Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Ολοκληρώθηκαν τα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2012 " της ΤΕΡΠΝΗΣ

Με εξαιρετική επιτυχία και πανηγυρικά ολοκληρώθηκαν τα Ελευθέρια στην πλατεία της Τερπνής, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση από τους Τούρκους το 1912. Όπως τόνισε ο καθηγητής κ. Σιαμάκης είναι η σημαντικότερη των επετείων μια και η περιοχή η δική μας έμεινε σκλαβωμένη για 500 χρόνια και απελευθερώθηκε σε 37 ημέρες, αντίθετα με άλλες περιοχές της Ελλάδας που σκλαβώθηκαν για 350 ή άλλες και για 150 χρόνια. Γιατί γιορτάζουμε κάθε χρόνο τα Πλατανούδια με τους Βουλγάρους και όχι την απελευθέρωση από τους Τούρκους άραγε; Μα γιατί όπως είπε ο κ. Σιαμάκης στα Πλατανούδια είχαμε και αρκετά θύματα ή κατά τον έτερο καθηγητή Τερπνιώτη κ. Σταματόπουλο για ο κάθε τόπος επιλέγει μια επέτειο και αυτή είναι εκείνη που τα κατάφερε καλύτερα και δοξάστηκε.
Και φυσικά ήταν σημαντικότατη η μάχη στα Πλατανούδια, αφού άλλαξαν οι Τερπνιώτες τα σχέδια των πρώην συμμάχων τους Βουλγάρων, που ήθελαν να βγουν προς τη Θεσσαλονίκη και το Αιγαίο.
Όμως ο Πολιτιστικός μαζί με όλους τους Τερπνιώτες και τους φίλους της Τερπνής γιορτάσαμε για πρώτη φορά μετά 100 χρόνια την απελευθέρωση, μια επέτειο για τους περισσότερους άγνωστη και ακόμη πιο άγνωστη η μεγάλη της ιστορική σημασία.Αυτά τα γεγονότα μέσα από τα αρχεία του στρατού μας ανέλυσε με εξαιρετικό τρόπο ο εξαιρετικός κ. Σιαμάκης Κων/νος.
Μα ας πάρουμε το διήμερο των εκδηλώσεων από την αρχή, μια και η πρώτη ημέρα Σάββατο 23 Ιουνίου κύλησε υπέροχα ενώ η δεύτερη ημέρα αναβλήθηκε λόγω βροχής και μας έδωσε την ευκαιρία να την οργανώσουμε ακόμη καλύτερα και να την πραγματοποιήσουμε αντί για Κυριακή τη Δευτέρα 25 Ιουνίου.
H πρώτη ημέρα και το δρώμενο του γάμου όπως και η δεύτερη ημέρα των Ελευθερίων παρουσιάστηκαν εκπληκτικά από τη δημοσιογράφο κ. Αγκαθά Βούλα και την υπ. Δημοσίων σχέσεων του συλλόγου κ. Κασάπη Φανή αντίστοιχα.
 Αναλυτικά η πρώτη ημέρα περιελάμβανε την εξαιρετικά διαφωτιστική διάλεξη του καθηγητή κ. Σιαμάκη Κων/νου, αγαπημένου φίλου και συνεργάτη του συλλόγου που έριξε φως στις λεπτομέρειες της απελευθέρωσης και διαφώτισε τους περισσότερους, μια και τα ιστορικά γεγονότα της απελευθέρωσης είναι στους περισσότερους παντελώς άγνωστα. Όπως μας είπε το 1912 είναι η απελευθέρωση από τα 500 χρόνια υποδούλωσης στους Οθωμανούς, γιατί 500 ήταν για την περιοχή μας και το 1913 έγινε όπως όλοι ξέρουμε η μάχη στα Πλατανούδια με τους Βουλγάρους.
