Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες Εσπερίδα για την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για την Βαμβακοκαλλιέργεια

Ο Αντώνης Σιάρκος, Γενικός Γραμματέας της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης  Βάμβακος(ΔΟΒ), σε δηλώσεις στη « Σ», αναφερόμενος στην εκδήλωση, τόνισε: «Η ΔΟΒ έχει διοργανώσει την εσπερίδα,στα πλαίσια μια εκστρατεία ενημέρωσης των βαμβακοκαλλιεργητών όλης της χώρας … Στόχος της εσπερίδας πρωτίστως είναι να ενημερώσουμε τους παραγωγούς έτσι ώστε να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε την παραγόμενη ποιότητα βαμβακιού και κατ΄ επέκταση την αξία του προϊόντος»


Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα την βαμβακοκαλλιέργεια και με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες, το απόγευμα της Τρίτης, 5 Μαρτίου 2019 στην αίθουσα  «Γεώργις ο Χρηστίδης» του Επιμελητήριου Σερρών.
H Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ) και ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ προχώρησαν στην διοργάνωση τεσσάρων εσπερίδων για την αναβάθμιση της βαμβακοκαλλιέργειας και την αύξηση της αξίας του προϊόντος, στα πλαίσια της Ποιότητας του Ελληνικού Βαμβακιού. Μία από αυτές τις εσπερίδες ήταν αυτή που πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες με μεγάλη επιτυχία, καθώς η αίθουσα που διεξήχθη ήταν κατάμεστη. Ήταν η τρίτη, κατά σειρά, εσπερίδα, και  κύριο στόχο είχε την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για την Βαμβακοκαλλιέργεια.
Ο Αντώνης Σιάρκος, Γενικός Γραμματέας της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης  Βάμβακος (ΔΟΒ), σε δηλώσεις στη « Σ», αναφερόμενος στην εκδήλωση, τόνισε: «Η ΔΟΒ έχει διοργανώσει την εσπερίδα στα πλαίσια μια εκστρατεία ενημέρωσης των βαμβακοκαλλιεργητών όλης της χώρας .Το θέμα της είναι η Εθνική στρατηγική της Βαμβακοκαλλιέργειας. Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε τους βαμβακοπαραγωγούς για τις νέες τάσεις στην βαμβακοκαλλιέργεια, νέες μεθόδους στην καλλιέργεια να τους προτρέψουμε στην χρήση καλής ποιότητας γενετικού υλικού έτσι ώστε να μπορέσομε να παραγάγουμε υψηλής ποιότητας υλικό ώστε να απολαμβάνει την καλύτερη δυνατή τιμή».
«Στόχος της εσπερίδας πρωτίστως είναι να ενημερώσουμε τους παραγωγούς έτσι ώστε να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε την παραγόμενη ποιότητα και κατ΄πέκταση την αξία του προϊόντος. Θέλουμε να ξέρουν όλοι οι καλλιεργητές όλης της χώρας τις προσπάθειες που κάνει ο φορέας που τους εκπροσωπεί με στόχο να γίνουν καλύτερα και πιο κερδοφόρα τα πράγματα για την καλλιέργειά τους», επισήμανε ο κ.Σιάρκος.
Αναφορικά με τα προβλήματα στην βαμβακοκαλλιέργεια ο κ. Σιάρκος, δήλωσε: «Η καλλιέργεια του βαμβακιού είναι μια παραδοσιακή καλλιέργεια, έχει παρελθόν, έχει παρόν και επιθυμούμε να δημιουργήσουμε προοπτικές και μέλλον. Στα πλαίσια αυτά προσπαθούμε να ξεπεράσουμε αγκυλώσεις που έχουν εμφανιστεί, να βελτιώσουμε τις συνθήκες. Δεν υπάρχουν πολλά προβλήματα. Αλλά εμείς είμαστε απαιτητικοί θέλουμε να την έχουμε πολύ ψηλά την καλλιέργεια, θέλουμε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για να έχει ένα λαμπρό μέλλον. Άρα επινοούμε δυσκολίες για να τις ξεπεράσουμε».
Για την επιλογή να πραγματοποιηθεί η εσπερίδα στις Σέρρες ο κ. Σιάρκος, ανέφερε: « Η βαμβακοκαλλιέργεια για τον τόπο μας είναι πολύ σημαντική καλλιέργεια υπ΄ αυτή την έννοια δεν θα μπορούσε οι Σέρρες να αποκλειστεί από μια τέτοια εκστρατεία ενημέρωσης. Πιστεύουμε ότι  συνεισφέρει πάρα πολλά στην καλλιέργεια στην χώρα, είναι από τις παλαιότερες καλλιέργειές που συμβαίνουν και οι επιχειρήσεις που απασχολούνται στον τόπο είναι ήδη τρίτης γενεάς. Και αυτό και μόνο, μαρτυρεί την ιστορία που έχει η καλλιέργεια στο τόπο».
