Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Χαιρετισμός στην εκδήλωση για την "Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών"

Χαιρετισμός στην εκδήλωση για την "Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών", που διοργανώθηκε από τους Συλλόγους Ιδιοτητών Κέντρων Ξένων γλωσσών και Ελληνογαλλικής Φιλίας "Σέρρες - Φος" στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, στις 20 Σεπτεμβρίου 2014. 



Σεβαστοί πατέρες,

Κύριοι Εκπρόσωποι θεσμικών φορέων,

 Κυρίες και κύριοι,

Φίλοι συνάδελφοι,

Αγαπητά μας παιδιά,



Σας καλωσορίζω στην εκδήλωση για την ευρωπαϊκή ημέρα γλωσσών, που  το Συμβούλιο της Ευρώπης θέσπισε και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου και σας ευχαριστώ που μας τιμάτε με την παρουσία σας.

Ο λόγος που αυτό έγινε, είναι για να ενημερωθεί το ευρύ κοινό για τη σημασία της εκμάθησης ξένων γλωσσών με στόχο να ενισχυθεί η πολυγλωσσία και διαπολιτισμική κατανόηση. Για να τονισθεί η πλούσια γλωσσική και πολιτιστική πολυμορφία της Ευρώπης. Για να ενισχυθεί η δια βίου εκμάθηση ξένων γλωσσών μέσα και έξω από το σχολείο.

Σήμερα, στην Ευρώπη, ομιλούνται 225 διαφορετικές γλώσσες με το μισό περίπου πληθυσμό να ομιλεί παραπάνω από μια γλώσσες.

Στις μέρες μας, όλοι κατανοούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πολυγλωσσίας, σε όλους τους τομείς της ζωής και της επιστήμης.

Για να μην σας κουράσω, θα κλείσω εδώ, με μία πολύ σοφή και γεμάτη ουσία αφρικάνικη παροιμία, (ξέρετε, η Αφρική είναι η ήπειρος με τις περισσότερες γλώσσες), η οποία λέει: «Όποιος μιλά δύο γλώσσες, αξίζει για δύο. Όποιος μιλάει τρεις, αξίζει όσο η ανθρωπότητα».

Ευχαριστώ

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...