Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

"Εκστρατεία" και στις Σέρρες κατά της λαθροϋλοτομίας

Σύσκεψη στο Διοικητήριο υπό τον Υπουργό Αναπληρωτή ΠΕΚΑ Σταύρο Καλαφάτη με θέμα τη λαθροϋλοτομία και άλλα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Στόχος της σύσκεψης ήταν η ανταλλαγή απόψεων όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων καθώς και ο καλύτερος συντονισμός τους για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Περισσότερες φωτογραφίες εδώ.

Σύσκεψη με θέμα τη λαθροϋλοτομία και άλλα θέματα αρμοδιότητας του ΥΠΕΚΑ (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής) που απασχολούν την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών πραγματοποιήθηκε χθες, το μεσημέρι,18 Νοεμβρίου 2013 στις Σέρρες, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον Υπουργό Αναπληρωτή ΠΕΚΑ Σταύρο Καλαφάτη, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Αθανάσιου Καρούντζου, του Ειδικού Γραμματέα Δασών Γιώργου Αμοργιανιώτη καθώς και του Ειδικού Γραμματέα Υδάτων Κώστα Τριάντη.


Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι βουλευτές Σερρών, Μενέλαος Βλάχβεης , Θεόφιλος Λεονταρίδης και Αφροδίτη Σταμπουλή , ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Ιωάννης Μωυσιάδης, οι δήμαρχοι Αμφίπολης Γιώργος Βογιατζής, Βισαλτίας Δημήτριος Καλαϊτζής ,Ηράκλειας Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης, Σιτνικής Απόστολος Καρύδας , οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αθανάσιος Μασλαρινός  και Αθανάσιος Μπασδάνης , ο αντιδήμαρχος Σερρών Παύλος Μυστακίδης,εκπρόσωποι των αστυνομικών, πυροσβεστικών , δασικών και αυτοδιοικητικών υπηρεσιών.
Στόχος της σύσκεψης ήταν η ανταλλαγή απόψεων όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων καθώς και ο καλύτερος συντονισμός τους για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης τόνισε πως οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου και της Κυβέρνησης όπως η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου και η αλλαγή στη διαδικασία κατάσχεσης όσων συλλαμβάνονται για παράνομη υλοτόμηση, είχανε αποτελέσματα, κάτι το οποίο αποδεικνύεται και από τα στοιχεία των δασικών Υπηρεσιών, όχι μόνο στις Σέρρες αλλά σε ολόκληρη τη χώρα.  «Συνεχίζουμε την προσπάθεια, λαμβάνοντας υπόψη και τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία αλλά και τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων ειδικά των ορεινών περιοχών για προμήθεια ξυλείας», τόνισε ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ.
Σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ ο κ. Καλαφάτης αναφερόμενος στην επίσκεψη και την σύσκεψη τόνισε: «Η επίσκεψη η σημερινή γίνεται στα πλαίσια μιας εκστρατείας που κάνει το υπουργείο σε σχέση με το κορυφαίο για την κυβέρνηση ζήτημα της λαθροϋλοτομίας . Για την κυβέρνηση η λαθρουλοτόμευση αποτελεί έγκλημα περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό και για αυτό κάνουμε ετ απάντα για όσο γίνεται πιο αποτελεσματική αντιμετώπισή της . Έχουμεπάρειήδη συγκεκριμέναμέτρα έχουμε αυστηροποίησει τιςποινές,εντατικοποιήσει τους ελέγχους, έχουμε προχωρήσει στα μικτά κλιμάκια με συναρμόδιεςυπηρεσίες, έχουμε βοηθήσει στο να υπάρχουνυπερωρίες και να γίνονται έλεγχοι και τις απογευματινές ώρες και τις αργίες και τις Κυριακές, έχουμε προχωρήσει ρυθμίσεις για άμεση κατάσχεση των λαθραίων ξύλων, άμεση κατάσχεση των μέσων ακόμη και των φορτηγών με αφαίρεση άδειας λειτουργίας . Όλα αυτά τα μέτρα τα οποία που έχουμε πάρει εδώ και λίγους μήνες διοικητικά και νομοθετικά μπορούμε να πούμε από ότι φαίνεται από τις εκτιμήσεις και τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής, ότι πράγματι φέρνουν αποτελέσματα. Η κατάσταση είναι καλύτερη από πέρσι, αυτό φυσικά δεν μας καθησυχάζει. Θέλουμε να ερχόμαστε σε επαφή με τις τοπικές διευθύνσεις των δασαρχείων αλλά και όχι μόνο, να παίρνουμε τον παλμό των τοπικών κοινωνιών για αυτό το κορυφαίο ζήτημα και να μπορέσουμε να ενδυναμώσουμε την φαρέτρα μας και με προτάσεις μέσα από ανθρώπους που βιώνουν το πρόβλημα στην καθημερινότητά τους. Σε αυτό το πλαίσιο βρισκόμαστε εδώ».
