Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Έκθεση «Κειμήλια απελευθέρωσης Μακεδονίας 1912-1913»

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν από τον Υπουργό Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεόδωρο Καράογλου, τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Ιωάννη Μωυσιάδη και τον Δήμαρχο Σερρών κ.Πέτρο Αγγελίδη

Από αριστερά, Πέτρος Αγγελίδης Δήμαρχος Σερρών, Απόστολος Καρύδας Δήμαρχος Σιντικής, Βασίλης Νικόλτσιος Διευθυντής Ι.Μ.Μακεδονικού Αγώνα, Αθανάσιος Μασλαρινός Αντιπρόεδρος Οικονομικής Επιτροπής Π.Κ.Μακεδονίας και Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Σερρών, Ιωάννης Μωυσιάδης Αντιπεριφερειάρχης Σερρών και Αντιπεριφερειάρχης έργων Π.Κ. Μακεδονίας.

 Μια σημαντική έκθεση φιλοξενείται στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου«Αστέρια» στην πόλη των Σερρών, η έκθεση «Κειμήλια απελευθέρωσης Μακεδονίας 1912-1913».

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν τηνΔευτέρα 1 Ιουλίου 2013 από τον Υπουργό Μακεδονίας και Θράκης Θεόδωρο Καράογλου, τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Ιωάννη Μωυσιάδη και τον Δήμαρχο Σερρών Πέτρο Αγγελίδη. Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το ΥΜΑΘ, το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, το Γ’ Σώμα Στρατού και το Πολεμικό Μουσείο παράρτημα Θεσσαλονίκης, με την ευγενική υποστήριξη της Δ.Ε.Θ.-Helexpo Α.Ε.
Η περιοδεύουσα έκθεση έχει ήδη επισκεφθεί πολλές περιοχές της Μακεδονίας που απελευθερώθηκαν πριν από έναν αιώνα. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις που οργανώθηκαν με θέμα την απελευθέρωση της Μακεδονίας, καθώς περιλαμβάνει ιστορικά κειμήλια και φωτογραφικό υλικό της εποχής. Οι επισκέπτες θα μπορέσουν να δουν για πρώτη φορά από κοντά αδημοσίευτο υλικό από κείμενα, φωτογραφίες, κειμήλια του Ελληνικού Στρατού και των άλλων στρατιωτικών δυνάμεων που πήραν μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους. Μεταξύ άλλων εκτίθενται στρατιωτικές στολές της εποχής μαζί με τα εξαρτήματά τους, ξίφη, ξιφολόγχες, παράσημα, αναμνηστικά διπλώματα και λοιπά ενθυμήματα των Βαλκανικών Πολέμων
Ο κ. Θεόδωρος Καράογλου ,υπουργός Μακεδονίας Θράκης , αναφερόμενος στην έκθεση τόνισε « Για μια ακόμη φορά βρίσκομαι στην όμορφη πόλη των Σερρών για να εγκαινιάσουμε την έκθεση Κειμήλια Βαλκανικών πολέμων. Μια διπλή έκθεση, από την μια πλευρά έχει κειμήλια των Βαλκανικών πολέμων του 1912-13 αλλά και φωτογραφίες εποχής που μας δείχνουν την ιστορική διαδρομή των Βαλκανικών Πολέμων και από την άλλη είναι και μια έκθεση βιβλίων, με εκατό τίτλους βιβλίων, εκδόσεις της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα ,που αναφέρονται στον Μακεδονικό Αγώνα και στην περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων»
«Θεωρώ ότι είναι μια πολύ σημαντική έκθεση και καλώ τους Σερραίους και τους παλιούς και τους νεότερους μαθητές, φοιτητές να την επισκεφτούν ,γιατί οι μεν παλαιότεροι θα ξαναθυμηθούν,οι  δε νεότεροι θα μάθουν την ιστορία και μάλιστα θα την μάθουν μέσα από βιωματική μάθηση κάτι που είναι πολύ σημαντικό .Μέσα από την έκθεση θα γνωρίσουν πως οι ένδοξοι πρόγονοί μας, κατορθώσανε σε διάστημα δέκα μηνών να απελευθερώσουν όχι μόνο την Μακεδονία αλλά και την Ήπειρο και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου καθώς επίσης να ενσωματώσουν και την Κρήτη στον εθνικό κορμό. Είναι μια περίοδος ένδοξων αγώνων, μια περίοδος σημαντικότατης προσπάθειας που έγινε απότο έθνος ,το οποίο μετά από δύο μεγάλες καταστροφές, μετά την πτώχευση του 1893 και τον ατυχή ελληνοτουρκικό πόλεμοτο 1897, χάρις στην ενότητα του, τον σχεδιασμό του, έβαλε στόχους και πέτυχε αυτό που θεωρούνταν ακατόρθωτο. Να τα βάλει εναντίον μιας αυτοκρατορίας κατ'αρχήν, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και συνέχεια του ισχυρού στρατού των Βουλγάρων, που τότε ήταν η υπερδύναμη της περιοχής ,να κερδίζει και τους δύο και να απελευθερώσει όλες αυτές τις περιοχές» ανέφερε ο κ. Καράογλου και καλώντας τους Σερραίους να επισκεφτούν την έκθεση , υπογράμμισε «Πιστεύω ότι είναι σημαντική η έκθεση και πρέπει να την δουν όλοι οι Σερραίοι και οι Σερραίες γιατί η ιστορία πρέπει να μας διδάσκει και πρέπει να μας στέλνει μηνύματα , αγώνα , αποφασιστικότητας , ενότητας».
Κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ. Ιωάννης Μωυσιάδης, αντιπεριφερειάρχης Σερρών, τόνισε «Ήρθε στην πόλη μας ένα υλικό που έχει μια ιδιαιτερότητα ,μια πρωτοτυπία. Φέρνει γνήσιο υλικό που μας πάει στην εποχή εκείνη προ εκατό χρόνων. Προχθές, είχαμε την επέτειο των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης μας, μια απελευθέρωση που έγινε και ίσως ήταν για μας το σπουδαιότερο γεγονός της εποχής εκείνης που έγινε στο Δεύτερο Βαλκανικό πόλεμο. Οι δύο αυτοί βαλκανικοί πόλεμοι σε μια χρονική περίοδο μικρότερη από ένα έτος ,έδωσαν την δυνατότητα στην Ελλάδα ,στην καθημαγμένη Ελλάδα μέχρι το 1910 ,να σηκώσει το ανάστημά της, να διπλασιάσει την έκτασή της, και τον πληθυσμό της και να πετύχει ένα θαύμα πραγματικό που είναι, αν θέλουμε να το δούμε ρεαλιστικά ,ίσως σημαντικότερο και από το 1821.Το 1912-1913 με το σπαθί μας ήρθαμε και διπλασιάσαμε την Ελλάδα .Μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για αυτό και αυτή η έκθεση μας φέρνει πρωτότυπο υλικό από την εποχή εκείνη ,είναι ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αξίζει να το δει ο κόσμος και θέλω να πιστεύω ότι θα πείσουμε τον κόσμο, θα τον ενημερώσουμε να έρθει και να δει το υλικό που είναι ιδιαίτερασημαντικό».
Από τη πλευρά του ο Πέτρος Αγγελίδης , δήμαρχος Σερρών, κατά τον χαιρετισμό του ανέφερε:«’Έναν αιώνα μετά από τους Βαλκανικούς αγώνες και την απελευθέρωση της Ελλάδας , η σημερινή έκθεση κειμηλίων που αποτελούν πειστήρια των μαχών που έδωσε ο ελληνισμός για να αποτινάξει το βαρύ ζυγό και τους εισβολείς, αλλά και να επιβιώσει. Εκείνο τον αγωνιώδη πόλεμο των Ελλήνων να επιζήσουν και να απολαύσουν την ελεύθερη ζωή, εκατό χρόνια μετά καλούμαστε να τιμήσουμε. Κυρίως όμως, να μην το λησμονήσουμε τώρα που η πατρίδα κινδυνεύει ξανά, η ιστορική μνήμη πρέπει να αποτελέσει μάθημα για τις επόμενες γενιές. Η πόλη των Σερρών γιορτάζει εκατό χρόνια ελεύθερου βίου και η έκθεση κειμηλίων δίνει απλώς μια αμυδρή εικόνα εκείνης, της ταραγμένης και ένδοξης εποχής, από την οποία πρέπει να διδαχθούμε. Η ομόνοια και η δύναμη ψυχής υπερνικά προκλήσεις και δυσκολίες, αποτελεί το αντίδοτο στο δηλητήριο που έχει διαποτίσει την εποχή μας. Για αυτό δεν πρέπει να λησμονούμε τι έπραξαν οι πρόγονοι καθώς έτσι θα κατανοήσουμε το βάθος των επιλογών μας. Διότι οι επιλογές μας δεν θα επηρεάσουν μόνο τις ζωές μας αλλά θα κρίνουν και το μέλλον των ίδιων των παιδιών μας. Εξάλλου όλα αυτά τα κειμήλια ανήκουν σε κάποιους που τα χρησιμοποίησαν ακριβώς για αυτό το σκοπό για τα παιδιά τους, δηλαδή για μας, για την ελευθερία μας».
Ο κ. Βασίλειος Νικόλτσιος, διευθυντής ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και επιμελητής της έκθεσης, ανέφερε «Η έκθεση παρουσιάζει τους Βαλκανικούς πολέμους και μέσα από τους βαλκανικούς πολέμους μπορούμε να δούμε όλη την πορεία του ελληνικού στρατού, από την πρώτη μάχη ,την μάχη της Ελασσόνας, μέχρι και την απελευθέρωση των πόλεων της Ανατολικής Μακεδονίας την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι ένα πανόραμα των μαχών που οδήγησαν στην απελευθέρωση της Μακεδονίας ,της Ηπείρου ,των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και βοήθησαν στην ενσωμάτωση της Κρήτης. Ειδικά για μας τους Μακεδόνες, οι βαλκανικοί πόλεμοι είναι το δικό μας 1821, είναι οι βαλκανικοί πόλεμοι οι οποίοι βοήθησαν να ελευθερωθούμε μετά από πεντακόσια σχεδόν χρόνια σκλαβιά . Για αυτό και πρέπει να τους γνωρίζουμε να τους επισκεπτόμε θα όχι μόνο επετειακά, αλλά και τακτικά για να γνωρίζουμε την αφετηρία μας»
Επισημαίνεται ότι η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Ιουλίου 2013 καιλειτουργεί καθημερινά τις ώρες που παραμένει ανοικτό το Δημοτικό Θέατρο « Αστέρια» .
Πηγή: e-simerini.com

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...