Γράφουν ο Σταύρος Σταματούρος, Οικονομολόγος και
ο Αθανάσιος Μασλαρινός, Περιφερειακός Σύμβουλος
Μια ειλικρινής προσπάθεια σωτηρίας της χώρας εκτός από τη δημοσιονομική πολιτική θα έπρεπε να περιλαμβάνει και πραγματική πολιτική για την ανάπτυξη της χώρας και την έξοδο από την κρίση.
Μια απάντηση της χώρας μας για τον ευρωπαίο «επίτροπο ανασυγκρότησης» που προωθείται από την τρόικα πρέπει να είναι η ίδρυση ελληνικού (υπέρ)υπουργείου Ανασυγκρότησης για να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα στρατηγικής ανάπτυξης που θα περιλαμβάνει τους εξής τομείς/πολιτικές –στόχους.
1. Βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου, το οποίο έχει έλλειμμα 10% και ευθύνεται εν πολλοίς για την κρίση και την ρευστότητα στην οικονομία.
Ενίσχυση των εξαγωγών με ενεργητικές πολιτικές (διεθνείς πολιτικές προώθησης, κίνητρα, φορολογία, καταπολέμηση γραφειοκρατίας κ.λ.π)
Συγκράτηση των εισαγωγών με έμμεσους τρόπους (επιμελητήρια, κινήματα πολιτών κ.άλλ.)
2. Πραγματική καταπολέμηση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής.
Εάν είχε εξαλειφθεί η έστω περιορισθεί η παραοικονομία το έλλειμμα θα ήταν 5 έως 6% του ΑΕΠ και δεν θα χρειάζονταν νέα μέτρα.
3. Αξιοποίηση των φυσικών πόρων (ήλιος, άνεμος, φυσικό αέριο ) προς εθνικό όφελος (πρόσφατο παράδειγμα η Κύπρος)
4. Αναπτυξιακή έμφαση στον πρωτογενή τομέα και τη γεωργία , απαλλαγμένων από τις λάθος πολιτικές του παρελθόντος.
5. Στήριξη του τουρισμού και του ολικού τουριστικού προϊόντος ως εθνικού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.
6. Στήριξη της ναυτιλίας, των ναυπηγοεπισκευαστικών ζωνών , ενίσχυση του εθνικού νηολογίου και πολιτικές προσέλκυσης εφοπλιστικών κεφαλαίων.
7. Εναλλακτική εξωτερική οικονομική πολιτική.
Σύναψη συμφωνιών με άλλες χώρες, εκτός Ευρώπης που θα επιθυμούσαν να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα, ή να επενδύσουν στην Ελλάδα.
8. Αξιοποίηση Χρηματοδοτήσεων Ευρωπαϊκών προγραμμάτων που λιμνάζουν(Γιατί άραγε?)
9. Προσέλκυση κεφαλαίων ομογενών για επενδύσεις και κλήση-επίκληση για παροχή ευεργεσιών προς τη χώρα.
10. Εθνική επικοινωνιακή πολιτική και δράση.
Έργο η ανόρθωση του Εθνικού αναστήματος, η προβολή θετικών σημείων της χώρας, η ανάταση του ηθικού των Ελλήνων, η ανατροπή του δυσμενούς κλίματος.
Ήδη στην Ευρώπη αρχίζει να δημιουργείται μια κουλτούρα αρνητική για την Ελλάδα η οποία θα «γεννήσει» προκατάληψη για τη χώρα μας εάν δεν ανασχεθεί ( Ήδη ο πρόεδρος Μπαρόζο σε ομιλία του, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κάνει η χώρα μας και ότι πρέπει να στηριχθεί διότι δεν είναι κατώτερη πολιτισμικά, μπορεί να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες και να κάνει τις αλλαγές που απαιτούνται)
11. Στήριξη της Έρευνας και της καινοτομίας. Δημιουργία- Χρηματοδότηση ερευνητικών κέντρων και συνεργιών για την παροχή τεχνογνωσίας προς τις ΜΜΕ
12. Δημιουργία ή στήριξη Lobbies στο εξωτερικό ( από φανερά ή κρυφά κονδύλια του Υπουργείου Εξωτερικών) για επιρροή στα κέντρα αποφάσεων και προώθηση των εθνικών στόχων.
Τα παραπάνω δεν μπορούν να γίνουν με κάθετες πολιτικές (ανά Υπουργείο). Απαιτείται οριζόντια κυβερνητική πολιτική με κεντρική πολιτική δύναμη και ισχυρή δομική εξουσιοδότηση έως και αντιπροεδρία.
Προϋπόθεση πρακτική, είναι βέβαια ο έντιμος και αποτελεσματικός δημόσιος τομέας που σε αυτή τη συγκυρία δεν υπάρχει.
Γι'αυτό, το κομμάτι της δημόσιας διοίκησης που θα συμμετάσχει στα μέτρα αυτά θα πρέπει να ενισχυθεί με ειδικές ομάδες επιλεγμένων υπαλλήλων τύπου task force.
Ο έκτακτες καταστάσεις δεν πρέπει να οδηγούν μόνο σε έκτακτα μέτρα αλλά και σε έκτακτες πολιτικές.
Ακροτελεύτια προϋπόθεση βέβαια είναι η πολιτική βούληση, που θα εφορμείται από μια ειλικρινή προσπάθεια…