Επίσκεψη στο νομό Σερρών, προκειμένου να διαπιστώσει τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει στις αγροτικές εκτάσεις οι πρόσφατες πλημμύρες, πραγματοποίησε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Βαγγέλης Αποστόλου. Κατά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, βουλευτών, δημάρχων και εκπροσώπων φορέων, ο Βαγγέλης Αποστόλου ανακοίνωσε αναφορικά με τις αποζημιώσεις των αγροτών που επλήγησαν, πέραν της αυτονόητης αποζημίωσης θα ζητήσει έγκριση για περαιτέρω αποζημίωση από την ΕΕ.
«Ό,τι έργο χρηματοδοτούμε, θα το παρακολουθούμε και θα το τεκμηριώνουμε.Έτσι απλώς πρόχειρα και αφηρημένα να δίνουμε χρήματα για ένα έργο που δεν ξέρουμε τι αντικείμενο έχει ακριβώς και δεν μπορούμε να το παρακολουθούμε από μας, κόπηκε αυτή η ιστορία» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Βαγγέλης Αποστόλου, χθες από τις Σέρρες.
Την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών επισκέφτηκε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Βαγγέλης Αποστόλου. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο κ. Αποστόλου επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές από τις πρόσφατες πλημμύρες και προήδρευσε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίς το απόγευμα στο Διοικητήριο των Σερρών.
Στις πληγείσες περιοχές
Σύσκεψη στο Διοικητήριο
Ακολούθησε σύσκεψη στην αιθουσα του διοικητηρίου « Κωνσταντίνος Καραμανλής όπου προήδρευσε ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Βαγγέλης Αποστόλου, με θέματον συντονισμό των ενεργειών αποκατάστασης των ζημιών, προκειμένου να επιταχυνθούν οι εκτιμήσεις και να καταβληθούν έγκαιρα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς. Στην σύσκεψη συμμετείχαν η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, οι βουλευτές Σερρών της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Αχ. Καραμανλής και Φωτεινή Αραμπατζή , ο Θόδωρος Τζαμπάζης ως εκπρόσωπος του βουλευτή Σερρών της Χρυσής Αυγής, Αρτέμη Ματθαιόπουλο, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης,οι περιφερειακοί σύμβουλοι Παναγιώτης Σπυρόπουλος –που ήταν και ο συντονιστής της σύσκεψης - ,Αθανάσιος Μασλαρινός,Αθανάσιος Μπασδάνης, ΧρύσαΜπουφίδου, οι δήμαρχοι Βισαλτίας, Αγνή Δουβίτσα, Εμμανουήλ Παππά , Δημήτρης Νότας, Ηρακλείας, Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης, Νέας Ζίχνης , Ανδρέας Δαϊρετζής,Σερρών Πέτρος Αγγελίδης, Σιντικής Φώτης Δουμουχτσίδης , ο πρόεδρος του ΕΒΕΣ , Χρήστος Μέγκλας, υπηρεσιακοί παράγοντες, εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων και πολλοί αγρότες.
Παίρνοντας το λόγο ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό επισκέφτηκαν τις πληγείσες περιοχές και είδαν το πρόβλημα , όχι μόνο το σημερινό πρόβλημα που είναι τραγικό αλλά και το χρόνιο πρόβλημα και ότι ο κ. Αποστόλου ενημερώθηκε για τα προβλήματα των αγροτών και για την διαβίωσή τους μετά το κακό που έγινε .
Την ανησυχία των αγροτών εξέφρασε η κ. Αραμπατζή ,ζητώντας να μάθει τι δυνατότητες υπάρχουν να αποζημιωθούν και οι αγρότες που δεν μπορούν να σπείρουν τα χωράφια τους σημειώνοντας ότι περιμένει ρεαλιστικές προτάσεις .
Τι δυνατότητες άντλησης πόρων από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία για τις καταστροφές αυτές, ζήτησε ένα μάθει ο Κώστας Καραμανλής καθώς επίσης και τις συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων από την καταστροφή αυτή . Επισημαίνοντας ότι η ώρα δεν ενδείκνυται για πολιτική αντιπαράθεση αλλά δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει κριτική για όσα συμβούν περαιτέρω.
