«Μηχανισμός των Αντικυθήρων: το πρώτο μηχανικό Σύμπαν, ο τίτλος της ενδιαφέρουσας εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν το 1ο ΓΕΛ Σερρών, ο Δήμος Σερρών (Τμήμα Πολιτισμού – Αθλητισμού και Νέας Γενιάς) και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Σερρών. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο διακεκριμένος Καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος του ΕΚΠΑ κ. Ξενοφώντας Δ. Μουσάς. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018 στην κατάμεστη αίθουσα «Αστέρια» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης, ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κωνσταντίνος Τενεκετζής, ο διευθυντής του 1ου Γενικού Λυκείου Σερρών, Νικόλαος Μπόλλας. Την παρουσίαση της εκδήλωσης και τον συντονισμό είχε ο καθηγητής φυσικός του 1ου ΓΕΛ Βασίλης Παπαχρήστου.
«Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ένα μηχάνημα που μαγεύει τον κόσμο, τα παιδιά όλων των ηλικιών γιατί τα έχει όλα. Μυστήριο, ένας αρχαίος κομπιούτερ, ποιος τον έφτιαξε, το ναυάγιο, οι πειρατές και πάνω από όλα επιστήμη με όλους τους γίγαντες των επιστημών μέσα Αρχιμήδη, Πλάτωνα, Αριστοτέλη, όλοι όσοι έπαιξαν ρόλο στην ανάπτυξη του πολιτισμού και ιδιαιτέρως των επιστημών», δήλωσε λίγο πριν την εκδήλωση στη «Σ», ο Ξενοφώντας Μουσάς.
Κεντρικός ομιλητής, όπως προαναφέρθηκε, ήταν ο διακεκριμένος Καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος του ΕΚΠΑ κ. Ξενοφώντας Δ. Μουσάς, ο οποίος διείσδυσε στα μυστικά της αρχαίας φιλοσοφίας, αστρονομίας και τεχνολογίας μέσα από την παρουσίαση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, του αρχαιότερου πλανητάριου και υπολογιστή, που αποτελεί από τα σημαντικότερα ευρήματα της αρχαιότητας σε παγκόσμια κλίμακα.
Ο κ.Μουσάς παρουσίασε το μηχάνημα, αναφέρθηκε στις λειτουργίες που έχει πως δίνει την θέση της σελήνης και του ήλιου τις φάσεις της σελήνης τις εκλείψεις ,τους πλανήτες και ότι άλλο θα ονειρευόταν οποιοσδήποτε αστρονόμος εκείνη την εποχή και στη σημερινή εποχή.
Στη διάλεξη «ζωντάνεψαν» μπροστά στο κοινό εικόνες από το μυστηριώδες ναυάγιο των Αντικυθήρων, συζητήθηκαν ζητήματα σύλληψης της ιδέας κατασκευής του Μηχανισμού και του τρόπου λειτουργίας του και παρουσιάστηκαν τα πορίσματα των τελευταίων ερευνών αναφορικά με την αποκρυπτογράφηση των επιγραφών που βρίσκονται «κρυμμένες» στις πτυχές του.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωπος του Μητροπολίτη, ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεόδωρος Αραμπατζής, ο αρμόδιος σε θέματα Παιδείας και Πολιτισμού Περιφερειακός Σύμβουλος Αθανάσιος Μασλαρινός, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών Κώστας Τενεκετζής, αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο ταμίας της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ Γιάννης Μετόκης, ο ΑΠΥΣΔΕ Στέλιος Ριζος, διευθυντές Γυμνασίων και Λυκείων, καθηγητές μαθητές και πολλοί Σερραίοι που παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον την σπάνια σε περιεχόμενο και επιστημονική αξία εκδήλωση.
Στο τέλος της παρουσίασης ο δήμαρχος Σερρών τίμησε με πλακέτα τον Ξενοφώντα Μουσά για την παρουσίαση του και έφηβοι μαθητές του εικαστικού εργαστηρίου « ΑΡΤΙΟ» της ΚΕΔΗΣ, προσέφεραν στον καθηγητή κ. Μουσά, έργα που φιλοτέχνησαν ειδικά για εκείνον, χειροποίητα και εμπνευσμένα από το θέμα της εκδήλωσης.
Παράλληλα, με την ομιλία στην αίθουσα «Αστέρια», στο φουαγιέ του θεάτρου υπήρχε έκθεση με πάνελ που σχετίζονται με τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων και την ελληνική αστρονομία.
Δήμητρα Μετόκη
Πηγή: epiloges.tv, e-simerini.com