Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Το χρονικό των "Δημητρίων" Τερπνής

Φέτος για πρώτη φορά δεν είχαμε το μικρό καλοκαιράκι του Άη Δημήτρη. Η συνεχής εναλλαγή μεταξύ της συννεφιάς και ψιχάλας μας ανάγκασε να αναβάλουμε το μουσικοχορευτικό μέρος των Δημητρίων και να πραγματοποιήσουμε μέρος των εκδηλώσεων  που περιλάμβανε την τιμητική βράβευση του πατέρα  Παναγιώτη Δήμου, την έκθεση ζωγραφικής, κάστανα, ντόπιο κρασί, το κέρασμα του γλυκού κυδωνιού και άλλων εδεσμάτων.
Η βράβευση του πατέρα Παναγιώτη για τα 30 χρόνια στον ιερό ναό στην Τερπνή πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα δεξιώσεων του ιερού ναού Αγίου Δημητρίου. Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Δράμαλη Γεωργία αλλά και η δήμαρχος κ. Αγνή Δουβίτσα εξήραν το έργο του πατέρα Παναγιώτη και μίλησαν για τη σεμνότητα και τη μεγάλη προσφορά του αιδεσιμότατου. Φυσικά να σας πούμε για όσους δεν το γνωρίζετε ότι σπουδαιότερη ήταν η απονομή ενός πολύτιμου σταυρού στον πατέρα Παναγιώτη για την 30 ετή προσφορά του, από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτας κ. Θεολόγο πριν λίγους μήνες, την Κυριακή στις 16 Μαρτίου, γιορτή του Γρηγορίου Παλαμά.
Όσο για την υπέροχη έκθεση ζωγραφικής, ήταν όλοι οι πίνακες εκπληκτικοί και ενθουσίασαν τους επισκέπτες που ήταν πολυάριθμοι και την παραμονή και ανήμερα της γιορτής του Αγίου Δημητρίου. Πολλά συγχαρητήρια εισέπραξαν τα μέλη του Εικαστικού Εργαστηρίου του συλλόγου, η Στέλλα Φωτιάδου, Κατερίνα Παπαθανασίου, Φωτεινή Βλαχοδήμου, Ευαγγελία Λιόλια και Έμιλυ  Δρανόβαλη που εξέθεσαν τα υπέροχα έργα τους.
Σε όλο τον κόσμο μοιράστηκαν κάστανα που βράστηκαν στο καζάνι, το οποίο γέμισε και άδειασε τρεις φορές, ώστε να ετοιμαστούν όλα τα κάστανα που πρόσφεραν αγαπημένοι φίλοι και ήταν πάνω από 80 κιλά. Τα ετοίμασαν  από τις 7 το πρωί ο Βαγγέλης Γιαχιάς και Χρήστος Τουλάκης για όλο τον κόσμο.
Να ζητήσουμε συγγνώμη για όσους δεν θα αναφέρουμε παρακάτω, αλλά η αναστάτωση της κακοκαιρίας ανήμερα της γιορτής δεν μας επέτρεψε να συνομιλήσουμε με όλους όσους παραβρέθηκαν και μας τίμησαν με την παρουσία τους. Θα αναφέρουμε αυτούς που είδαμε και είναι:
Ο πανοσιολογιότατος πατέρας Αυγουστίνος, ο πατέρας Παναγιώτης Δήμου, σεβασμιότατοι πατέρες της περιοχής μας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Μασλαρινός Αθανάσιος πάντα παρών και δίπλα στην Τερπνή και στις εκδηλώσεις της, η δήμαρχος Βισαλτίας κ. Αγνή Δουβίτσα, ο  πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Τριανταφύλλου Χρήστος, ο τ. δήμαρχος Νιγρίτας κ. Δάπης Δημήτριος, ο αντιδήμαρχος κ. Αγγελάκης Χρήστος, ο κ. Λεωνίδας Ψαρράς