Μετά τη διάλεξη ακολούθησε η καταπληκτική όπως πάντα χορωδία του δήμου Βισαλτίας με χοράρχη τον κ. Γούναρη Στέργιο. Το χορευτικό πρόγραμμα κάλυψε ο Πολιτιστικός Συλ. Πεθελινού με χοροδιδάσκαλο την κ. Ομηριάδου Βασιλική, με υπέροχο Θρακιώτικο πρόγραμμα. Τη βραδιά έκλεισε η ορχήστρα «9/8» που έπαιξε όπως πάντα εθελοντικά για το σύλλογο και τους ευχαριστούμε, κάνοντας τον κόσμο να διασκεδάζει και να χορεύει μέχρι αργά με το καταπληκτικό τους ανανεωμένο πρόγραμμα.
Στη δεύτερη ημέρα των Ελευθερίων Τερπνής έγινε παρουσίαση του παραδοσιακού γάμου και καταπληκτική εμφάνιση των παιδικών χορευτικών μας τμημάτων κάτω από τις οδηγίες της υπέροχης δασκάλας μας κ. Στέλλας Μπίμπη. Η πλατεία κατακλύστηκε από κόσμο και θύμισε τις παλιές καλές πανηγυρικές εκδηλώσεις. Μετά τους φανταστικούς μικρούς μας χορευτές των τριών παιδικών χορευτικών μας τμημάτων, παρουσιάστηκε η ομαδική εργασία που μας παρέδωσε η Εύη Διαμαντή εκ μέρους της Ε΄ και Στ΄ τάξης Δημοτικού Τερπνής για τα Ελευθέρια, που έγινε από όλους τους μαθητές των δύο τάξεων, με τη βοήθεια των δασκάλων τους κ. Σκαρλάτου Δήμητρας και Δάρατζη Δημήτρη. Τα στοιχεία που μας παρέδωσαν και διαβάστηκαν στους παραβρισκόμενους αφορούσε και για τα δύο σχολεία που λειτούργησαν στην Τερπνή και ήταν πολύ ενδιαφέροντα. Θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του συλλόγου, μια και μας τα ζητάνε πολλοί Τερπνιώτες. Υπέροχη δουλειά εκ μέρους των παιδιών ενθουσίασε όλο τον κόσμο.
Ακολούθησε ο παραδοσιακός γάμος όπου παρουσιάστηκαν όλα μα όλα τα έθιμα της τελευταίας βδομάδας του γάμου και λέμε τελευταίας γιατί παλιά οι προετοιμασίες κρατούσαν ένα μήνα και κορυφώνονταν την τελευταία βδομάδα. Οι υπέροχοι πρωταγωνιστές και συμμετέχοντες έδωσαν μια φανταστική παράσταση και έδειξαν τα πάντα. Τα ξύλα που έφερναν για τα καζάνια, τις οκνές, το πλύσιμο και σιδέρωμα της προίκας, τα προζύμια, το κάλεσμα με καροφύλι και ρακί των καλεσμένων και της νούνας,  το άπλωμα της προίκας, το κάλεσμα της νύφης στο γάμο, το δείπνο της νύφης, τη μεταφορά της προίκας το πρωί της Κυριακής (έγινε υπέροχα από τον Ιππικό 'Όμιλο Νιγρίτας),  το ξύρισμα του γαμπρού, το στόλισμα για τα στεφανώματα της νύφης και του γαμπρού, το γλέντι μετά το γάμο με τον κόκορα και όλο το ψύκι(σόι). Τη Δευτέρα μετά το γάμο τον πηγαιμό της νύφης να πάρει νερό από τρεις βρύσες και όλα τα έθιμα που ακολουθούσαν δύο βδομάδες μετά το γάμο. Προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε με λεπτομέρεια όλα τα έθιμα σχετικά με τον παλιό, καλό, παραδοσιακό γάμο στην Τερπνή.
Να σας αναφέρουμε όλα τα ονόματα των συμμετεχόντων.
Γαμπρός: Γιάννης Βουρλιάκης -Κ. Μητρούση
Νύφη: Ελένη Καρούση
Μητέρα γαμπρού: Ελένη Χονδρού
Μητέρα νύφης: Βούλα Χονδρού
Πατέρας γαμπρού: Χρήστος Τουλάκης
Κουμπάρα: Ιωάννα Αγγελάκη
Προξενήτρα: Μαριάνθη Δρουμπλή
Ζυμώτρα: Ευγενία Πριάμη
Φίλες της νύφης: Λία φώτη, Ελευθερία Ιορδανίδου.
