Ο Δήμος Εμμανουήλ Παππά, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 χρόνων από την Εθνική Επανάσταση του 1821, διοργάνωσε εκδήλωση προβολής των 2 επεισοδίων της εκπομπής ντοκιμαντέρ, “ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ”
«1821, Η επανάσταση στη Μακεδονία», ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην δράση του ήρωα Εμμανουήλ Παπά
Το βράδυ της Παρασκευής 5 Νοεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στην αίθουσα «Αστέρια» του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών στις Σέρρες, με την παρουσία του δημοσιογράφου κ. Χρίστου Βασιλόπουλου
Ο Δήμος Εμμανουήλ Παππά, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 χρόνων από την Εθνική Επανάσταση του 1821, διοργάνωσε εκδήλωση προβολής των 2 επεισοδίων της εκπομπής ντοκιμαντέρ, «ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ» (COSMOTE HISTORY) του δημοσιογράφου Χρίστου Βασιλόπουλου, με τίτλο «1821, Η επανάσταση στη Μακεδονία». Μία παραγωγή όπου ο Δήμος Εμμανουήλ Παππά, με την συνδρομή της Κοινότητας Εμμανουήλ Παππά και τους Πολιτιστικούς συλλόγους Εμμανουήλ Παππά, Νέου Σουλίου και Αγίου Πνεύματος, στήριξε, εντάσσοντάς τη στα πλαίσια των εκδηλώσεων της επετείου των 200 χρόνων από την Εθνική μας Παλιγγενεσία.
Το βράδυ της Παρασκευής 5 Νοεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στην αίθουσα «Αστέρια» του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών στις Σέρρες, με την παρουσία του δημοσιογράφου κ. Χρίστου Βασιλόπουλου.
Ο κ. Βασιλόπουλος αναφερόμενος στην παρουσία του στις Σέρρες, δήλωσε: «Είμαι προσκεκλημένος των Σερρών, ειδικά του δήμου Εμμανουήλ Παππά για την προβολή των δύο εκπομπών που κάναμε για την cosmote history με θέμα την επανάσταση του 1821 στην Μακεδονία, με ένα μεγάλο κομμάτι, το κύριο κομμάτι αφορά την εξέγερση στο Άγιο Όρος και στην Χαλκιδική με πρωτεργάτη τον Εμμανουήλ Παπά από τις Σέρρες, από το χωριό που ξέρουμε ως Εμμανουήλ Παππάς. Είναι μια άγνωστη ιστορία της ελληνικής εξέγερσης για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού, γνωρίζαμε πού λίγα πράγματα για αυτή την περίοδο, γενικά δυσκολευτήκαμε στο να συλλέξουμε στοιχεία και να τεκμηριώσουμε. Τα καταφέραμε, καθώς είναι μια παραγνωρισμένη πτυχή της επανάστασης όπως και οι περισσότεροι αγνοούσαμε ότι ταυτόχρονα με την ελληνική επανάσταση που ξεκίνησε από τον Μοριά τον Μάρτιο του 1821, ταυτόχρονα στο Άγιο όρος και στην Χαλκιδική ξεκίνησε η επανάσταση, μπορεί να μην είχε τα ίδια αποτελέσματα λόγω του λιγότερου αξιόμαχου και της μικρής βοήθειας που έλαβαν εδώ οι αγωνιστές, αλλά έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο. Πρώτον στην ανύψωση του ηθικού των ελλήνων της περιοχής και δεύτερον την καθυστέρηση της οθωμανικής στρατιάς που κινείτο με κατεύθυνση τον Μοριά και επομένως φρέναρε εδώ στην περιοχή και το κυριότερο ήταν μια άνιση μάχη, επομένως οι άνθρωποι που έδωσαν την μάχη γνώριζαν ότι δεν είχαν πιθανότητες μεγάλης επιτυχίας. Ειδικά για τον Παπά είναι ένα λαμπρό παράδειγμα που σήμερα πρέπει να αναλογιστούμε, ήταν ένας άνθρωπος πάρα πολύ πλούσιος, τραπεζίτης της εποχής, που δεν θα είχε κανένα λόγο για προσωπικό συμφέρον να θέσει σε κίνδυνο την προσωπική του περιουσία, ένα πολύτεκνος με τόσα παιδιά θα αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα αν τα πιάνανε τα παιδιά του ή αν τον εκβιάζανε με ομηρίες, τα έπαιξε όλα για όλα και πέθανε άδοξα στο καράβι της φυγής από την περιοχή. Αυτά είναι τρομερά παραδείγματα για την εποχή που τα αναζητούμε, αν όχι να τα μιμηθούμε τουλάχιστον να αναλογιστούμε ότι οι άνθρωποι δεν έκαναν ένα αγώνα με ιδιοτέλεια, δεν έκαναν έναν αγώνα για να έχουν προσωπικά οφέλη είτε οικονομικά είτε άλλα, αλλά το έκαναν γιατί πίστευαν στην υπόθεση της Ελευθερίας».