Χαιρετισμούς απεύθυναν εκ μέρους του υφυπουργού Εξωτερικών και πρώην υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκου Μπόλαρη, η κ. Σιούλα, ο βουλευτής Σερρών της ΔΗΣΥ και υπεύθυνος αγροτικής ανάπτυξης κ. Μιχάλης Τζελέπης, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Γιάννης Μωυσιάδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών κ. Χρήστος Μέγκλας,  ενώ αναγνώστηκε χαιρετισμός της Φωτεινής Αραμπατζή, Βουλευτή Σερρών και τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας. Όλοι στους χαιρετισμούς τους τόνισαν ότι είναι ιδιαίτερη και σημαντική η βαμβακοκαλλιέργεια για την Ελλάδα, για την οικονομία της Ελλάδας και πρέπει όλοι να συνεργαστούν για την ανάπτυξή της.
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, κ. Νίκος Κατής, αναφέρθηκε στα προγράμματα που «τρέχουν» από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, σε σχέση με το βαμβάκι και στην συνεργασία με την  Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος.
«Το βαμβάκι έχει μέλλον, βλέπω ότι υπάρχει προοπτική», ανέφερε ο κ. Χρήστος Τσιχήτας, μέλος της ΔΟΒ, λέγοντας ότι υπάρχουν προβλήματα στην βαμβακοκαλλιέργεια και ότι «όλοι γνωρίζουν τις λύσεις αλλά κανείς δεν τις λύνει».
Στην συνέχεια ο κ. Αντώνης Σιάρκος, Γενικός Γραμματέας της ΔΟΒ, στην εισήγησή του αναφέρθηκε στην «Εθνική Στρατηγική Βάμβακος». Αξιόλογοι  οι εισηγητές στην εσπερίδα και ενδιαφέρουσες οι εισηγήσεις τους, που ήταν οι εξής:
Ο dr. Μωχάμεντ Νταράουσε ,από το Εθνικό Κέντρο Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος, με θέμα: « Παρουσίαση Έρευνας Ποικιλιών που σποροπαράγονται στην Ελλάδα».
Ο κ. Θύμης Ευθυμιάδης, πρόεδρος ΣΕΠΥ, με θέμα: « Η συμβολή των σπόρων στη βελτίωση της ποιότητας του βαμβακιού».
Ο κ. Χρήστος Πολατσίδης, γεωπόνος, με θέμα: « Προγράμματα ανάπτυξης καλλιέργειας βαμβακιού».  
Ο κ. Δημήτρης Ηλιόπουλος, γεωπόνος, με θέμα: « Τεχνικές γεωργίας ακριβείας με χρήση drones για μείωση κόστους βαμβακοκαλλιέργειας».  
Η κ. Ιζαμπέλλα Βαρβαρέσσου, από την ΒΑΡΒΑΡΕΣΣΟΣ Α.Ε., με θέμα: «Οι νέες τάσεις στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας και της μόδας» και
Ο κ. Δημήτρης Μσαδιάνος, αντιπρόσωπος –αγοραστής Εκκοκκισμένου Βαμβακιού, με θέμα: «Θέση του Ελληνικού Βαμβακιού στη διεθνή αγορά και προοπτικές τιμών προϊόντος για την επόμενη καλλιεργητική χρονιά».  
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Σερρών της ΔΗΣΥ, κ. Μιχάλης Τζελέπης, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Γιάννης Μωυσιάδης, η κ. Σιούλα ως  εκπρόσωπος του υφυπουργού κ. Μάρκου Μπόλαρη, ο κ. Νίκος Κουφοτόλης,ως εκπρόσωπος της βουλευτή Σερρών της Νέας Δημοκρατίας κ. Φωτεινής Αραμπατζή, η κ. Χαραλαμπίδου ως εκπρόσωπος της βουλευτή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αφροδίτης Σταμπουλή, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών κ. Χρήστος Μέγκλας, εκπρόσωποι όλων των σχετικών με την βαμβακοκαλλιέργεια κλάδων από όλη την Ελλάδα, όπως παραγωγοί, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, εταιρίες Σποροπαραγωγής και εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού, εταιρίες λιπασμάτων και γεωργικών εφοδίων καθώς και εκπρόσωποι του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας. Στο τέλος της εκδήλωσης, την οποία συντόνισε με επιτυχία ο Περιφερειακός Σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Βισαλτίας Αθανάσιος Μασλαρινός, πραγματοποιήθηκαν τοποθετήσεις και ερωτήσεις από τους παριστάμενους. 
Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...