Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Αγιασμός 2016-17 Αδελφότητας Μικρασιατών Σερρών "Ο Άγιος Πολύκαρπος"


Πανηγυρικά και μετην παρουσία πολλών μελών και φίλων της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος», πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος ετήσιος αγιασμός για τη νέα πολιτιστική περίοδο.
Το απόγευμα της Δευτέρας 3 Οκτωβρίου 2016, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία ο αγιασμός, με την ευκαιρία της έναρξης των μαθημάτων στη χορωδία και στα χορευτικά τμήματα της Αδελφότητας στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Συλλόγου, στην οδό Ικονίου 5, στις Σέρρες.
Εκπροσωπώντας τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο, τον αγιασμό τέλεσε ο π. Χρήστος Καλαϊτζής, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του μητροπολίτη κ. Θεολόγου για καλή και δημιουργική χρονιά. Ο πρόεδρος της Αδελφότητας Μικρασιτών Ν. Σερρών«Ο Άγιος Πολύκαρπος», Σωκράτης Κοτζάογλου, στον σύντομο χαιρετισμό του, ευχαρίστησε τα μέλη και τους φίλους της Αδελφότητας, που στηρίζουν τις δράσεις της.
Κάνοντας δηλώσεις στη «Σ», ο πρόεδρος της Αδελφότητας κ. Κοτζάογλου ανέφερε: «Όπως κάθε χρόνο, η Αδελφότητα πραγματοποίησεσήμερα τον αγιασμό της πολιτιστικής περιόδου. Για μας είναι κάτι πολύ σοβαρό, συν θεώ ,ξεκινάμε την χρονιά. Θεωρώ η Αδελφότητα στο σημείο που έχει φτάσει δεν μπορεί να κάνει πίσω όσο αφορά τις εκδηλώσεις και γενικά στο προφίλ της. Για αυτό ξεκινάμε όλα τα τμήματα μαζί, μαζί με τους φίλους μας, τα μέλη μας, τους χορηγούς μας και τους ανθρώπους της αιρετής τοπικήςαυτοδιοίκησης καιτους βουλευτές μας».
Αναφερόμενος στις προγραμματισμένες δράσεις της Αδελφότητας ο κ. Κοτζάογλου δήλωσε: «Η πρώτη μεγάλη εκδήλωση είναι τα Πολυκάρπεια,που θα γίνουν το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016, στο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας (Σερρών) ,όπου θα παρουσιαστεί το 20οτεύχος της Μικρασιατικής Σπίθας από την Ελένη Γαβρά, αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΠΑΜΑΚ, και θα πλαισιώσουν την εκδήλωση τα χορευτικά μας και η χορωδία μας και κάποιοι ύμνοι, τα Απολυτίκια του Χρυσοστόμου Σμύρνης, που θα ψάλει ο οφθαλμίατρος ΣτάθηςΞανθόπουλος».
«Στην συνέχεια θα έχουμε τον ετήσιο χορό μας θα έχουμε τα Πολυκάρπια του 2017» σημείωσε ο κ. Κοτζάογλου και συνέχισε « θα έχουμε εκδηλώσεις όσο αφορά τα χορευτικά μας και την χορωδία μας, ένα ταξίδι στα Χανιά , συμμετοχή στην Πανελλήνια Χορευτική Συνάντηση των Μικρασιατικών Συλλόγων στις 1 Ιουλίου στην Λαμία και γενικά οτιδήποτε μπορεί να ανυψώσεικαι να διατηρήσειάσβηστη την μνήμη των αλησμόνητων πατρίδων της Μικράς Ασίας. Μαζί με όλα τα προσφυγικά σωματεία φυσικά θα αγωνιστούμε για την περαιτέρω αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής».
« Ο κόσμος μας τίμησε με την παρουσία του. Είναι ένα καλό ξεκίνημα και η Αδελφότητα θα πάει πολύ καλά και στην φετινή περίοδο» σημείωσε ο πρόεδρος της Αδελφότητας κ. Κοτζάογλου.
Ο κ. Κοτζάογλου ευχαρίστησε τις επιχειρήσεις των Σερρών που στηρίζουν το έργο της Αδελφότητας.
Ευχαρίστησε και τους χορηγούς της εκδήλωσης του αγιασμού :
ΝΕΚΤΑΡ (Αφοι Κουρτίδη), ΚΑΝΤΖΑΣ, Κτήμα ΝΕΡΑΝΤΖΗ, Πίτες της Ελένης, Ζαχαροπλαστείο ΣΩΤΗΡΙΑΔΗ και τη Φιλιώ Σωτηριάδου, Elpida Resort και τον Χρήστο Κωνσταντινίδη και το, τηλέ–ΕΠΙΛΟΓΕΣ, εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ. Ο κ. Κοτζάογλου ευχαρίστησε επίσης τις κυρίες της Αδελφότητας για την προσφορά τους και τις δημιουργίες τους στον μπουφέ των εδεσμάτων που προσφέρθηκαν.

