Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Στην ενημερωτική συνάντηση για το Δασικό Χάρτη στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας

Με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κας. Σοφίας Μαυρίδου και του Περιφερειακού Συμβούλου της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, εντεταλμένου σε θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Δημήτρη Τσιμήτρη, πραγματοποιήθηκε  ενημερωτική συνάντηση με θέμα την ανάρτηση του Δασικού Χάρτη της Πιερίας, την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

Στη συνάντηση  με  κεντρικό ομιλητή τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας, κ.Γεώργιο Μαυρίδη και τον  Προϊστάμενο του Τμήματος  Χαρτογράφησης, κ. Πέτρο Παπαπέτρου, παρέστησαν η Βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ , κα. Ελισάβετ Σκούφα, εκπρόσωπος του Βουλευτή Πιερίας της ΝΔ, κ. Κωνσταντίνου Κουκοδήμου,οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, κ.κ. Στέφανος Μπιτόπουλος, Αριστείδης Αγγέλου, Δημήτρης Τσιμήτρης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, κ. Δημήτρης Τζηρίτης, η Περιφερειακή Σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, κα. Νίκη Καρατζιούλα, ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας,κ. Θεόφιλος Τεληγιαννίδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, κ. Αθανάσιος Μασλαρινός, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης, κ. Αθανάσιος Λιακόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Δίου-Ολύμπου, κ. Διονύσιος Φόλιος, η Αντιδήμαρχος Πύδνας-Κολίνδρού, κα. Αργυρούλα Ασλανίδου, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, εκπρόσωποι αγροτικών συνεταιρισμών και αγροτικών φορέων της Πιερίας και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε  παρουσίαση του δασικού  χάρτη της Π.Ε. Πιερίας, που αναρτήθηκε από τη Διεύθυνση Δασών Πιερίας και δόθηκαν οδηγίες αναζήτησης του χαρακτήρα της έκτασης στους αναρτημένους χάρτες. Επίσης, τέθηκε  επί τάπητος ποιοι έχουν  δικαίωμα υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη, παρουσιάστηκε η διαδικασία υποβολής των αντιρρήσεων, ο καθορισμός του ειδικού τέλους αντιρρήσεων και ποιες είναι οι  ειδικές περιπτώσεις ατελών αντιρρήσεων.

Οι πολίτες, μπορούν να δουν το Δασικό Χάρτη και να ενημερωθούν για το περιεχόμενό του :

* στην ιστοσελίδα της Ε.Κ.Χ.Α. Α.Ε.:

* http://gis.ktimanet.gr/wms/forestsuspension_parallel/

* στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ: http://www.ypeka.gr

* στην ιστοσελίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης http://www.damt.gov.gr

* Στο Σημείο Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικού Χάρτη (ΣΥΑΔΧ), το οποίο έχει συσταθεί και βρίσκεται στο ισόγειο (γραφεία 4 & 5) της Δ/νσης Δασών Πιερίας, στη δ/νση Ηπείρου 10 – Κατερίνη

Η υποβολή των αντιρρήσεων είναι δυνατή μόνον ηλεκτρονικά, στον ειδικό δικτυακό τόπο ανάρτησης δασικών χαρτών και υποβολής αντιρρήσεων, στην ιστοσελίδα (http://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/InfoDasika_Page.aspx) με τη συμπλήρωση σχετικής ηλεκτρονικής φόρμας, με χρήση διαδικτυακής εφαρμογής.

Για την υποβολή αντίρρησης είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση των γεωγραφικών συντεταγμένων των κορυφών του πολυγώνου/γεωτεμαχίου της έκτασης της οποίας αμφισβητείται ο χαρακτήρας και η μορφή, καθώς και το εμβαδό της.Επίσης, για την υποβολή αντίρρησης καταβάλλεται υποχρεωτικά ειδικό τέλος, το ύψος του οποίου υπολογίζεται με βάση το εμβαδόν της έκτασης που αφορά αυτή, όπως έχει καθοριστεί με την Κ.Υ.Α.

Η μη τήρηση των παραπάνω προϋποθέσεων καθιστά την αντίρρηση απαράδεκτη.

Η προθεσμία υποβολής των αντιρρήσεων είναι αποκλειστική και ξεκινά την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017 και λήγει την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017. Για τους κατοικούντες ή διαμένοντες στην αλλοδαπή, η παραπάνω προθεσμία παρεκτείνεται κατά είκοσι (20) ημέρες, δηλαδή λήγει την Πέμπτη 20 Απριλίου 2017.

Όπως, επισημάνθηκε οι αντιρρήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνον στην αμφισβήτηση του χαρακτήρα ή της μορφής των εμφανιζόμενων στον δασικό χάρτη εκτάσεων. Δικαίωμα υποβολής αντίρρησης έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, το Ελληνικό Δημόσιο και οι οικείοι Ο.Τ.Α., εφόσον επικαλούνται εμπράγματα ή ενοχικά δικαιώματα επί της αμφισβητούμενης δασικής, χορτολιβαδικής και βραχώδους ή πετρώδους έκτασης. Ειδικά, κατά της παράληψης να περιληφθεί στο δασικό χάρτη ορισμένη δασικού χαρακτήρα ή χορτολιβαδική ή βραχώδης ή πετρώδης έκταση, αντίρρηση μπορεί να υποβάλλει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή Ο.Τ.Α. ή περιβαλλοντική οργάνωση ή άλλα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στους σκοπούς των οποίων περιλαμβάνεται η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας ανέφερε ότι ο δασικός χάρτης θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την προστασία του δασικού περιβάλλοντος καθώς θα συμβάλει στην κατάρτιση του σωστού χωροταξικού σχεδιασμού. Παράλληλα,  επεσήμανε ότι στην περίοδο της οικονομικής δυσπραγίας που διανύουμε η οικονομική επιβάρυνση είναι μεγάλη καθώς τα παράβολα που καλούνται να πληρώσουν οι ενδιαφερόμενοι  για τις ενστάσεις είναι υψηλά ενώ και ο χρόνος για να κατατεθούν οι αντιρρήσεις είναι περιορισμένος. « Το αρμόδιο υπουργείο οφείλει να επανεξετάσει το ζήτημα, να  στηρίξει  τον πρωτογενή τομέα και να διευρύνει τουλάχιστον το χρονικό περιθώριο υποβολής των αντιρρήσεων» , τόνισε η κ. Σοφία Μαυρίδου.

Οι εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας απάντησαν σε ερωτήσεις των παρισταμένων, παρείχαν διευκρινιστικές πληροφορίες και ενημέρωσαν τον κόσμο ότι μπορεί να απευθύνεται στο αρμόδιο τμήμα της  Διεύθυνσης Δασών Πιερίας (  Σημείο Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικού Χάρτη- Ηπείρου 10 – Κατερίνη) προκειμένου να ενημερώνεται για το περιεχόμενο του αναρτημένου δασικού χάρτη και τον  τρόπο υποβολής των αντιρρήσεων.

Επίσης, ενημέρωση επί της διαδικασίας υποβολής  των αντιρρήσεων παρέχεται στο γραφείο Αντιπεριφερειάρχη στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας από τον  Ειδικό Συνεργάτη της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, κ. Χρήστο Τσινίκο (28ης  Οκτωβρίου 40, 4ος όροφος, Κατερίνη)