Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

ΕΝΩΣΗ για την ΑΝΑΔΕΙΞΗ και την ΔΙΑΔΟΣΗ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ - Με απόλυτη επιτυχία η εκδήλωση : «Η ανατροφή και η εκπαίδευση των παιδιών και των εφήβων στη βυζαντινή εποχή»

Με απόλυτη επιτυχία συνεχίστηκε η σειρά επιμορφωτικών σεμιναρίων της«Ένωσης για την Ανάδειξη και Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας» (Ε.Α.Δ.Ε.Γ.) το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016 στο Ξενοδοχείο Φίλιππος-Ξενία.
 Το θέμα της εκδήλωσης ήταν «Η ανατροφή και η εκπαίδευση των παιδιών και των εφήβων στη βυζαντινή εποχή» και εισηγήτρια η Δρ. Αναστασία Βακαλούδη, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Θεσσαλονίκης και Διδάσκουσα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος της Ένωσης, κ. Γεωργιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε εν συντομία στην πορεία της Αυτοκρατορίας της Ανατολής που έζησε για πάνω από 11 αιώνες, ουδέποτε αποσπασμένη από τη Ρωμαϊκή παράδοση. Κάτω, όμως, από την εύθραστη κρούστα του ρωμαϊσμού κόχλαζε μια πραγματικότητα, ο Ελληνισμός, που τελικά έδωσε τον τόνο, την ουσία, τα ιδιαίτερα προσδιοριστικά στοιχεία στην αυτοκρατορία, που από τα μέσα του 7ου αιώνα ταυτίζεται με την μοίρα του ελληνικού κόσμου.Ποια ήταν η εκπαίδευση και η μόρφωση των παιδιών και των εφήβων στο «Βυζάντιο», σε μια αυτοκρατορία, στην οποία η απαιδευσία, η έλλειψη πνευματικής καλλιέργειας, εθεωρείτο ατύχημα και συμφορά, σχεδόν έγκλημα; Το ερώτημα αυτό συνιστά τον πυρήνα της εισήγησης της κας. Βακαλούδη, την οποία ο κ. Γεωργιάδης καλωσόρισε στην πόλη μας.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Αντιπρόεδρος της Ενώσεως κ. Ιωάννης Κιορίδης, ο οποίος παρουσίασε την εκλεκτή ομιλήτρια, κα. Αναστασία Βακαλούδη, στην οποία και έδωσε τον λόγο.
Αρχικά η κα. Βακαλούδη αναφέρθηκε στους ιδιαίτερους δεσμούς που την συνδέουν με τις Σέρρες και τους ανθρώπους της Ενώσεως, γεγονός που την οδήγησε στην άμεση αποδοχή της σχετικής προσκλήσεως. 
Στη συνέχεια, η κα. Βακαλούδη, εξαίρετη επιστήμων και άριστη γνώστης του θέματος σε θεωρητικό επίπεδο, παρουσίασε με γλαφυρό και εποπτικό τρόπο την εισήγησή της. Χρησιμοποιώντας μεγάλο αριθμό πηγών, αναφέρθηκε λεπτομερώς στη βυζαντινή παιδεία ως συνέχεια της αρχαίας ελληνικής, δίνοντας έμφαση στα σημεία που αφορούν στην ανατροφή και την αγωγή των παιδιών και των εφήβων. Σημαντικό ρόλο στη σύζευξη ελληνισμού και χριστιανισμού διαδραμάτισαν οι Πατέρες της Εκκλησίας. Η εισηγήτρια αναφέρθηκε με λεπτομέρεια στις απόψεις τους επί του θέματος συγκρίνοντάς τις με αυτές των Αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων. Στη συνέχεια παρουσίασε τις βασικές αρχές και τη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος στο Βυζάντιο και έκλεισε την εμπεριστατωμένη εισήγησή της με πλούσιο σχετικό υλικό από χειρόγραφα της εποχής, αποσπάσματα πηγών, αλλά και αγιογραφικές απεικονίσεις.
Κλείνοντας την εκδήλωση ο Πρόεδρος της Ε.Α.Δ.Ε.Γ. κ. Γεωργιάδης σημείωσε τα εξής: «Απόψε θα φύγω από αυτή την αίθουσα πιο αισιόδοξος. Διότι –και δεν υπάρχει ίχνος υπερβολής σ΄ αυτό που θα πω –εάν υπάρχουν τέτοιοι Σύμβουλοι Φιλολόγων, τότε υπάρχει ελπίδα σε αυτό τον τόποΣε έναν τόπο που γέννησε έναν οικουμενικό Πολιτισμό, ο οποίος βάλλεται στις μέρες μας πανταχόθενΗ εισήγησή σας, κα. Βακαλούδη απαντά σε καίρια ζητήματα –προβλήματα τού πάντα επίκαιρου προβλήματος της παιδείας και της αγωγής».
Ο κ. Γεωργιάδης απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση στην κα. Βακαλούδη για νέα εκδήλωση στις Σέρρες προκειμένου να εξειδικευτούν έτι περαιτέρω τα θέματα που εθίγησαν στην εισήγησή της. Αφού ευχαρίστησε την εισηγήτρια και το πολυπληθές κοινό, προσέφερε στην εισηγήτρια ως μικρό αντίδωρο τα τρία πρώτα τεύχη της περιοδικής έκδοσης «Λόγοι εν Σέρραις».
Την εκδήλωση τίμησαν, επίσης, με την παρουσία τους ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Μασλαρινός, η Δημοτική Σύμβουλος κα. Ιλανίδου-Βίλλιου, η Πρόεδρος και η Γεν. Γραμματέας του Συνδέσμου Φιλολόγων Σερρών, κα. Ζέττα και κα. Μπαγανά αντίστοιχα, ο Πρόεδρος της ΕΜΕΙΣ, κ. Δημούδης, ο Αντιπρόεδρος και ο Γραμματέας της Αδελφότητας Μικρασιατών Σερρών, κκ. Κατιρτζόγλου και Χορταράς και η εκπρόσωπος του ΕΒΕ κα. Μπόζιου.
Η Ένωση ευχαριστεί την κα. Χριστίνα Παπαφράγκου-Μαντζαρίδη για την φωτογράφηση και την βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης. Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό. 

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...