Για διαδικασία όπου είδε κροκοδείλια δάκρυα έκανε λόγο ο Θόδωρος Τζαμπάζης και σημείωσε ότι από το 1969 έχει να καθαριστεί η κοίτη του ποταμού και πρότεινε να αλλάξει η νομοθεσία για το ΕΛΓΑ και να κοπούν κονδύλια από πολιτιστικές εκδηλώσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και να δοθούν στον καθαρισμό της κοίτης του ποταμού Στρυμόνα.
Ακολούθως πήραν το λόγο οι δήμαρχοι και όλοι επεσήμαναν ότι η καταστροφή έγινε αλλά η ανησυχία τους είναι μεγάλη για την επόμενη μέρα, ότι θα πρέπει να γίνουν έργα για τον καθαρισμό της κοίτης του Στρυμόνα και ότι πρέπει να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στους αγρότες που καταστράφηκαν είτε πρόλαβαν να σπείρουν είτε όχι . Σημειώνοντας ότι θέλουν ξεκάθαρες κουβέντες για το τι μέλει γενέσθαι
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΣ, επισημαίνοντας ότι πέντε χρόνια έχει να επισκεφτεί την περιοχή των Σερρών αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση του Νομού Σερρών τονίζοντας ότι είναι προτελευταίος στην Ελλάδα στο ΑΕΠ και ότι έχουν κλείσει πολλά εργοστάσια και πρόσφατα το Εργοστάσιο Ζάχαρης Σερρών. Για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για μείωση του κόστους των γεωργικών προϊόντων , τόνισε ότι συμφωνεί σε αυτό, αλλά είπε ότι πρέπει να δοθεί στους αγρότες ρευστότητα, φθηνό πετρέλαιο για να μπορέσουν να ανταγωνιστούν τα γειτονικά κράτη, φυσικό αέριο, γεωθερμία που θα μπορούσε να βοηθήσει στην παραγωγή προϊόντων με χαμηλό κόστος και να δώσει ώθηση μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, να αντιμετωπιστεί το παραεμπόριο, να τελειώσει οριστικά το θέμα των αγροτοδικείων που ταλαιπωρεί τους αγρότες ενώ όσον αφορά το θέμα της αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινομένων, τις πλημμύρες, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών πρότεινε να υπάρχει επικοινωνία και μόνιμη συνεργασία με τις αρχές της Βουλγαρίας για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ανεξέλεγκτης εισροής υδάτων και του ελέγχου της ποιότητας και καθαρότητας αυτών από την γειτονική χώρα, να δημιουργηθούν αντιπλημμυρικές υποδομές μέσω της Περιφέρειας και των Δήμων και να αποζημιωθούν οπωσδήποτε οι αγρότες που έχουν σπαρμένα τα χωράφια τους και υπέστησαν μεγάλη ζημιά , αλλά και αυτοί που δεν πρόλαβαν να σπείρουν αφού το Μάρτιο γίνεται η σπορά.
Στην συνέχεια παίρνοντας το λόγο εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων έθεσαν τα προβλήματα τους . Έθεσαν τα προβλήματα τους ζητώντας απαντήσεις αγρότες όχι μόνο από τις πληγείσες περιοχές αλλά και εκτός των περιοχών αυτών . Μεταξύ των προβλημάτων αυτών ήταν οι αποζημιώσεις για τις πληγείσες περιοχές, το θέμα του πετρελαίου , η λειτουργία του εργοστασίου Ζάχαρης στις Σέρρες, η ΚΑΠ, θέματα ΟΠΕΚΕΠΕ, η αποπληρωμή των τευτλοπαραγωγών, η ηλικία συνταξιοδότησης των αγροτών , το θέμα των βοσκοτόπων , οι αποζημιώσεις από τους αναδασμούς ,τα προβλήματα στα αντλιοστάσια κ.α.
