Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Μικρή η συμβολή, μεγάλη η χαρά

Την προηγούμενη Κυριακή, 22 Απριλίου 2018, βρεθήκαμε τυχαία, στο γνωστό σε όλους τους Σερραίους και μη οχυρό της γραμμής Μεταξά «Ρούπελ». Εκεί, μας περίμεναν μια σειρά από ευχάριστες εκπλήξεις.

Με χαρά διαπιστώσαμε ότι το οχυρό το γνωρίζουν πλέον, χιλιάδες άνθρωποι από όλη την χώρα. Τώρα πια και αρκετοί αλλοδαποί. Γύρω στις 10:30 π.μ. άρχισαν να καταφθάνουν οι πρώτοι επισκέπτες με αυτοκίνητα ΙΧ και  λεωφορεία. Σε λίγο ένα πραγματικό μελίσσι ανθρώπων πλημμύρισε την βουνοπλαγιά σε όλο το μήκος και το πλάτος της. Επισκέπτες όλων των ηλικιών - παιδιά, νέοι, ενήλικες, ηλικιωμένοι - από όλη την Ελλάδα - Κρήτη, Λέσβο, Πελοπόννησο, Θεσσαλία, Θεσσαλονίκη - ήταν εκεί. Περίπου εξακόσια (600) άτομα.  Διψασμένοι για να δουν, να ξεναγηθούν, να μάθουν. Ήταν εκεί και η κρατική τηλεόραση για να κάνει ρεπορτάζ για τα οχυρά εν όψει της αναβίωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μαΐου 2018, με παράλληλες εκδηλώσεις τις δύο προηγούμενες ημέρες. Εντυπωσιαστήκαμε από την επιθυμία  των επισκεπτών να μάθουν όσα περισσότερα μπορούσαν. Εντυπωσιαστήκαμε ακόμη περισσότερο από την ευγένεια, το χαμόγελο, την υπομονή και την αγάπη που έδειχναν οι στρατιώτες στην υποδοχή, στην εξυπηρέτηση και στην ξενάγηση  των εκατοντάδων επισκεπτών. Πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν τους πάντες υπό την παρουσία, την επίβλεψη, την καθοδήγηση και την συμπαράσταση του Διοικητή τους και επικεφαλής 10ου Συντάγματος Αλέξανδρου Παπαδόπουλου. Η παρουσία του ίδιου του Συνταγματάρχη κυριακάτικα ήταν άλλη μια απρόσμενη και μεγάλη ευχάριστη έκπληξη!
Πολλοί ήταν οι ταξιδιώτες οι οποίοι θα συνέχιζαν την επίσκεψή τους στο νομό Σερρών, ενώ άλλοι την ολοκλήρωναν και θα επέστρεφαν στα μέρη τους. Όμως, με όσους κι αν συνομιλήσαμε, μόνο καλά λόγια είχαν να πουν για τον τόπο μας, πως σίγουρα θα προέτρεπαν και άλλους να τον επισκεφτούν, ενώ φεύγοντας έδωσαν την υπόσχεση ότι θα προσπαθήσουν να επιστρέψουν σύντομα καθώς η εμπειρία που βίωσαν ήταν μοναδική και η ομορφιά του τοπίου θα τους μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη για να συντροφεύει το λογισμό τους.  
Όταν λοιπόν εισπράττουμε όλα αυτά, η χαρά που νιώθουμε μόνο μεγάλη μπορεί να είναι, διότι μέσα από τον θεσμό της αυτοδιοίκησης που υπηρετούμε ξέρουμε πως, μαζί με πολλούς άλλους, έχουμε βάλλει ένα λιθαράκι για να «χτιστεί» όλο αυτό.


Βέβαια, ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς, αλλά η αποδοχή και το βλέμμα ικανοποίησης που εισπράξαμε από τους ανθρώπους, μας δίνουν την ώθηση εμένα προσωπικά και το Γραφείο Τουρισμού της Π.Ε Σερρών να συνεχίσουμε την προσπάθεια με ακόμη περισσότερη δύναμη. 

Αθανάσιος Δ. Μασλαρινός, Περιφερειακός Σύμβουλος Σερρών

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...