Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

ΣΕΡΡΕΣ: Εκδήλωση για την γενοκτονία των Ποντίων












Η «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου» τιμήθηκε στις Σέρρες με εκδηλώσεις που διοργάνωσαν οι Σύλλογοι Ποντίων Ν. Σερρών

Την 97η επέτειο εθνικής μνήμης της γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού τίμησαν εκατοντάδες Σερραίοι το απόγευμα της Πέμπτης 19 Μαΐου 2016, ζητώντας την αναγνώριση της γενοκτονίας από όλους τους διεθνείς οργανισμούς και τα κράτη ,αλλά πρωτίστως και κυρίως από την ίδια την Τουρκία. 353.000 ψυχές νεκρών θυμάτων ζητούν δικαίωση , ζητούν συγνώμη για την θηριωδία.
Η «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου» τιμήθηκε στις Σέρρες με εκδηλώσεις που διοργάνωσαν οι Σύλλογοι Ποντίων Ν. Σερρών. Τα Ποντιακά Σωματεία του νομού Σερρών τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση για την «Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου» που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας των Σερρών την Τρίτη19 Μαΐου 2015. Η εκδήλωση ξεκίνησε με πορεία από τα δικαστήρια της πόλης μέσω της οδού Μεραρχίας και του πεζόδρομου « Κωνσταντίνου Καραμανλή» με κατάληξη την πλατεία Ελευθερίας . Την πορεία οδηγούσαν μέλη των ποντιακών Σωματείων αλλά και προσφυγικών Σωματείων με παραδοσιακές στολές και τα λάβαρα των Σωματείων.
Στην πλατεία Ελευθερίας αναγνώστηκε ψήφισμα ,με το οποίο ζητείται η αναγνώριση της γενοκτονίας από όλους τους διεθνείς οργανισμούς και τα κράτη ,αλλά πρωτίστως και κυρίως από την ίδια την Τουρκία, 353.000 ψυχές νεκρών θυμάτων ζητούν δικαίωση , ζητούν συγγνώμη για την θηριωδία και ομιλία από τους προσκεκλημένους των διοργανωτών.
Επίσημοι προσκεκλημένοι ήταν ο ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Στάθης Πελαγίδης και ο στρατηγικός αναλυτής Νίκος Λυγερός. «Από τα νεοτουρκικά εγκλήματα λευκού θανάτου στα κεμαλικά εγκλήματα ερυθρού θανάτου» ήταν το θέμα της ομιλίας του πρώτου, ενώ ο Ν. Λυγερός αναφέρθηκε στην στρατηγική αντιμετώπιση της Γενοκτονίας
Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά η χορωδία της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νομού Σερρών, ενώ χορευτές παρουσιάσαν χορούς της Πάφρας και τον πυρρίχιο , που έδωσαν ψυχή και μελωδία στην εκδήλωση.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Ιωάννης Μωυσιάδης , ο δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης , ο διοικητής του 10ου Συντάγματος συνταγματάρχης Ιωάννης Γκουτζουρέλας,ο περιφερειακός σύμβουλος Αθανάσιος Μασλαρινός, ο αντιδήμαρχος Σερρών Στέργιος Γαλάνης, ο αντιδήμαρχος Παύλος Μυστακίδης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ Κώστας Χασαπίδης, πρόεδροι πολιτιστικών συλλόγων προσφυγικών και μη και πλήθος Σερραίων. (Από την εφημερίδα e-simerini.com)








81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...