Ο κ. Αποστόλου απευθυνόμενος στους αγρότες που επλήγησαν δήλωσε ότι όσο αφορά τις αποζημιώσεις των αγροτών που επλήγησαν, πέραν της αυτονόητης αποζημίωσης όσων είχαν ήδη σπείρει και καταστράφηκαν οι καλλιέργειες τους, θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση την έγκριση ώστε να αποζημιωθούν και εκείνοι οι αγρότες που δεν είχαν ακόμα σπείρει, αλλά θα χάσουν την εφετινή περίοδο λόγω του ότι δεν μπορούν να μπουν στα πλημμυρισμένα χωράφια τους να καλλιεργήσουν και να μην χάσουν τα δικαιώματα ενίσχυσης οι αγρότες που δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν λόγω της πλημμύρας.
Ενώ για τη διαχείριση, σε διακρατικό επίπεδο, του προβλήματος των πλημμυρών λόγω αυξημένης εισροής υδάτινων όγκων από τη Βουλγαρία, δήλωσε ότι θα ζητήσει συνάντηση με τους Βούλγαρους ομολόγους του στο επόμενο διάστημα, για την αναζήτηση κοινής, αμοιβαία επωφελούς λύσης. Και για να αντιμετωπιστεί η κατάρρευση ή ο κίνδυνος μελλοντικής κατάρρευσης των αναχωμάτων, ανέφερε ότι θα επιδιώξει, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς και υπουργεία, την συγκρότηση ομάδας τεχνοκρατών, υπηρεσιακών και πανεπιστημιακών, που θα προχωρήσει σε ολοκληρωμένη μελέτη και κατάθεση βιώσιμης πρότασης.
Δηλώσεις αναπληρωτή υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Βαγγέλη Αποστόλου
Αμέσως μετά την σύσκεψη ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δήλωσε « Είχαμε μια καλή συνάντηση ,αν και είχε έντονες στιγμές. Πρέπει ο αγροτικός χώρος να είναι ζωηρός γιατί πρέπει να διεκδικεί . Όπως είπα ο αγροτικός τομέας είναι ο ασθενέστερος κρίκος της παραγωγικής αλυσίδας της χώρας και είναι αυτός που τον έχουμε ανάγκη όλοι και για να στηρίξουμε ανεχόμαστε πάρα πολλές φορές τις υπερβολές του».Συνεχίζοντας ανέφερε «Το μεγάλο ζήτημα που όντως αφορά τον χώρο και έχει σχέση με τις πλημμύρες, είναι πάρα πολύ σοβαρό και ειλικρινά η προσπάθεια που θέλουμε να κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση , για αυτό παρακάλεσα στην αρχή τον Θεό- καιρό να μας δώσει λίγο χρόνο να ασχοληθούμε , πρέπει να κάνουμε μια προσέγγιση να λύσουμε οριστικά το θέμα. Το ζήτημα της διαχείρισης γενικότερα της Κερκίνης και του Στρυμόνα είναι περίπλοκο ,ειλικρινά δεν είναι δυνατόν να μην γίνονται εργασίες την ώρα που πρέπει,όχι μόνο για την συντήρηση αλλά και την αποκατάσταση ζημιών,και να φτάνουμε στο σημείο όταν απειλούμαστε από πλημμύρα και καταστρεφόμαστε να κάνουμε τέτοιες κινήσεις . Εμείς ως υπουργείο θ α πάρουμε πρωτοβουλία άσχετα αν η Περιφέρεια κάνει κινήσεις που προσωρινά θα επουλώσουν το πρόβλημα»
« Εμείς θέλουμε να λύσουμε οριστικά το ζήτημα. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε δίπλα μια Βουλγαρία που ότι και αν κάνουμε εδώ αν δεν υπάρξει μια διακρατική συμφωνία στην διαχείριση του υγρού στοιχείου δεν θα έχουμε αποτέλεσμα» σημείωσε ενώ κάλεσε τους αγρότες που επλήγησαν τα χωράφια τους και δεν πρόλαβαν να σπείρουν να κάνουν δηλώσεις ΟΣΔΕ.
