Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Στην Εκδήλωση για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη που πραγματοποίησε η Ε.Α.Δ.Ε.Γ.

Μια εξαιρετική βραδιά, συντροφιά με κείμενα του κορυφαίου Έλληνα λογοτέχνη, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, απόλαυσαν όσοι παρευρέθησαν στην τελευταία επιμορφωτική συνάντηση της «Ένωσης για την Ανάδειξη και Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας» (Ε.Α.Δ.Ε.Γ.), που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018  στο Ξενοδοχείο Φίλιππος-Ξενία.

Κατά την διάρκειά της, έγινε η παρουσίαση του νέου βιβλίου της Σκιαθίτισσας φιλόλογου, ιστορικού και συγγραφέα κας. Σοφίας Κανταράκη με τον τίτλο «Κοινωνίας δρώμενα στον Παπαδιαμάντη», το οποίο παρουσίασε με τον δυναμικό της λόγο η φιλόλογος, κα. Σύλια Ζέττα.
Μέσα στο βιβλίο εμπεριέχονται, τόσο γνωστά όσο και λιγότερο γνωστά διηγήματα του Παπαδιαμάντη, και γι’ αυτό δίνεται το έναυσμα, μέσα από τη διαχρονικότητα και επικαιρότητα του έργου του να διαβαστεί αυτό ξανά και ξανά.
Η κ. Σύλια  Ζέττα, στην τόσο επιτυχημένη παρουσίασή της, εξέφρασε την αγωνία της αλλά και την απορία της, -όπως επίσης και της συγγραφέως-  για την απουσία από τη σχολική εκπαίδευση των έργων και των μηνυμάτων του Παπαδιαμάντη. Όπως είπε «δεν πρέπει να αναφερόμαστε στον Παπαδιαμάντη μόνο κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων και του Πάσχα, αλλά θα πρέπει να τον δούμε σε όλο του το εύρος και να σταθούμε στα βαθειά κοινωνικά μηνύματα που εμπεριέχονται στο πολυγραφότατο έργο του». Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τόνισε «την υποβαθμισμένη θέση που έχει στην ελληνική εκπαιδευτική μας πραγματικότητα» και να μην χρησιμοποιούμε την γλώσσα του, ως τροχοπέδη στην προσέγγιση των διαχρονικών μηνυμάτων του. Γιατί, όπως συμπλήρωσε «ο Παπαδιαμάντης είναι κυρίως ένας σπουδαίος ψυχογράφος, ένας οξυδερκής κοινωνικός ανατόμος και ένας αυστηρός κριτής των κοινωνικών δρώμενων της εποχής του αλλά και κάθε εποχής. Γι’ αυτό θα ήταν καλύτερα αν τον χαρακτηρίζαμε ως κοινωνικό επιστήμονα που με τη διαχρονική αξία των βαθυστόχαστων μηνυμάτων του μπορεί και πρέπει επιτέλους να αξιοποιηθεί εναργέστερα στην ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα». Συμπλήρωσε δε, ότι το νέο βιβλίο πρέπει να λειτουργήσει ως κίνητρο τόσο στους φιλολόγους όσο και στους μαθητές για να διαβάσουν και να εντρυφήσουν σε άγνωστες μέχρι τώρα πτυχές της προσωπικότητάς του και του έργου του.
Τελειώνοντας, δε την παρουσίασή της συμπλήρωσε μεταξύ άλλων:
«Με αφορμή ένα καινούργιο βιβλίο για τον Παπαδιαμάντη έχουμε μία μοναδική ευκαιρία να εμβαθύνουμε σε νέα διηγήματά του, που ίσως δεν μας είναι τόσο γνωστά και που έχουν τόσα πολλά να μας πουν στην σημερινή ελληνική κοινωνία. Όλοι οι φιλόλογοι οφείλουμε να συστήσουμε από την αρχή τον κορυφαίο Έλληνα διηγηματογράφο σήμερα, γιατί ο Παπαδιαμάντης είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα σχολικό ανάγνωσμα. Είναι ο ερωτικός Παπαδιαμάντης, είναι ο πολιτικός, είναι ο κοινωνικός, ο ανατρεπτικός, ο επαναστατικός, ο Έλληνας λογοτέχνης ο οποίος μαζί με τον Καβάφη, τον Σεφέρη και τον Σολωμό σε αναγκάζει να τον παίρνεις πάντοτε στα σοβαρά. Με την προσωπικότητα και το ήθος του έχει καταφέρει να είναι επίκαιρος και διαχρονικός και στις επόμενες γενεές».
