Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

«Διαμεσολάβηση Συνομηλίκων για την επίλυση συγκρούσεων» από το κέντρο ΟΑΣΙΣ και την Α'θμια Εκπαίδευση Σερρών


Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016 στο χώρο του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, η επιστημονική ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Σερρών «ΟΑΣΙΣ» και η Διεύθυνση Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, με θέμα:
«Διαμεσολάβηση Συνομηλίκων για την επίλυση συγκρούσεων». Στόχος της ημερίδας, την έναρξη των εργασιών της οποίας κήρυξε ο Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης Αθανάσιος Μασλαρινός και ο Διευθυντής της Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών Ξενοφών Παπασταμόπουλος, ήταν να παρουσιαστεί στην εκπαιδευτική κοινότητα ένα παιδαγωγικό εργαλείο για την πρόληψη της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία.
Το πρόγραμμα «Διαμεσολάβηση Συνομηλίκων για την επίλυση συγκρούσεων», το οποίο σχεδίασαν και εκπόνησαν τα επιστημονικά στελέχη του Κέντρου Πρόληψης «ΟΑΣΙΣ», εφαρμόστηκε σε ένα ευρύ δίκτυο σχολικών μονάδων του Νομού μας. Στόχοι του προγράμματος είναι:
·         η δημιουργία ενός φιλόξενου και ασφαλούς σχολείου
·         η βελτίωση των διαπροσωπικών και διομαδικών σχέσεων
·         η ενίσχυση κοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών
·         η εκπαίδευση των μαθητών στην ενεργητική ακρόαση
·         η ενθάρρυνσή τους στο να επιλύουν τις διαφωνίες και συγκρούσεις τους μέσα σε ένα πλαίσιο αλληλοσεβασμού και αλληλοκατανόησης
Παράλληλα, στην ημερίδα παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία διεξήχθη μέσω ερωτηματολογίου στους μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Στόχος αυτής της έρευνας ήταν να διερευνηθεί τι αναγνωρίζουν οι μαθητές ως βία, ποια είναι η στάση τους απέναντι στο φαινόμενο και ποιες λύσεις  προτείνουν οι ίδιοι ως τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου.
Στην ημερίδα συμμετείχε πλήθος κόσμου από τις εκπαιδευτικές κοινότητες του Νομού μας, της Θεσσαλονίκης, του Κιλκίς, της Χαλκιδικής και της Πιερίας. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:
·         ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Ιωάννης Μωϋσιάδης
·         ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης αιδεσιμολογιότατος Πάτερ Χρήστος Καλαϊτζής
·         ο εκπρόσωπος της Υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαρίας Κόλλια – Τσαρουχά
·         οι Σύμβουλοι της Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών καθώς και πολλοί εκπρόσωποι φορέων του Νομού μας

Το Κέντρο Πρόληψης «ΟΑΣΙΣ» και η Διεύθυνση Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, ευχαριστούν θερμά όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συμμετείχαν στην συγκεκριμένη προσπάθεια. Ευχαριστούν ακόμη τα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς τους, που δούλεψαν επί 2 σχολικά έτη για την υλοποίηση του προγράμματος. Ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τους μαθητές των σχολείων που φώτισαν την ημερίδα με την παρουσία τους και τα μουσικοθεατρικά τους δρώμενα στην σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών.



81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...