Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Άγιος Δημήτριος Σερρών. 1ο Αντάμωμα Παλιοτρονών (video)



Ανάμεσα στα Κερδύλλια Όρη και στον εύφορο κάμπο των Σερρών στο όμορφο χωριό του Αγίου Δημητρίου πραγματοποιήθηκε το 1ο αντάμωμα των Αηδημητρινών.

Σεβόμενοι το παρελθόν και χαράζοντας το μέλλον ο πολιτιστικός σύλλογος του Αγίου Δημητρίου Σερρών, προσκάλεσε όλο κόσμο με καταβολές από το χωριό –και όχι μόνο- να συμμετάσχει, στο αντάμωμα που διεξήχθη χθες βράδυ, 26 Ιουλίου 2014, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του παμπάλαιου χωριού, που παλαιότερα έφερε το όνομα Παλιό Λουτρό και το οποίο διατηρείται ακόμη και σήμερα στον ντόπιο πληθυσμό.

«Παλιοτρονοί» από όλη της Ελλάδα και όλο τον κόσμο ήρθαν, με ωύφες, γαμπρούς και εγγόνια για να δώσουν το δυναμικό τους παρόν στην 1η αυτή συνάντηση του ανταμώματος

Η μοναδική, απαράμιλλης ομορφιάς πλατεία του Αγίου Δημητρίου, τόπος με πλούσια ιστορία και παράδοση, καθώς και η άρτια διοργάνωση συνετέλεσαν ώστε όσοι επέλεξαν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του ανταμώματος να ζήσουν ξεχωριστές στιγμές. Οι αναμνήσεις, η συγκίνηση, τα δάκρυα, κυρίως χαράς και ο χορός κυριάρχησαν σε αυτή την συνάντηση όλων των ηλικιών.

Οι κύριες εκδηλώσεις του ανταμώματος πραγματοποιήθηκαν στην κεντρική πλατεία του χωριού το βράδυ, με ένα ανεπανάληπτο γλέντι με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών, που κράτησε ως τα ξημερώματα, ενώ σήμερα το πρωί ολοκληρώθηκε με τον εκκλησιασμό στον ομώνυμο ιερο ναό του Αγίου Δημητρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φετινές εκδηλώσεις του ανταμώματος των απανταχού Αηδημητρινών, πραγματοποιήθηκαν με την συνεχή και αόκνοη προσπάθεια των μελών του Πολιτιστικού συλλόγου που αποτελειται κυρίως από γυναίκες στις οποίες οφείλονται θερμά συγχαρητήρια!

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...