Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Έχει γίνει η γεωργία μειονέκτημα για την οικονομία;

Με αφορμή την πώληση της ΕΒΖ.

Για να είμαστε πιστοί στις πεποιθήσεις μας, θα πρέπει να ενισχυθεί η θεμελιώδης αρχή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, δηλαδή η προτίμηση σε κοινοτικά προϊόντα. Η ΚΑΠ δεν είναι για να κάνει την Ευρώπη ένα φρούριο, αλλά για να προστατεύσει νομίμως την ευρωπαϊκή αγορά γεωργικών προϊόντων από απότομες και βίαιες αλλαγές στις παγκόσμιες τιμές από εισαγωγές σε υπερβολικά χαμηλές τιμές, οι οποίες, πολλές φορές, είναι και εξ αιτίας των χειρότερων συνθηκών υγιεινής και πρόνοιας, που επικρατούν κατά την παραγωγή τους σε άλλες χώρες.

Την ώρα που στις Βρυξέλλες αποφασιζόταν ο προϋπολογισμός της ΕΕ για τα επόμενα επτά χρόνια, ήμασταν πολύ ανήσυχοι, επειδή δε μπορούσαμε να διαπιστώσουμε αν οι Έλληνες εκπρόσωποι του κράτους υπερασπίσθηκαν τη διατήρηση του προϋπολογισμού της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, κι αν ναι, σε πιο βαθμό και με πόση επιτυχία, όταν, ακόμη και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ με τον Γάλλο Υπουργό Γεωργίας είχαν, ήδη, παραιτηθεί από αυτή τη γραμμή .
Είναι απαράδεκτο το γεγονός μάλιστα, ότι ο Φρανσουά Ολάντ θεωρεί πως είναι αντίθετα πράγματα η «αναπτυξιακή πολιτική» με την «ΚΑΠ». Αυτή είναι η πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή ιστορία, που ένας πρόεδρος Δημοκρατίας θεωρεί τη γεωργία, ως μειονέκτημα για την οικονομία.
Εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε κάτι τέτοιο. Θα πρέπει να προσθέσουμε ότι ο αγροδιατροφικός τομέας είναι η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης των ελληνικών εξαγωγών και ότι μαζί με τον τουρισμό και τη ναυτιλία, είναι ο μόνος τομέας του οποίου το εμπορικό ισοζύγιο παρουσιάζει βελτίωση.
Η γεωργία είναι ένα ουσιαστικό μέρος του μέλλοντός μας! Πρόκειται για ένα εξαιρετικά στρατηγικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.
Η γεωργία δεν είναι μόνο ένα μέρος της εθνικής μας ταυτότητας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, είναι επίσης ένα πλεονέκτημα για οικονομική ανεξαρτησία και κυριαρχία, και μία εγγύηση της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων για κάθε Έλληνα.
Για την κυβέρνηση η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ποιότητας της γεωργίας μας και η διατήρηση των κανόνων της ΚΑΠ θα πρέπει να είναι παραπάνω από βασικές προτεραιότητες.