Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Σέρρες : Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος

Επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών-Ομιλία με τίτλο  «Η Μικρασιατική καταστροφή στη νεοελληνική λογοτεχνία» -Κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Ιερομάρτυρα Αγίου Χρυσοστόμου, Επισκόπου Σμύρνης.


«Εμείς οι προσφυγικοί σύλλογοι, έχουμε καθήκον και υποχρέωση να διατηρούμε άσβηστη την μνήμη των προγόνων μας που χάθηκαν στις αλησμόνητες πατρίδες και να αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για την αναγνώριση της μιας και μόνης γενοκτονίας, της γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής», δήλωσε στη «Σ», ο Σωκράτης Κοτζάογλου,  πρόεδρος της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος»

H ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος τιμήθηκε στις Σέρρες την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018. 1922-2018, πέρασαν 96 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή , συμπληρώθηκαν 96 χρόνια από την γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος,96 χρόνια ξεριζωμός από την αλησμόνητη «Μικρά Ασία». Ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος έχει καθιερωθεί η 14η Σεπτεμβρίου κάθε έτους (Ν 2645/ 98). Η φετινή επέτειος πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018.
Το πρωί της Κυριακής, τελέσθηκε μνημόσυνο στον Ιερό Μητροπολιτικό ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τους Τούρκους. Ακολούθησε ομιλία από την κ.  Μαρία Καραθανάση φιλόλογο- μέλος της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Σερρών, με θέμα : «Η Μικρασιατική καταστροφή στη νεοελληνική λογοτεχνία».
Στην συνέχεια στην πλατεία Ελευθερίας, στον ανδριάντα του Ιερομάρτυρα Αγίου Χρυσοστόμου, Επισκόπου Σμύρνης πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από την βουλευτή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αφροδίτη Σταμπουλή, ως εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, τον κ.Γιάννη Μωυσιάδη αντιπεριφερειάρχη Σερρών, τον διοικητή του10ου Σ.Π.Ζ., συνταγματάρχη κ. Αλέξανδρο Παπαδόπουλο, τον δήμαρχο Σερρών κ.Πέτρο Αγγελίδη, τον Διευθυντή  της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών, κ. Γεώργιο Παπαδόπουλο, τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών, τον πρόεδρο της Αδελφότητας Μικρασιατών Νομού Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος» κ. Σωκράτη Κοτζάογλου , τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού κ. Αλέξανδρο Καδέμογλου, τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών κ. Αντώνη Μπιζεργιανίδη ,τους εκπροσώπους Συλλόγων και Σωματείων Νομού Σερρών.
Την διοργάνωση των εκδηλώσεων είχαν η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και η Αδελφότητα Μικρασιατών Νομού Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος». Οι προσφυγικοί σύλλογοι Θρακική Εστία Ν.Σερρών, ο Σύλλογος Ποντίων Επταμύλων «Οι Ακρίτες», η «Εύξεινος Λέσχη Σερρών», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Κατοίκων και Φίλων Αγίου Ιωάννου Σερρών «Οι Αλησμόνητες Πατρίδες», ο Σύλλογος Εβριτών Ν.Σερρών αλλά και το Λύκειο των Ελληνίδων Σερρών και ο Σύλλογος Θεσσαλών  Ν. Σερρών «Παναγία Ξενιά», συμμετείχαν στις εκδηλώσεις .
Πλήθος Σερραίων τίμησαν τις εκδηλώσεις για την γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Μεταξύ αυτών οι βουλευτές Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτη Σταμπουλή και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Μιχάλης Τζελέπης, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Ιωάννης Μωυσιάδης, ο διοικητής του 10ου Σ.Π.Ζ., συνταγματάρχης Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος Αθανάσιος Μασλαρινός, ο δήμαρχος Σερρών, Πέτρος Αγγελίδης, οΔιευθυντή  της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών, Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός , Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σερρών, Θεόδωρος Αραμπατζής, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σερρών, Στέφανος Φωτιάδης, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Σερρών, Θεόδωρος Μηλίδης, δημοτικοί σύμβουλοι, το διοικητικό συμβούλιο της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος», πρόεδροι και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων, Συνδέσμων  και Σωματείων.

Ο κ. Σωκράτης Κοτζάογλου πρόεδρος της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος», σε δηλώσεις στη «Σ»,  τόνισε «Τιμούμε αυτούς που χάθηκαν πριν 96 στην μικρασιατική καταστροφή, 96 χρόνια από την αποφράδα ημέρα του ξεριζωμού και εμείς οι προσφυγικοί σύλλογοι έχουμε καθήκον και υποχρέωση να διατηρούμε άσβηστη την μνήμη των προγόνων μας που χάθηκαν στις αλησμόνητες πατρίδες    και να αγωνιζόμαστε όλοι μαζί γι α την αναγνώριση της μιας και μόνης γενοκτονίας, της γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής».


Δήμητρα Μετόκη 
Πηγή : e-simerini.com

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...