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο φιλόλογος κ. Κωνσταντίνος Γεωργιάδης διάβαζε αποσπάσματα από διηγήματα του Παπαδιαμάντη, όπως από τη «Φόνισσα», το «Χωρίς στεφάνι», «Ο καλόγερος», «Οι χαλασοχώρηδες», «Τα δύο τέρατα» κ.ά.
   Την παρουσίαση ολοκλήρωσε η συγγραφέας του βιβλίου κα. Κανταράκη, για την οποία έναυσμα για τη συγγραφή του πονήματος, όπως είπε, στάθηκε η αγάπη της για τον Παπαδιαμάντη και τη λογοτεχνία η οποία «νοσεί νόσον ανίατον» και γιατί στην εκπαίδευσή μας «τα λογοτεχνικά κείμενα πάσχουν, το δε σχολικό εγχειρίδιο είναι τόσο φτωχό ώστε επαφίεται στην καλή διάθεση του κάθε φιλολόγου να δείξει το μεγαλείο τέτοιων πεζογράφων». Κλείνοντας δε, τη σύντομη ομιλία της, τόνισε ότι «τον Παπαδιαμάντη πρέπει να τον αισθάνεσαι» και ευχαρίστησε το ακροατήριο γιατί μέσα από την παρουσίαση του βιβλίου της, αισθάνθηκε λίγη από τη μαγεία του. 
Τη λογοτεχνική  βραδιά έκλεισε ο Πρόεδρος κ. Κυριάκος Γεωργιάδης, αναφερόμενος στην προβληματική σχέση που έχουμε σήμερα με την γλώσσα μας, η οποία δυστυχώς μας έχει οδηγήσει σε μεταγλωττίσεις των έργων του Παπαδιαμάντη για να γίνει κατανοητός. «Η λύση, όμως, όταν ο πήχυς είναι υψηλός, δεν είναι να τον κατεβάσουμε στο ύψος μας, αλλά να ανέλθουμε εμείς στο δικό του ύψος» επεσήμανε με έμφαση, «διότι μεταγλωττισμένος Παπαδιαμάντης, δεν είναι Παπαδιαμάντης. Χάνεται η μουσικότητα, η χάρη και η γοητεία από το έργο του. Διαβάζοντάς τον κανείς γαληνεύει, ηρεμεί, συνέρχεται. Ο Σκιαθίτης συγγραφέας λύνει πολλούς γρίφους και της σημερινής εποχής και συγκυρίας» είπε στο τέλος.
 Ενημέρωσε, δε, τους φίλους της Ένωσης ότι η επόμενη εκδήλωση θα γίνει το  Σάββατο 24 Μαρτίου 2018 με θέμα «Βυζαντινό ψηφιδωτό: από τους πρωτοχριστιανικούς χρόνους μέχρι την εικονομαχία» με ομιλητή τον αγιογράφο και ψηφιδογράφο κ. Παύλο Τουραμανίδη. Επίσης θα κληρωθεί η ψηφιδωτή εικόνα του Αγίου Δημητρίου, προσφορά του κ. Τουραμανίδη στην ΕΑΔΕΓ.  
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αθανάσιος Μασλαρινός, η Δημοτική Σύμβουλος, κα. Δέσποινα Ιλανίδου, η Δ/ντρια του 13ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών, κα. Σταματία Τσεκιτσίδου, ο Πρόεδρος της ΕΜΕΙΣ κ. Δημήτριος Δημούδης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών, κ. Άγγελος Βάκαλος, η Γεν. Γραμματέας του Συνδέσμου Φιλολόγων Σερρών, κα. Ισιδώρα Μάλαμα, και πλήθος κόσμου.                           
Ευχαριστούμε την κα. Στέλλα Χατζή-Λεκκού για τη δημοσιογραφική κάλυψη της εκδήλωσης και την κα. Χριστίνα Παπαφράγκου για τη φωτογραφική κάλυψη και τη βιντεοσκόπηση. Επισυνάπτεται το φωτογραφικό υλικό της εκδήλωσης.