναδική ευκαιρία, να βρίσκομαι εκεί, όταν μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης, αναλαμβάνατε το πηδάλιο της Ορθοδοξίας και εκφωνούσατε τον Ενθρονιστήριο Λόγο σας. Τον οποίο τηρείτε όλα τα χρόνια της Πατριαρχικής διακονίας σας. Και κάνετε και ακόμα περισσότερα, για την πίστη και το Γένος μας, αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στην ξεχωριστή προσωπική του εμπειρία να παραστεί στη Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.Βαρθολομαίος το 2010, «την πρώτη μετά από εννέα δεκαετίες», στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα –«δύο ευλογημένες στιγμές που θα μείνουν χαραγμένες στην ψυχή και το νου». Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ευχήθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη να προστεθεί σύντομα μια τρίτη μεγάλη στιγμή, ανάλογης σημασίας: «Η άγια ημέρα, που θα είμαστε όλοι μαζί, με εσάς πρώτο, όταν θα ανοίξουν και πάλι οι Πύλες της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, απλώνοντας το λαμπρό φως της θρησκευτικής ελευθερίας και της αδιάκοπης συνέχειας της Ορθοδοξίας».
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας παρουσίασε στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο το έργο της διοίκησης Π.Κ.Μ. στους τομείς των υποδομών, της αγροτικής οικονομίας, της παιδείας, του τουρισμού, του περιβάλλοντος, των μεταφορών και συγκοινωνιών, της υγείας και του πολιτισμού, αναφερόμενος στα 523 έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ, που υλοποιούνται στην Περιφέρεια. Ο κ. Τζιτζικώστας στάθηκε ιδιαίτερα στα έργα της Π.Κ.Μ. για την παιδεία, την υγεία και την πρόνοια και ενημέρωσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίο για κρίσιμες παρεμβάσεις της Περιφέρειας στους τομείς αυτούς.
Από την πλευρά του, η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, τη διοίκηση της Π.Κ.Μ. και το Περιφερειακό Συμβούλιο για τη θερμή υποδοχή. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε ξεχωριστή αναφορά στο απαιτητικό έργο της αιρετής Περιφέρειας, όπου κάθε Περιφερειάρχης καλείται να λειτουργήσει «εις απόσβεσιν κραδασμών […], διακονώντας τον λαόν και αμφισβητούντες τα αγαθά της εξουσίας». «Παρακολουθούμεν τας δραστηριότητας και τας εν γένει προσπαθείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δια την πρόοδον και την ευημερίαν του λαού της ιστορικής και ευλογημένης ταύτης περιοχής», δήλωσε η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.Βαρθολομαίος συνεχάρη τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα για το «θαυμαστόν έργον» που επιτελείται στην Κεντρική Μακεδονία, κάνοντας ιδιαίτερες αναφορές στα έργα βελτίωσης του οδικού δικτύου, αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας, την εμπορική ανάπτυξη και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την κοινωνική φροντίδα, την παιδεία και τον αθλητισμό, καθώς και την αλληλεγγύη προς τους οικονομικά ασθενέστερους.
Επίσης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος έκανε ξεχωριστή μνεία στο θέμα της διαχείρισης των αρχαιολογικών ευρημάτων στο Μετρό Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζοντας την πρόταση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας «πρωτοποριακή λύση του πρώτου σταθμού-Μουσείου σε όλη την Ευρώπη, όπου οι επιβάτες θα μπορούν να συνειδητοποιήσουν καθημερινά την ιστορικότητα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής».
Η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και όλους τους παρισταμένους για τα συναισθήματα αγάπης και εκτίμησης προς το πρόσωπό του και το θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου το οποίο διακονεί, ενώ ευχήθηκε «πλήρη επιτυχία εις τα έργα σας και επίτευξη των προσδοκιών του λαού της Κεντρικής Μακεδονίας, που συμπίπτουν με τους υψηλούς στόχους που εθέσατε». «Ευχόμαστε υπέρ υγείας και μακροημερεύσεως της υμετέρας φίλης Εξοχότητος, κύριε Περιφερειάρχα, των εκλεκτών συνεργατών, του ευλογημένου λαού της πατριαρχικής, της ρωμέικης, δηλαδή της ελληνικής Μακεδονίας, από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερον, την καθοριστική συμβολή των Μακεδονομάχων ιεραρχών και των διακεκριμένων αγωνιστών του Μακεδονικού Αγώνος», κατέληξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.Βαρθολομαίος.
Στη συνέχεια τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίο καλωσόρισαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας οι επικεφαλής των παρατάξεων. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μάρκος Μπόλαρης αναφέρθηκε στους ακατάλυτους δεσμούς της Μακεδονίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στα «συναισθήματα χαράς και ελπίδας που δημιουργεί η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Θεσσαλονίκη» και εκθείασε την περιβαλλοντική του δράση για θέματα περιβάλλοντος, θυμίζοντας το χαρακτηρισμό του ως «Πράσινου Πατριάρχη».
Ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικής Μακεδονίας» Γιάννης Ζιώγας καλωσόρισε από την πλευρά του τον Οικουμενικό Πατριάρχη και μίλησε για τα «πρωτόγνωρα αδιέξοδα της κοινωνίας και της νεολαίας στη σημερινή εποχή», διαβεβαιώνοντας ότι η παράταξή του θα «συνεχίζει να αγωνίζεται για το καλό των πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας».
Ο επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία-Αλληλεγγύη» Μιχάλης Τρεμόπουλος έκανε λόγο για την ξεχωριστή προσωπικότητα του Οικουμενικού Πατριάρχη και τη βαθιά του γνώση για τα περιβαλλοντικά ζητήματα, που «ξεπερνά τα όρια του ρόλου του» και αναφέρθηκε στις τοποθετήσεις του «ως πηγές έμπνευσης και καθοδήγησης».
Ο επικεφαλής της παρατάξης «Δημοκρατία-Οικολογία-Συμμετοχή» Αδάμ Δράγας τόνισε ότι «η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Κεντρική Μακεδονία μας δίνει χαρά, δύναμη και κουράγιο για τις δύσκολες στιγμές». «Είστε ο τιμονιέρης του καραβιού που μας οδηγεί και ταυτόχρονα ο φάρος που θα μας βγάλει από την κρίση, ο συνδετικός κρίκος της Ανατολής με τη Δύση, που διατηρεί τις ισορροπίες ως λίκνο της Ορθοδοξίας», σημείωσε ο εκπρόσωπος της παράταξης «Καθαρά χέρια-καθαρές ιδέες-καθαρές λύσεις» Κώστας Μπούμπας.
Στο πέρας της έκτακτης πανηγυρικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δώρισε στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίο τιμητική πλακέτα ως ενθύμιο της επίσκεψής του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που εικονίζει ένα κλαδί ελιάς, με τέσσερις, όπως ανέφερε, βασικούς συμβολισμούς: την ειρήνη, την αντοχή, τα προϊόντα της μακεδονικής γης και την ανάμνηση της ελιάς που φύτεψε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον κήπο της Περιφέρειας, «που θα βρίσκεται εκεί στους αιώνες».

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...