Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Δήμος Βισαλτίας: Ημερίδα για το έργο AgroChePack


Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Σχεδιασμός Ευρωπαϊκού Συστήματος Διαχείρισης Αποβλήτων Κενών Συσκευασιών Αγροχημικών» (AgroChePack) που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Med Programme 2007-2013, πραγματοποίησε ο Δήμος Βισαλτίας,  την Δευτέρα 8 Απριλίου 2013, στις 18.00, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Σερρών.

Το πρόγραμμα AGROCHEPACK (http://agrochepack.aua.gr) στοχεύει στον σχεδιασμό και την υλοποίηση, σε πιλοτική κλίμακα, ενός συστήματος διαχείρισης των κενών συσκευασιών των αγροχημικών με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον. Αποτελεί ένα πρότυπο έργο διαχείρισης των κενών συσκευασιών των αγροχημικών, το οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Εταίροι του συγκεκριμένου προγράμματος είναι ο Δήμος Βισαλτίας, (επικεφαλής εταίρος), το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών της Κύπρου, ο Δήμος Cellamare της Ιταλίας, η Ομοσπονδία Φρούτων και Λαχανικών της Γαλλίας, και τα Πανεπιστήμια της Lleida στην Ισπανία και της περιοχής Basilicata – “Safe School” στην Ιταλία.
Στην ημερίδα στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εταίροι του προγράμματος,μεταξύ άλλων έγινε  παρουσίαση του έργου AgroChePack, του Σχεδιασμού Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων Πλαστικών Συσκευασιών Αγροχημικών, αλλά και του Πιλοτικού Σχεδίου Συστήματος και Πιλοτικής Εφαρμογής στο Δήμο Βισαλτίας.
Ήδη, στη διάρκεια της πρώτης φάσης του προγράμματος μελετήθηκε η υφιστάμενη κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Βισαλτίας. Στη συνέχεια σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν οι δύο πιλοτικοί σταθμοί του συστήματος διαχείρισης και ένα κεντρικός σταθμός προσωρινής αποθήκευσης των κενών συσκευασιών των αγροχημικών.
Το Φεβρουάριο του 2012 εκπαιδεύτηκαν οι πρώτοι επόπτες των δύο πιλοτικών σταθμών και στη συνέχεια οι αγρότες, οι οποίοι εγγράφηκαν και εκπαιδεύτηκαν για να συμμετάσχουν στις πιλοτικές δοκιμές. Από το Μάρτιο του 2012 ξεκίνησε η λειτουργία των πιλοτικών σταθμών και η μέχρι τώρα πορεία των δοκιμών κρίνεται ικανοποιητική.

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...