Στον αγιασμό παρέστησαν οβουλευτήςΣερρών της Δημοκρατικής Συμμαχίας ,Μιχάλης Τζελέπης, αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Μωυσιάδης, η εκπρόσωπος του βουλευτή Σερρών Κώστα Καραμανλή, Λία Εργίνη, ο τέως αναπληρωτής υπουργός Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος Αθανάσιος Μασλαρινός, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σερρών,Στέφανος Φωτιάδης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΗΣ Ευθύμης Ραμπότας, ο πρώην νομάρχης Κώστας Παπαπαναγιώτου, η επίτιμη πρόεδρος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Σερρών, Κατερίνα Περιστέρη που έχει καταγωγή από την Σμύρνη της Μικράς Ασίας και είναι μέλος της Αδελφότητας, ο πρόεδρος της ΠΟΘΣ Λευτέρης Χατζόπουλος, η συνιδιοκτήτρια της «Σ», δημοσιογράφος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Αδελφότητας,Δήμητρα Μετόκη, ο πρόεδρος του «Τηλέ Επιλογές» και μέλος της Αδελφότητας, Θόδωρος Ελιόγλου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλών Ν. Σερρών «Παναγία Ξενιά» , Παναγιώτης Γκέκας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Επταμύλων « Οι Ακρίτες»,Παύλος Καριπίδης, ο χοράρχης της Αδελφότητας Δημήτριος Αρδανιώτης, οιχοροδιδάσκαλοι της Αδελφότητας, Στέλλα Μπίμπη και Κώστας Κυρλέτσης, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων, μέλη της Αδελφότητας του χορωδιακού και χορευτικών τμημάτων της και πολλοί άλλοι.
Από το Δ.Σ. της Αδελφότητας παρέστησαν ο πρόεδρος Σωκράτης Κοτζάογλου, ο Αντιπρόεδρος Βασίλειος Κατιρτζόγλου, ο γεν. γραμματέας Χαράλαμπος Χορταράς, η ταμίας Μένια Μπασιά, η έφορος ιματισμού και χορευτικών τμημάτων Κλεοπάτρα Κοτζάογλου, η έφορος Γαστρονομίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μαριάνθη Μήτσιου, η έφοροςΔημοσίων Σχέσεων, Δήμητρα Μετόκη, η έφορος Λαογραφίας και Βιβλιοθηκης Σοφία (Σίσυ) Μπιτζίδου και η έφορος Μουσικής και Εστίας Γιαννούλα Ζαχαρίου

Στο τέλος του Αγιασμού προσφέρθηκαν στους παρευρισκόμενους πεντανόστιμα μικρασιάτικα εδέσματα, αλμυρά και γλυκά ,προσφορά των κυριών μελών του Συλλόγου. « Ευχαριστώ τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου,ιδιαίτερα την έφορο γαστρονομίας Μαριάνθη Μήτσιου,καιτις κυρίες μέλη της Αδελφότητας που φρόντισαν και έκαναν όλα αυτά τα υπέροχα παραδοσιακά εδέσματα, τα οποί απροσφέραμε στον κόσμο για να δεί και την γαστρονομία των αλησμόνητων πατρίδων, που ήταν από τα πιο σπουδαία άυλα πολιτιστικά κεφάλαια» τόνισε ο κ. Κοτζάογλου
Επισημαίνεται ότι στην Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος» λειτουργούν τμήματα χορευτικά, ενηλίκων (αρχαρίων και προχωρημένων)-παιδικό, και χορωδίας .
Ήταν ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα μίας πολιτιστικής περιόδου. Η Αδελφότητα καλεί όλους τους Μικρασιάτες και τους φίλους της να την στηρίξουν στο εθνικό και πολιτιστικό της έργο.
Βασίλης Μετόκης

Πηγή: e-simerini.com

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...