Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

«Εάλω η Πόλις θρήνοι και θρύλοι για την άλωση της Βασιλίδος Πόλεως»

Αξιέπαινη εκδήλωση διοργάνωσαν το10ο Σύνταγμα Πεζικού και ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Σερρών (Ν.Π.Δ.Δ) με τίτλο…
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την θλιβερή επέτειο της Αλώσεως της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς Τούρκους. την Τετάρτη 27 Μαΐου 2015 και ώρα 19:30, στο Δημοτικό Θέατρο «Αστέρια» της πόλης των Σερρών και τελούσε υπό την αιγίδα του δήμου Σερρών
«Εάλω η Πόλις θρήνοι και θρύλοι για την άλωση της Βασιλίδος Πόλεως» ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργάνωσαν το10ο Σύνταγμα Πεζικού και ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Σερρών (Ν.Π.Δ.Δ) την Τετάρτη 27 Μαΐου 2015 και ώρα 19:30 στο Δημοτικό Θέατρο «Αστέρια» της πόλης των Σερρών και τελούσε υπό την αιγίδα του δήμου Σερρών .

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την θλιβερή επέτειο της Αλώσεως της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς Τούρκους. Ηαίθουσα των Αστεριών κατάμεστη από Σερραίους που παρακολούθησαν μια θαυμάσια εκδήλωση μνήμης ιδιαίτερα προσεγμένη.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε δύο ενότητες ,στην Α΄ ενότητα ομιλία από τον κ. Ελευθέριο Χατζόπουλο Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων και μέλος του ΣΕΑΝ Σερρών ενώ στην Β΄ Ενότητα διηγήσεις ποιήματα και τραγούδια για την Άλωση.
Ο Διοικητής του 10ου Συντάγματος Πεζικού κ. Ιωάννης Γκουτζουρέλαςκατά τον χαιρετισμό του ανέφερε ότι η αφορμή για την διοργάνωση της εκδήλωσης μνήμης, ήταν η επίσκεψη του Οικουμενικού πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στις Σέρρες.
«Θεωρούμε καθήκον μας να συμβάλουμε με κάθε τρόπο στη διατήρηση της εθνικής μνήμης» τόνισε ο κ. Γκουτζουρέλας .

Ο κ. Βασίλης Κατιρτζόγλου ,πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών, ευχαρίστησε το 10 Σύνταγμα Πεζικού για την καθοριστική του συμβολή στην διοργάνωση της επετειακής εκδήλωσης ,ευχαρίστησε δε και τον κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης κ. Ελευθέριο Χατζόπουλο. Ο κ. Κατιρτζόγλου ευχαρίστησε και τον δήμο Σερρών για την ευγενική παραχώρηση της αίθουσα για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.
Χαιρετιστήριο μήνυμα στην εκδήλωση απέστειλε ο διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού ,αντιστράτηγοςΗλίας Λεοντάρης ,το οποίο ανάγνωσε ο συνταγματάρχης Παπαδόπουλος Αλέξανδρος.
Ακλούθησε η ομιλία τουκ. ΕλευθέριουΧατζόπουλου, πρόεδρουτης Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων και μέλος του ΣΕΑΝ Σερρών με θέμα: «Κωνσταντινούπολη και Μαρμαρωμένος Βασιλιάς θρήνος και θρύλος για τη Ρωμιοσύνη»
Στη συνέχεια παιδιά του Λυκείου των Ελληνίδων Σερρών ,ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές παρουσίασαν σκετς από την λαϊκή μας παράδοση αναφορικά με την Άλωση της Πόλης, διηγήθηκαν σχετικά θέματα ,απήγγειλανποιήματα και ακούστηκαν τραγούδια ενώ ταυτόχρονα υπήρχε μουσική υπόκρουση και προβολή εικόνων σχετικά με το θέμα . Στο τέλος όλοι οι παρευρισκόμενοι έψαλλαν τον Ακάθιστο Ύμνο ,ο οποίος για πρώτη φορά εψάλη στην εκκλησία της Παναγίας των Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη.


Βασίλης Μετόκης




 Πηγή:e-simerini.com/

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...