«Θα κάνουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ οι αγρότες που δεν πρόλαβαν να σπείρουν και πλημμύρισαν αλλά εμείς θέλουμε και να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους. Είναι βασικό ζητούμενο να μείνει ο κόσμος στην αγροτική δραστηριότητα» σημείωσε.
Ερωτηθείς για πιθανή χρηματοδότηση καθαρισμού κοίτης του Στρυμόνα ο κ. Αποστόλου δήλωσε« Θα υπάρξει χρηματοδότηση υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει μια μελέτη που θα προβλέπει ποιες εργασίες θα γίνουν .Έτσι απλώς πρόχειρα και αφηρημένα να δίνουμε χρήματα για ένα έργο που δεν ξέρουμε τι αντικείμενο έχει ακριβώς και δεν μπορούμε να το παρακολουθούμε από μας κόπηκε αυτή η ιστορία. Ό,τι έργο χρηματοδοτούμε θα το παρακολουθούμε και θα το τεκμηριώνουμε».
Αναφορικά με την λειτουργία των εργοστασίων ΕΒΖ και την πληρωμή των τευτλοπαραγωγών δήλωσε«Για την ΕΒΖ, μπορεί να έχει εγκριθεί το δάνειο –γιατί λείπω από το πρωί και δεν γνωρίζω ακριβώς- και από αύριο-μευθαύριο θα αρχίσουν να πληρώνονται οι τευτλοπαραγωγοί .Θέλουμε και επαναλαμβάνω να υπάρξει μια τέτοια τευτλοκαλλιέργεια να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να λειτουργήσουν όλα τα εργοστάσια»
Στιγμές έντασης κατά την διάρκεια της σύσκεψης
Τα αίματα «‘άναψαν» κατά την διάρκεια της σύσκεψης όταν παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Νέας Ζίχνης ,Ανδρέας Δαϊρετζής είπε ότι θεωρεί φτωχή την εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Μωυσιάδη. Ανέφερε ότι έχουν περάσει 15 μέρες που επλήγησαν οι περιοχές και δεν βλέπει να γίνεται τίποτα και ρώτησε ποιος είναι ο πρωταρχικός στόχος λέγοντας « Κοροϊδεύετε τον κόσμο» .
Τότε ο περιφερειάρχης , Απόστολος Τζιτζικώστας ζήτησε από τον δήμαρχο Νέας Ζίχνης να πάρει πίσω αυτά που είπε . Ο κ. Δαϊρετζής απάντησε ότι δεν δέχεται νατου κάνουν μαθήματα συμπεριφοράς και σημείωσε ότι είναι ντροπή αυτό που γίνεται,αναφέροντας ότικοίτη του ποταμού Στρυμόνα είναι η κορυφή του αναχώματος.
Λίγο αργότερα οι αγρότες από τις πληγείσες περιοχές ζήτησαν να μάθουν τι θα γίνει από εδώ και πέρα με το σπάσιμο του αναχώματος γιατίανησυχούν. Τότε ο υπουργός είπε ότι γιατο ανάχωμα δεν είναι υπεύθυνος ,ότι εκπροσωπεί μια κυβέρνηση και ήρθε να δει την κατάσταση γι ανα διαμορφώσει μιαάποψη την οποία θα μεταφέρει .Ο κ. Δαϊρετζής φανερά εκνευρισμένος ρώτησε ποια εταιρεία θα κάνει τις εργασίες στο ανάχωμα και έφυγε από την αίθουσα.
Παίρνοντας το λόγο ο κ. Μωυσιάδης δήλωσε ότι τις τελευταίες μέρες ακούει πολλές απρέπειες και εν τούτοις δουλεύει για του πολίτες των Σερρών . « Ήμουν μια ζωή έντιμος», σημείωσε και ανέφερε ότι αύριο (σήμερα)θα δώσει τις προσφορές των πέντε τεχνικών εταιρειών για τις εργασίες στο ανάχωμα ,στον περιφερειάρχη για να πάρει εκείνοςαπόφαση και να μην υπάρξει καμιά υπόνοια για τον ίδιο ότι μεροληπτεί.
Πηγή: e-simerini.com/