Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Διεθνές επιστημονικό συνέδριο θα λάβει χώρα στις Σέρρες σήμερα και αύριο με σημαντικούς εισηγητές


Θέμα του συνεδρίου «Από την Αυτοκρατορία στο Κράτος – Εθνολογική, Πολιτισμική, Κοινωνική κατάσταση των Σερρών και της ευρύτερης περιοχής κατά τα τέλη του 19ου και 20ου αιώνα»


«Από την Αυτοκρατορία στο Κράτος – Εθνολογική, Πολιτισμική, Κοινωνική κατάσταση των Σερρών και της ευρύτερης περιοχής κατά τα τέλη του 19ου και 20ου αιώνα», είναι το θέμα του διεθνούς συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο , 7και 8 Ιουνίου 2013 , στο ιστορικό κτήριο του Ομίλου «Ορφέας» Σερρών. Το επιστημονικό συνέδριο είναι ενταγμένο στις εορταστικές εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών ,για τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και η Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας των Σερρών (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.), έχουν την διοργάνωσητου συνεδρίου. Χθες το πρωί οι συνδιοργανωτές παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου και αναφέρθηκαν στο συνέδριο και παρουσίασαν το πρόγραμμα το πλήρες πρόγραμμα του επιστημονικού συνεδρίου, τους εισηγητές και τουςτίτλουςτων εισηγήσεων. Επίσης έκαναν κάλεσμα προςτους Σερραίους να πλαισιώσουν το συνέδριο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Ιωάννης Μωυσιάδης, τόνισε: «Το διήμερο 7και 8 Ιουνίου θα έχουμε ένα πολύ σημαντικό συνέδριο ,που έχει σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε πριν και μετά την απελευθέρωση όσο αφορά την σύνθεση του πληθυσμού , όσο αφορά τις εθνότητες που αποτελούσαν στην αυτοκρατορία την οθωμανική που υπήρχε προ της απελευθερώσεως και στην συνέχεια στο εθνικό κράτος που δημιουργήθηκε και στήθηκε μετά την απελευθέρωση .Η σημαντικότητα δεν προκύπτει μόνο από το περιεχόμενο του συνεδρίου, αλλά και από τους επιστήμονες οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις μελέτες τους και που είναι όλοι διαπρεπείς πανεπιστημιακοί όχι μόνο έλληνες αλλά και από πανεπιστήμια του εξωτερικού . Που σημαίνει ότι με απόλυτη αμεροληψία και με ιδιαίτερες γνώσεις του αντικειμένου θα μας πουν πράγματα πολύ ενδιαφέροντα και σημαντικά , τα οποία ίσως αποτελέσουν τεκμήρια και για το γνωστικό μας αντικείμενο αλλά και για τις θέσεις μας όσο αφορά τα ζητήματα διεκδικήσεων γειτόνων μας που δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν ατυχώς . Ευχαριστώ ιδιαίτερα την Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. για την καλή συνεργασία και όλους όσους συνέδραμαν για να πραγματοποιηθεί το συνέδριο αυτό και γενικότερα το σύνολο των εκδηλώσεων που οργανώνει η ΠΕΣ στα πλαίσια του εορτασμού των εκατό χρόνων»

Ο πρόεδρος της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. κ. Δημήτριος Δημούδης , ευχαριστώντας τον κ. Μωυσιάδη και τους συνεργάτες τους που αγκάλιασαν την πρότασή τους και την πρωτοβουλία τους γιατην διοργάνωση του συνεδρίου και μάλιστα έχουν δώσει την δυνατότητα να συνδιοργανώσουν ένα συνέδριο με τους καλύτερους οιωνούς, ανέφερε «Την κεντρική ιδέα και πρωτοβουλία την είχε ο κ. Paolo Odorico , καθηγητής, διευθυντής στο Κέντρο Σπουδών Βυζαντινών ,Νεοελληνικών και Νοτιανατολικής Ευρώπης στο Παρίσι . Το συνέδριο μας δίνει την δυνατότητα να ακούσουμε την άποψη πολλών καθηγητών από πανεπιστήμια του κόσμου. Οι απόψεις πουθα ακούσουμε και τα αποτελέσματα που θα βγάλουμε θα είναι πολύ καθοριστικά για να φωτίσουν όλη αυτή την περίοδο από όλες τις πλευρές . Η ΠΕΣ επίσης, μας δίνει την δυνατότητα να εκδώσουμε τα πρακτικά του συνεδρίου κάτι που είναι πολύ δύσκολο στις μέρες μας»

Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος κ. Αθανάσιος Μασλαρινός και αντιπρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, τόνισε «Έχουμε πάρει τα εύσημα από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας γιατί είμαστε η μοναδική περιφερειακή Ενότητα που διοργανώνει ένα τόσο σημαντικόσυνέδριο για τα εκατό χρόνια απελευθέρωσης των Σερρών και όλης της Μακεδονίας . Θαήθελα να καλέσω τους Σερραίους ναπαρακολουθήσουν το συνέδριο διότι έτσι θα καταλάβουμε πως από τους Οθωμανούς τούρκους περάσαμε στο ελεύθερο ελληνικό κράτος, από μια χριστιανομάχο θρησκεία περάσαμε στην ελληνορθόδοξη κοινωνία ,από τα πλάκωνε η φοβέρα και τα σκιαζε η σκλαβιά , αρχίσαμε να αναπνέουμε τον αέρα της ελευθερίας, πως έγιναν όλα αυτά οι υψηλοί και εγκεκριμένοι πανεπιστημιακοίκαλεσμένοι μας από όλο τον κόσμο ,θα προσπαθήσουν να μας δώσουν να το καταλάβουμε .Για αυτό θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικόνα συμμετέχουν όλοι οι Σερραίοι και να πάρουν όλες αυτές τις πληροφορίες»

« Το συνέδριο είναι ανοικτό και μπορούν να το παρακολουθήσουν όλοι .Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής σε όσους παρακολουθήσουν το συνέδριο .Ελπίζω και οι σύνεδροι και οι φιλοξενούμενοι να μείνουν ευχαριστημένοι από την φιλοξενία» υπογράμμισε ο κ. Βασίλης Βαφειάδης , προϊστάμενος του Τμήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΠΕΣ.

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...