Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

«Ο Φώτης Κόντογλου ως λογοτέχνης», επιτυχημένη εκδήλωση από την ΕΝΩΣΗ για την ΑΝΑΔΕΙΞΗ και την ΔΙΑΔΟΣΗ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ


Μια λογοτεχνική βραδιά, αφιερωμένη στον μεγάλο λογοτέχνη και αγιογράφο Φώτη Κόντογλου παρακολούθησαν οι φίλοι της «Ένωσης για την Ανάδειξη και Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας» (Ε.Α.Δ.Ε.Γ.), το απόγευμα του Σαββάτου 27 Φεβρουαρίου, στην κατάμεστη και φιλόξενη αίθουσα του Ξενοδοχείου Φίλιππος-Ξενία στις Σέρρες.

Το θέμα της επιτυχημένης εκδήλωσης ήταν «Ο Φώτης Κόντογλου ως λογοτέχνης» και ομιλητές της η φιλόλογος κ. Θεοδώρα Τζιντζή και ο φιλόλογος κ. Κωνσταντίνος Γεωργιάδης. Η εκδήλωση απετέλεσε την δεύτερη, κατά σειρά, συμβολή σχετικού αφιερώματος της ΕΑΔΕΓ για τον σπουδαίο Μικρασιάτη Λογοτέχνη και αγιογράφο Φώτη Κόντογλου. Να σημειωθεί ότι η πρώτη εκδήλωση με θέμα «Ο Φώτης Κόντογλου ως αγιογράφος» πραγματοποιήθηκε στις 6/2/2016 με ομιλητή τον κ. Παύλο Τουραμανίδη, αγιογράφο, Φυσικό και Πληροφορικό.
Στην αρχή της βραδιάς, ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Κυριάκος Γεωργιάδης, διάβασε δύο μικρά αποσπάσματα, το ένα από το «Μνημονάριον του Φώτη Κόντογλου», που έγραψε ο μακαριστός π. Θεόκλητος Διονυσιάτης και το δεύτερο από ένα κείμενο του ιδίου του Κόντογλου που δημοσιεύτηκε το 1964 στην εφημερίδα «Ελευθερία».  
Στην συνέχεια και κατά την διάρκεια της εκδήλωσης αναγνώσθηκαν από τους δύο φιλολόγους συμπολίτες μας αποσπάσματα από το συγγραφικό έργο του Κόντογλου, αφού προηγουμένως ο κ. Κωνσταντίνος Γεωργιάδης παρουσίασε εν συντομία την ζωή του συγγραφέα. Η κ. Τζιντζή κατόπιν, αναφέρθηκε στο  συγγραφικό του κυρίως έργο, χωρίς όμως να το απομονώσει από την συνολική προσφορά του στις τέχνες και τα γράμματα και ιδιαίτερα από την άλλη του μεγάλη αγάπη την αγιογραφία και την ζωγραφική. Όπως είπε «ο Φώτης Κόντογλου ήταν λέξεις και ζωγραφιές, σκεφτόταν με εικόνες και ζωγραφιές, μιλούσε και έγραφε με εικόνες και ζωγραφιές. Αυτός ο άνθρωπος είχε μια ενότητα στην σκέψη, στην ομιλία, στην ζωή, στην εργασία. Μιλούσε όπως έγραφε, ζωγράφιζε όπως μιλούσε και όλη του η ζωή ήταν το ίδιο. Είχε ακατακερμάτιστη καθαρή συνείδηση και ακεραιότητα του χαρακτήρα. Γιατί όταν ο άνθρωπος είναι ένα πράγμα ακέραιο, αυτή θα είναι η τέχνη του, αυτή θα είναι η βιοτή του, αυτή θα είναι η ηθική του, αυτός θα είναι ο όλος άνθρωπος».
Τελειώνοντας την ομιλία της τόνισε ότι «ο Φώτης Κοντογλου κέρδισε το στοίχημα της ζωής», σημειώνοντας τα εξής χαρακτηριστικά από απόσπασμα του  Νίκου Καζαντζάκη, ο οποίος όταν κάποτε συνάντησε τον Φώτη Κόντογλου κρεμασμένο στις σκαλωσιές να αγιογραφεί ένα Ναό, εμπνεύστηκε και έγραψε μεταξύ άλλων: «Ποτέ δεν είδα αυτόν τον άνθρωπο χωρίς να σκιρτήσει η καρδιά μου. Βλέπεις χιλιάδες ανθρώπους και λες νεκροταφείο κινούμενο είναι ο δρόμος. Όλοι τούτοι πέθαναν ή θα πεθάνουν σαν τα πρόβατα, σαν τις όρνιθες