Ξαδέλφες της νύφης: Θοδώρα Βλαχοδήμου, Ελένη Βλαχοδήμου.
Ξαδέλφες του γαμπρού: Μαρία Κόνσουλα, Αρετή Τουλάκη
Όλα τα δρώμενα συνοδεύτηκαν από τους καλλίφωνους παραδοσιακούς τραγουδιστές Κώστα Σπυρούδη, Σάκη Σουφτά και Παναγιώτη Νταντή, αλλά και από τους μοναδικούς ζουρνάδες και νταούλια με τους Γιώργο Γεωργίου, Χρήστο Μέρο και Γιάννη Πούνη.
Στη διάρκεια του δρώμενου του γάμου έγινε παρουσίαση με φωτογραφίες σχετικές με το γάμο και τα έθιμά του, αλλά και από την καθημερινή ζωή των Τερπνιωτών.
Για το φωτογραφικό υλικό ευχαριστούμε κατ΄αρχάς τον κ. Σοφοκλή Παλαιομήχα που γύρισε όλη την Τερπνή για να τις συλλέξει και αυτούς που πρόσφεραν τις φωτογραφίες και είναι:
Λουκάνη Αθανασία, Τουλάκη Ελισάβετ, Βυζάντη Ευαγγελία, Δρούγγος Χριστόδουλος, Νούλη Λίτσα, Τσίκαλας Άγγελος, Γιαχοντούδης Πασχάλης, Νούλη Πηνελόπη, Κασάπης Χρήστος, Τσίκαλας Ευάγγελος, Καρπούζης Αντώνιος, Κουτσής Δημήτριος. Όποιος έχει παλιές φωτογραφίες του γάμου ή του πανηγυριού θα ήταν χαρά μας να τις φέρει στο σύλλογο, να γίνει ανατύπωση και να τις πάρει πίσω.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον παλιό μας χοροδιδάσκαλο κ. Γιάννη Τουλάκη που συνέλεξε μαζί μας όλο το υλικό για τα έθιμα του παραδοσιακού γάμου.
Τη βιομηχανία fibran.
Το μεγάλο χορηγό των εκδηλώσεων το Smile Market του Σωτίδη Αθανάσιου και της Ανοιξιάς για την προσφορά των κρασιών.
Την κ. Σταυρούλα Λιάτσα για την προσφορά της σε κοτόπουλα.
Την κ. Φωτεινή Πολυχρονίδου για τις προσφορές όλων των λαχανικών.
Τη Ναταλί Παπαϊωάννου και το fotomania.
Τον κ. Αγγελάκη Μιλτ. Χρήστο για το κρασί και τσίπουρο.
Την κ. Νίκη Μπλιόγκαρα για την οπτική κάλυψη της εκδήλωσης. 
Ton κ. Σκαπή Κώστα.
Τον κ. Χονδρό Νικόλαο.
Τον κ. Πασχάλη Πριάμη.
Την κ. Τασία Σκαπέρδα και κ. Νίκη Χονδρού.
Τον κ. Μίμη Τρούπη για την πολύτιμη βοήθεια σε όλη την προετοιμασία. 
Τις κυρίες που μαγείρεψαν τα παραδοσιακά φαγητά, εκτός από την υπ. Δημοσίων σχέσεων του Πολιτιστικού κ. Κασάπη Φανή:
κ. Αθηνά Τερζάκη, Ελισάβετ Τουλάκη και Έλσα Ιωάν. Τουλάκη.
Για τα ψωμιά της νύφης την κ. Πασχαλία Τουλάκη.
Για την κατασκευή της βρύσης την Ευγενία Πριάμη και Αρετή Τουλάκη.
Το επίτιμο μέλος του συλλόγου μας κ. Βαγγέλη Γιαχιά για την ανεκτίμητη βοήθεια.
Επίσης τον παλιό μας χοροδιδάσκαλο κ. Γιάννη Τουλάκη για τη συγκέντρωση όλων των εθίμων του γάμου με κάθε λεπτομέρεια.