«Ο Παπάς και η εξέγερση της Μακεδονίας δεν είχε ερευνηθεί από τους ιστορικούς όπως θα έπρεπε και οι ίδιοι οι σύγχρονοι ιστορικοί αναγνωρίζουν ένα μεγάλο κενό στην ιστορία αυτή. Συνεργαστήκαμε με κορυφαίους ιστορικούς της περιόδου όπως ο κ. Μιχαηλίδης, γνώστες της στρατιωτικής ιστορίας όπως ο κ. Νικόλτσιος και πάρα πολύ άλλοι από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Μακεδονικό Πανεπιστήμιο και φυσικά με όλους τους ιστορικούς ερευνητές που από το πάθος τους για τεκμηριώσουν την ιστορία έχουν βρεθεί σε πολύ μεγάλα αληθινά κομμάτια της ιστορίας. Επίσης μια άγρωστη πτυχή της όλης υπόθεσης είναι ότι η εξέγερση εδώ καταλήγει στην Θεσσαλονίκη με σφαγές με διώξεις και με μια ιστορία που σήμερα την προσπερνάμε θαυμάζοντας και φωτογραφίζοντας τον Λευκό Πύργο ενώ εκείνη την περίοδο ονομαζόταν ο πύργος του αίματος, δηλαδή ο χώρος όπου γινόταν σφαγές και βασανισμοί» σημείωσε ο κ. Βασιλόπουλος.
Καταλήγοντας ανέφερε: «Οι άνθρωποι τιμούν τον Εμμανουήλ Παπά στην περιοχή, και πέρα από τα αγάλματα, μνημεία και το προφανές κάνουν μια προσπάθεια να επικοινωνήσουν το θέμα έξω από τα όρια του χωριού, έξω από την Κοινότητα, να το κάνουν ευρύτερο γνωστό. Και το να προσπαθούν να το κάνουνε μοιράζοντας γνώση, πολιτισμό είναι το καλύτερο».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές Σερρών κ. Φωτεινή Αραμπατζή και Τάσος Χατζηβασιλείου, οι δήμαρχοι Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης και Εμμανουήλ Παππά, Δημήτρης Νότας, ο δήμαρχος Βισαλτίας Αθανάσιος Μασλαρινός, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Δημήτρης Καριπίδης, ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών κ. Γιάννης Γάτσιος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Παναγιώτης Καρίπογλου κ.α.. Επίσης στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου.
Χαιρετισμό πριν την προβολή απηύθυναν ο δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά, Δημήτρης Νότας, ο οποίος αναφέρθηκε στην απόφαση να στηρίξει ο δήμος την παραγωγή του ντοκιμαντέρ και ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου ο οποίος μίλησε για την προσωπικότητα του Εμμανουήλ Παπά. Ο δημοσιογράφος Χρίστος Βασιλόπουλος αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε αυτός και οι συνεργάτες του στην παραγωγή των εκπομπών και ευχαρίστησε τον δήμο Εμμανουήλ Παππά και τον δήμαρχο κ. Δημήτρη Νότα και τα μέλη των συλλόγων που στήριξαν και βοήθησαν στην ολοκλήρωση των εκπομπών .
Ακολούθησε η προβολή των δύο επεισοδίων της εκπομπής ντοκιμαντέρ, “ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ” (COSMOTE HISTORY) με τίτλο «1821, Η επανάσταση στη Μακεδονία».
Επίσημοι προσκεκλημένοι πλην του κ. Βασιλόπουλου, ήταν ο καθηγητής Νεότερης & Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ κ. Ιάκωβος Μιχαηλίδης και ο Ιστορικός Ερευνητής, Συνταγματάρχης Ε.Α. κ. Βασίλειος Νικόλτσιος, οι οποίοι λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν κατόρθωσαν να παρευρεθούν.
Όποιος επιθυμεί να παρακολουθήσει τα επεισόδια της εκπομπής ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, έχει την δυνατότητα μέσω της πλατφόρμα της COSMOTE TV & στο COSMOTE HISTORY HD.
Δήμητρα Μετόκη
Πηγή : e-simerini.com