και ύστερα θα χαθούν σαν να μην υπήρξαν ποτέ τους. Και ξάφνου βλέπεις έναν και τινάζεσαι χαρούμενος. Λες τούτος δεν θα πεθάνει. Τούτος έχει ψυχή, πιάνει την ύλη και την κάνει πνεύμα. Του δόθηκε μία στάλα ζωή και την κάνει αθανασία. Ο Κόντογλου θαρρώ πως το ξέρει πως θα μείνει αθάνατος… Και όταν τον παρασφίξει η πίκρα ξεκινάει και ψέλνει ένα τροπάρι . Η πίκρα ξορκίζεται και η γης μετατοπίζεται και ο Κόντογλου με τα σγουρά μαλλιά του και τα μεγάλα του μάτια μπαίνει ολάκερος στον παράδεισο». Και η κ. Τζιντζή εύστοχα παρατήρησε πως η «συντροφιά με έναν άνθρωπο που μπήκε ολάκερος στον παράδεισο μάλλον σημαίνει γεύση του παραδείσου».
Την πετυχημένη λογοτεχνική βραδιά έκλεισε ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Κυριάκος Γεωργιάδης, ο οποίος αφού προηγουμένως ευχαρίστησε τους δύο ομιλητές τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός το ότι στις τρεις από τις τέσσερις τελευταίες εκδηλώσεις, που πραγματοποίησε η «Ένωση για την Ανάδειξη και Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας» ομιλητές ήταν Σερραίοι συμπολίτες μας. «Αισθανόμαστε μεγάλη χαρά και δικαίωση γιατί βλέπουμε ότι δίπλα μας υπάρχει πολύς πλούτος και θα συνεχίσουμε σ’ αυτόν τον δρόμο» επεσήμανε.
   Παίρνοντας δε αφορμή, από μία περιγραφή της συγγραφέως και παιδαγωγού Έλλης Αλεξίου η οποία, στον 20ο τόμο των Απάντων της, γράφει: «είναι μαζεμένοι στο σπίτι τους και μέχρι τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες διαβάζουν Κόντογλου»,  πρότεινε στο πολυπληθές ακροατήριο να κλείσει για λίγο τις τηλεοράσεις ή το διαδίκτυο και να μαζευτούν οι οικογένειες μόνες τους ή με φίλους για να διαβάσουν Κόντογλου ή Παπαδιαμάντη και όλους τους άλλους μεγάλους του πολιτισμού μας. «Έχουμε τώρα όλα τα απαραίτητα ερεθίσματα για  να διαβάσουμε Φώτη Κόντογλου ή να τον ξαναδιαβάσουμε» συμπλήρωσε στο τέλος.
  Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αθανάσιος Μασλαρινός, η Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Σερρών, κα. Δέσποινα Ιλανίδου, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών κ. Άγγελος Βάκαλος, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Σερρών κ. Στέλλα Ελευθεριάδου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών κ. Βασίλειος Κατιρτζόγλου, ο αντιπρόεδρος της ΕΜΕΙΣ κ. Βασίλειος Γιαννογλούδης, η Γεν. Γραμματέας του Συνδέσμου Φιλολόγων Σερρών κ. Δώρα Μπαγανά μαζί με τα μέλη του Δ.Σ. κ. Λίλα Σκέμπερη και κ. Ισιδώρα Μάλαμα και πλήθος κόσμου.
Η Ένωση ευχαριστεί το «Δίκτυο-Τηλεόραση» και στην κα. Στέλλα Χατζή για την δημοσιογραφική κάλυψη του γεγονότος, όπως και την κ. Χριστίνα Παπαφράγκου – Μαντζαρίδη για την φωτογράφιση και την βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης.  



ΕΝΩΣΗ για την ΑΝΑΔΕΙΞΗ και την ΔΙΑΔΟΣΗ
της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
Χρυσοστόμου Σμύρνης 14, 1ος όροφος
Τηλ: 2321028190
Σέρρες

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...