Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Σύσκεψη στην Π.Ε. Σερρών για την εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού της Κερκίνης

Σύσκεψη μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να οριστεί με σαφήνεια το πλαίσιο εντός του οποίου θα λειτουργούν όσοι δραστηριοποιούνται στο λιμανάκι της Κερκίνης , πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12-06-2015 στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» της Π.Ε. Σερρών, με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Μωυσιάδη και της αρμόδιας Διεύθυνσης Ανάπτυξης-Τμήματος Εμπορίου και Τουρισμού της Π.Ε. Σερρών.  

  Αφορμή για τη σύγκληση της σύσκεψης ήταν το τελευταίο δυσάρεστο περιστατικό που σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες στην περιοχή μεταξύ δύο επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο κομμάτι των περιηγήσεων των επισκεπτών στη λίμνη και θέματα συζήτησης ήταν τα εξής:
- Η φέρουσα ικανότητα  της λίμνης σε αδειοδοτήσεις εκτέλεσης τουριστικών πλόων  ( μέχρι πόσες βάρκες μπορούν να κινούνται, ίσως και συγχρόνως, στη λίμνη, χωρίς να διαταράσσεται το οικοσύστημα). - Η σοβαρότητα του αθέμιτου ανταγωνισμού και των εξ αυτού φραστικών και όχι μόνο επεισοδίων μεταξύ των επαγγελματιών του τουρισμού στη λίμνη.
  - Η σοβαρότητα της υπέρβασης του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού επιβατών στις βάρκες κατά την εκτέλεση των πλόων.
-Η φορολογική νομιμότητα των ασκούντων τουριστικές δραστηριότητες στον υγρότοπο
 ( πλόες, άλογα κλπ).
- Συντονισμός ελέγχων, κατά το μερίδιο ευθύνης ενός εκάστου , μεταξύ των Υπηρεσιών της ΠΕ Σερρών, του Φορέα Διαχείρισης λ. Κερκίνης και της Αστυνομίας.
 - Επιβολή ποινικών και διοικητικών κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβατικότητας των εκτελούντων περιηγήσεις εντός και εκτός της λίμνης ( τουριστικοί πλόες, άλογα κλπ).
- Διάφορα.

             Στην δυσάρεστη κατάσταση που επικρατεί στο λιμανάκι της Κερκίνης με τους διαπληκτισμούς και τις εντάσεις των επαγγελματιών να δυσφημίζουν την περιοχή αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης, τονίζοντας πως εδώ και χρόνια γίνεται προσπάθεια από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών να μπει μια τάξη και επισημαίνοντας παράλληλα πως η λύση θα δοθεί με τη σύνταξη ενός απολύτως σαφούς κανονισμού λειτουργίας. «Η δημιουργία ενός σαφέστατου Κανονισμού Λειτουργίας θεωρείται επιτακτική ανάγκη. Σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης της λίμνης αλλά και με τους ίδιους τους επαγγελματίες , ο Κανονισμός θα διαμορφωθεί εντός μηνός από σήμερα και θα πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα από όλους τους επαγγελματίες. Ο Φορέας Διαχείρισης θα ενημερώνει την Περιφερειακή Ενότητα για περιστατικά μη τήρησής του και σ’ αυτή την περίπτωση θα υπάρχουν αυστηρότατες κυρώσεις που θα φτάνουν έως και την αφαίρεση αδειών» τόνισε ο Γιάννης Μωυσιάδης και συμπλήρωσε πως η Π.Ε. Σερρών έχει υποχρέωση να προφυλάσσει και να αναβαθμίζει την περιοχή που αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης τουριστών. «Θα είμαστε πολύ αυστηροί για το καλό αυτών που δραστηριοποιούνται στην Κερκίνη, αλλά και για μην σημειώνονται στο εξής περιστατικά που πλήττουν την τουριστική εικόνα του νομού μας» επισήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης.
            Την αμέριστη διάθεση για συνεργασία με την Π.Ε. Σερρών ώστε να συνταχθεί ο εν λόγω Κανονισμός εξέφρασε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Θεόδωρος Ναζηρίδης. « Η συνεργασία πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Το τελευταίο διάστημα εμείς ως φορέας έχουμε κάνει αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους επαγγελματίες σε μια προσπάθεια να υπάρξει συνεννόηση και να αποφεύγονται οι εντάσεις. Θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε στη σύνταξη του κανονισμού και ελπίζουμε με αυτόν τον τρόπο να βελτιωθούν τα πράγματα στο λιμανάκι» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ναζηρίδης.
            Την αναγκαιότητα οι κυρώσεις να είναι αυστηρές σε περίπτωση μη συμμόρφωσης επισήμανε και ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. , διοικητής του αστυνομικού τμήματος Πορροϊων, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση πως ο κανονισμός λειτουργίας θα βοηθήσει τα μέγιστα.
             Η πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη βρήκε σύμφωνους και τους επαγγελματίες, οι οποίοι κατέθεσαν από την πλευρά τους τις δικές τους προτάσεις, με σκοπό την καλύτερη λειτουργία όλων στην περιοχή (π.χ. Δημιουργία φορέα λιμένα  και δημιουργία συλλόγου περιηγητών).

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...