πρόεδρος του Δημοτικού Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας – Παιδείας –Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ κ. Μιχάλης Τσερβίστας, η αντιπρ. του Δημοτικού Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας – Παιδείας –Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Σούλα Λουκάνη, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Τερπνής κ. Γεράκης Δρουμπλής, οι τοπικοί συμβούλοι κ. Μιχαλάκης Σάκης και κ. Μπάγκαλας Δημήτρης, o βιομήχανος κ. Αναστασιάδης
Δημήτριος, ο πρ. του συλ Τερπνιωτών Θεσσαλονίκης κ. Τσελεπής Αλέκος, ο τ. τοπικός σύμβ. κ. Δρούγγος Χρήστος και πάρα πολύς κόσμος.
Να ευχαριστήσουμε για τις χορηγίες και τη βοήθεια τους Τερπνιώτες αλλά και φίλους της Τερπνής:
Τον αντιδήμαρχο κ Καδή Νίκο.
Τους προϊσταμένους της τεχνικής υπηρεσίας κ. Κατσιαούνη Στέργιο και κ. Κοπελά Γιάννη.
Τον Σάκη Σωτίδη και Πέγου Ανοιξούλα - smile market για το μεγαλύτερο μέρος των κάστανων για την εκδήλωση των Δημητρίων.
Την κ. Λουκάνη Αθανασία-Πάντσιο Νίκο -κοτόπουλα Νιγρίτα για όλα τα σκεύη κεράσματος.
Τον ανώνυμο φίλο, την οικογένεια πιο σωστά, που κάθε χρόνο προσφέρει τα ξύλα και κάστανα.
Το δεύτερο ανώνυμο φίλο για τα κάστανα.
Τον κ. Καρατζιά Θωμά- είδη δώρων Νιγρίτα
Τον κ. Κοντό Κων/νο -αρτοποιείο
Την κ. Τουλάκη Πασχαλία- αρτοποιείο
Τον κ. Τζεβελέκη Άγγελο και Δούλη Νίκο για το υπέροχο ντόπιο κρασί.
Την κ. Βασιλεία Μπουφίδου για το καζάνι
Την κ. Σοφία Πριάμη για τα  κάστανα, ρόδια, κυδώνια, λωτούς, κολοκύθες και βέβαια το εκπληκτικό γλυκό κυδώνι.
Τον κ. Μανάφη Αθανάσιο- Σιτοχώρι για τα ρόδια.
Την κ. Σταμούλη Ευαγγελία για το χαλβά.Την κ. Αθηνά Τερζάκη για την τάρτα.
Την κ. Μαρία Δρούγγου για τα κυδώνια
Για τα καβαλέτα της έκθεσης ζωγραφικής
Το Σύλλογο Γυναικών Νιγρίτας
Τον κ. Μάκη Κάργα
Την κ.Λένα Παπίκα
Την κ.Νίκη Μπλιόγκαρα
Για τη βοήθεια:
Την κ. Βούλα Χονδρού
Τη γυμνάστριά μας κ. Δέσποινα Βαγενά
Τους νεαρούς πολύτιμους βοηθούς κάποιοι μάλιστα από την Ακαδημία της Ασπίδας: Ιωάννη Πριάμη, Θωμά Αγγελάκη, Θανάση Βασιλούδη, Αλέξανδρο Καρατζιά, Νικόλα Τσίκαλα, Πέτρο Καρδαρά, Βασίλη Καρδαρά, Δημήτρη Μπράχο και Οδυσσέα Αγγελάκη.
Το Δημήτρη Μεργιανιώτη
Τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χριστός που σίγουρα θα έχουμε σε άλλη εκδήλωση και τις υπέροχες γερακίνες μας με τη χοροδιδάσκαλο κ. Βαγενά.
Τέλος τον πατέρα Παναγιώτη για τη συνεργασία και βοήθεια.
Ευχαριστούμε τέλος όλους τους φίλους του συλλόγου για τη στήριξη και τις προσφορές τους αλλά και την παρουσία τους στις εκδηλώσεις
Και του χρόνου.

Πηγή: http://psterpnis.blogspot.gr

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...