Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Παρουσιάστηκε ο 17ος τόμο του περιοδικού «ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΣΠΙΘΑ» από την Αδελφότητα Μικρασιατών Νομού Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος»

Η ετήσια εκδήλωση «ΠΟΛΥΚΑΡΠΕΙΑ 2012», με την ευκαιρία της επετείου της συμπλήρωσης των σαράντα ετών από την ίδρυση της Αδελφότητάς (1972-2012), που πραγματοποιήθηκε σε μια κατάμεστη αίθουσα, έκρυβε φέτος πολλές ευχάριστες εκπλήξεις και είχε απ’ όλα: εξαιρετικές ομιλίες, μνήμες, συγκίνηση, τιμητικές βραβεύσεις, διασκέδαση.

Την προηγούμενη Δευτέρα, 28 Μαΐου 2012 σε γνωστό ξενοδοχείο των Σερρών παρουσιάστηκε το περιοδικό - βιβλίο με τίτλο "ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΣΠΙΘΑ", από τον φιλόλογο- τ. γυμνασιάρχη Κανλή Αθανάσιο. Μέχρι σήμερα τα τεύχη αποστέλλονται σε διαφόρους φορείς πολιτισμού σε Ελλάδα και Εξωτερικό.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η συγκίνηση ανέβηκε στα ύψη όταν τιμήθηκε η Μικρασιάτισσα Μάνα της προσφυγιάς στο πρόσωπο της κ. Δόμνας Αποσιάδου της μοναδικής εν ζωή μικρασιάτισσας, η οποία γεννήθηκε το 1912 στα Μουδανιά της Μικράς Ασίας. Η κ. Αποσιάδου ήταν 9 ετών όταν ξεριζώθηκε από την πόλη της και αναγκάσθηκε να έρθει στη νέα της πατρίδα, τις Σέρρες. Τιμήθηκε επίσης ο γνωστός Σερραίος ζωγράφος Χριστόφορος Μελλίδης, ο οποίος φιλοτέχνησε και το πορτραίτο του Ηλία Βενέζη που κοσμεί το εξώφυλλο του περιοδικού. Στις βραβεύσεις συγκαταλέγεται ασφαλώς και η τιμητική πλακέτα που έστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μικρασιατικών Συλλόγων προς την Αδελφότητα  Μικρασιατών Νομού Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος» για το έργο που επιτελεί.
Η εκδήλωση, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα τις Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτας και της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών έκλεισε με τη συμμετοχή της παραδοσιακής χορωδίας και του χορευτικού τμήματος Παραστάσεων της Αδελφότητάς . Τα τμήματα της Αδελφότητάς συνόδευσε το μουσικό σχήμα του Στράτου Πασσόπουλου. Επίσης ποίημα απήγγειλε η ηθοποιός Καλλιόπη Ευαγγελίδου, μικρασιατισσα στην καταγωγή.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτας κ.κ. Θεολόγος, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Ιωάννης Μωυσιάδης, ο Αντιδήμαρχος Σερρών Στέργιος Γαλάνης και ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Σωκράτης Κοτζάογλου. Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η κ. Φανή Ασπογαλή. Χορηγός επικοινωνίας ήταν η τηλεόραση και το ραδιόφωνο «Επιλογές»

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...