Απόντες πολλοί που επιβάλλονταν να βρίσκονται στις εκδηλώσεις, ήταν κοντά μας όμως αγαπημένα πρόσωπα και φίλοι.
Να ευχαριστήσουμε και για τις δύο ημέρες των Ελευθερίων για την παρουσία τους: Τον πατέρα Παναγιώτη Δήμου, πατέρα και πατέρα Θανάση από την Κ. Καμήλα, τον Περιφερειακό σύμβουλο κ. Μασλαρινό Αθανάσιο, τον τ. δήμαρχο κ. Βλαδίκα Νίκο, το δημοτικό σύμβουλο Κώστα Γκουγκούδη, το διευθυντή του Δήμου κ. Καρτερό Μιχάλη, το δημοτικό σύμβουλο κ. Δρούγγο Χρήστο, το Λυκειάρχη Νιγρίτας κ. Ζαρίμπα Παναγιώτη, τους εκπαιδευτικούς Τερπνής και Νιγρίτας, την πρ. του συλλόγου Γονέων Δημοτικού κ. Μπλιόγκαρα Νίκη, τον πρ. κ. Φτιάκα Παναγιώτη του Ιππικού Ομίλου Νιγρίτας, το Σύλλογο Γυναικών Τερπνής κ.κ Διαμαντή Μαρία και Αγγελάκη Μάρθα, τις τέως προέδρους κ. Ανοιξιά Πέγου και κ. Βασιλεία Μπουφίδου , το Σύλλογο Γυναικών Νιγρίτας και την κ. Στέλλα Βρουντουλή, τα μέλη της Φιλοπτώχου Τερπνής, της Φιλοπτώχου Νιγρίτας, το Σύλλογο Καρκινοπαθών Νιγρίτας, τον πρόεδρο της επιτροπής πανηγύρεως Αγ  Αθανασίου κ. Σπύρο Πολυχρονίδη,  τα μέλη της επιτροπής Αγ Θωμά Νιγρίτας και όλο τον κόσμο της κοντινής και ευρύτερης περιοχής που μας τίμησε με την παρουσία του. Σίγουρα λόγω της μεγάλης κοσμοσυρροής  κάποιους αντιπροσώπους φορέων δεν τους είδαμε και δεν τους αναφέρουμε, ας μας συγχωρέσουν.
Η επιτυχία της εκδήλωσης μας έκανε να διαγράψουμε μεμιάς την εξαιρετικά μεγάλη κούραση που απαίτησε η εκδήλωση των Ελευθερίων και σας ευχαριστούμε όλους που μας τιμήσατε με την παρουσία σας.
Με αυτές τις εκδηλώσεις έγινε η έναρξη μιας πολύ σπουδαίας επετείου για τη χώρα και τον τόπο μας όπως μας  τόνισε και ο κ. Σιαμάκης Κων/νος, αφού ήμασταν 400 χρόνια σκλαβωμένοι και ελευθερωθήκαμε. Φυσικά στην Τερπνή ξέρουμε περισσότερα για τη μάχη στα Πλατανούδια ενάντια στους Βουλγάρους, που διεξήχθη τέσσερις μήνες μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους. Αυτή καθιερώθηκε,  δηλ επιλέχτηκε να γιορτάζεται η 17η Φεβρουαρίου, γιατί είχε και θύματα που έπεσαν στο πεδίο της μάχης. 
Όμως τα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ δεν έκλεισαν με αυτές τις εκδηλώσεις, αλλά άνοιξαν. Θα συνεχίσουν μέχρι και τον Οκτώβρη, μέχρι την ημερομηνία της απελευθέρωσης που είναι η 22 Οκτωβρίου και θα επεκταθούν και στην επόμενη χρονιά για την επέτειο της μάχης στα Πλατανούδια στις 16 και 17 Φεβρουαρίου.
Σας ευχαριστούμε όλους για την παρουσία σας.














Δείτε όλες τις φωτογραφίες ΕΔΩ

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...