Στην ερώτηση αν για την πάταξη της λαθροϋλοτομίας πρόκειται να ενισχυθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες με προσωπικό, ο υπουργός αναπληρωτής ΠΕΚΑ, δήλωσε « Αυτό που μπορούμε ένα κάνουμε και πρέπει να κάνουμε είναι με ποιο τρόπο με τα υπάρχοντα μέσα στην συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία με τι δυνατότητες που έχουμε αυτή την στιγμή και από πλευρά δημοσιονομικής και από πλευράς δημόσιας διοίκησης να είμαστε πιο αποτελεσματικοί .Κατά την άποψη μου και αυτό έχουν δείξει και τα πρώτα αποτελέσματα, πρώτες ενδείξεις είναι θέματα διοίκησης , οργάνωσης σχεδιασμού το ζήτημα της φύλαξης του δάσους. Φυσικά όσο πιο πολλούς έχεις να φυλάνε το δάσος ,τόσο καλύτερο είναι .Όταν υπάρχει εγρήγορση, υπάρχει εποπτεία από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, όταν υπάρχει ένας συγκεκριμένος σχεδιασμός και ακολουθείται κατά γράμμα αυτός φέρνει αποτελέσματα. Προς Θεού, δεν λέω ότι το πρόβλημα καταργήθηκε, αλλά αυτούς τους λίγους μήνες είδαμε ότι φέρνει αποτελέσματα και δεν θέλουμε να το αφήσουμε και είναι μια συνεχής διαδικασία του υπουργείου να πηγαίνει στους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι και να παίρνει την πρώτη ύλη της πληροφόρησης ώστε να γινόμαστε ακόμη καλύτεροι στον σχεδιασμό και στην εκτέλεση του έργου».
Στο ερώτημα: «Η οικονομική κρίση οδήγησε πολλούς συμπολίτες μας στηνλαθροϋλοτομία, η πολιτεία τι προτίθεται να κάνει για να βοηθήσει αυτούς τους συμπολίτες μας ώστε να μην οδηγούνται στην λαθροϋλοτομία;» ο κ. Καλαφάτης απάντησε:«Για μας είναι ένα σημαντικό περιβαλλοντικό οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα .Και είμαστε κάθετοι στο να προασπίσουμε και να υπερασπιστούμε το φυσικό μας πλούτο .Την ίδια στιγμή βεβαίως αντιλαμβανόμαστε και ποια είναι η οικονομική και χρονική συγκυρία στην οποία κινούμαστε για αυτό και υπάρχει μέριμνα μέσα από τις ρυθμίσεις που έχουμε ώστε τα ξύλα που κατάσχονται τελικά να βοηθούν εκείνους που έχουν ανάγκη στις τοπικές κοινωνίες. Ουσιαστικά δηλαδή μέσα από τις ρυθμίσεις που έχουμε κάνει ότι ξύλο κατάσχεται, τελικά διανέμεται στις ευαίσθητες και αδύνατες ομάδες συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη αυτή την πρώτη ύλη για να ζεσταθούνε . Επίσης έχουν δοθεί οδηγίες στις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες και μπορούν οι κάτοικοι των ορεινών χωριών με την εποπτεία και την επίβλεψη της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας να προμηθεύονται δωρεάν την κατάλληλη ικανοποιητική ποσότητα ώστε να καλύψει της ανάγκης τους για τον χειμώνα . Όπως βλέπετε υπάρχει μέριμνα και για αυτό το ζήτημα». Αναφορικά με τις αναδασώσεις των περιοχών που υπάρχει λαθροϋλοτομία, ο υπουργός αναπληρωτής ΠΕΚΑ , δήλωσε «Οι αναδασώσεις είναι ένα σημαντικό ζήτημα επίσης , υπάρχει το πρόγραμμα Μπαλτατζής που είναι σε εξέλιξη .Δεν σας κρύβω ότι είναι στις σκέψεις μας να μπορέσουμε να έχουμε μια συνεχή δραστηριότητα στο ζήτημα των αναδασώσεων και όχι μόνο από πλευράς των υπηρεσιών είναι μια σκέψη που έχουμενα βάλουμε σε αυτή την διαδικασία πολίτες ευαισθητοποιημένους στις περιφέρειες που θα ήθελαν σε εθελοντική βάση και με μια μορφή μέσα από συλλόγους να συμμετάσχουν σε μια τέτοια και συνεχόμενη προσπάθεια».

Δήμητρα Μετόκη



Πηγή: http://e-simerini.com

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...