Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

31ο Συνέδριο Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας



Με απόλυτηεπιτυχία στέφθηκε η Έναρξη Εργασιών του 31ου Ετήσιου Επιστημονικού Συνεδρίου της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας (Ε.Ζ.Ε.) την Τετάρτη 05 Οκτωβρίου 2016στο Συνεδριακό Κέντροτου SIRISHOTELσε συνεργασία και με την ενεργή υποστήριξη του Επιμελητηρίου Σερρών.

Το Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους εκτός της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Σερρών, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών, κος Ιωάννης Μωυσιάδης,και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, κος Παναγιώτης Σπυρόπουλος και Αθανάσιος Μασλαρινός, ο Αντιδήμαρχος Σερρών, κος Παναγιώτης Γρηγοριάδης, ο Πρόεδρος του  Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κος Σπυρίδων Μάμαληςκαθώς και η τ. Προϊσταμένη ΚΗ Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, κα Αικατερίνη Περιστέρηκαι ο σημαντικός επιχειρηματίας του Νομού Σερρών, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας ΚΡΙ-ΚΡΙ ΑΕ, κος Παναγιώτης Τσινάβος. 
Το δικό της «παρών» έδωσε η κτηνοτροφική κοινότητα του Νομού μας καθώς και της Β. Ελλάδας, ενώ σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα ζωικής παραγωγής, με Ακαδημαϊκούς, Ερευνητές, Γεωτέχνες και Ζωοτέχνες, από όλη τη χώρα και 80 φοιτητές Γεωπονικής από ελληνικά πανεπιστήμια παρευρέθηκαν στην Έναρξη του 31ου Συνεδρίου της Ε.Ζ.Ε. στις Σέρρες. 
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, κος Χρήστος Μέγκλας, ο οποίος και καλωσόρισε το πλήθος των Συνέδρων στο Νομό Σερρών, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας, κος Γεώργιος Ζέρβας, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, κος Σπυρίδων Μάμαλης καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών, κος Ιωάννης Μωυσιάδης.
Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, κος Αθανάσιος Λωρίδας, ο οποίος και συντόνισε τις χθεσινές εργασίες, τόνισε το ρόλο της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας και τη σημασία του Συνεδρίου για τον επανασχεδιασμό της Κτηνοτροφίας στην Ελλάδα,με την ελπίδα σύνδεσης της θεωρίας με την ενίοτε σκληρή πραγματικότητα του Έλληνα κτηνοτρόφου.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας, Καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κος Γεώργιος Ζέρβας, αφού συνεχάρη το Επιμελητήριο Σερρών και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο του, κο Χρήστο Μέγκλα, για την πρωτοβουλία πρόσκλησης και φιλοξενίας του Συνεδρίου στις Σέρρες όσο και για την άρτια διοργάνωση, αναφέρθηκε εκτενώς στις ακατάπαυστες προσπάθειες των ελλήνων επιστημόνων, γεωτεχνών και ζωοτεχνών, για την εξέλιξη της κτηνοτροφίαςκαθώς συνιστά πυλώνα και βασικό μοχλό ανάπτυξης για την εθνική οικονομία. 
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, κος Χρήστος Μέγκλας,αφού εξήρε το ρόλο της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας και τόνισε την αναγκαιότητα στήριξης της, και επένδυσης στην ευρύτερη επιστημονική κοινότητα της ζωοτεχνίας, αναφέρθηκε στη δυσμενή πραγματικότητα της κτηνοτροφίας του τόπου. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «..Ο κατ’ εξοχήν αγροκτηνοτροφικός Νομός Σερρώνέχει συγκριτικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, συνιστώντας θησαυρό για υφιστάμενους και εν δυνάμει κτηνοτρόφους, παραγωγούς και επιχειρηματίες ζωικής παραγωγής… Ωστόσο, καταγράφονται έντονα προβλήματα, όπως ασθένειες, τα φαινόμενα ελληνοποιήσεων και παράνομων εισαγωγών κρέατος, ότι η χώρα μας δεν έχει και ποσοτική επάρκεια ,όσο και τη δυναμική περισσότερων εξαγωγών. Μάλιστα το όραμα μας είναι η Ελλάδα σύντομα να μιμηθεί το παράδειγμα της Ολλανδίας η οποία εξάγει περίπου 57 δις αγροκτηνοτροφικών προϊόντων ετησίως στην ΕΕ.»
Ο Πρόεδρος, κος Μέγκλας, συνέχισε αναφερόμενες στις πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις της Διοίκησης του προς την Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και συναρμόδιων Υπουργείων για την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων σε επίπεδο Νομού, με κυριότερο τη μείωση του κόστους της παραγωγής και των ζωοτροφών, την αξιοποίηση από παραγωγούς του πλούσιου γεωθερμικού πεδίου και φυσικού αερίου και επίσης τη βελτίωση των αρδευτικών εγκαταστάσεων. Επίσης στάθηκε  στην πρόταση συνεργασίας και χρηματοδότησης του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Βουβαλοτρόφων Ελλάδος για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων εκτροφής & αξιοποίησης Βουβαλιού, στο πλαίσιο Πιστοποίησης του Κρέατος & των Προϊόντων αυτού (ΠΟΠ).
Ο κος Χρήστος Μέγκλας, συνέχισε τονίζοντας ότι ανάλογα Συνέδρια, ιδιαίτερα δε όταν εμπλέκονται και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, χρήζουν της προσοχής και συμμετοχής όλων μας και δη της επιχειρηματικής κοινότητας καθώς αποτελούν κορυφαία ευκαιρία ενίσχυσης της επιστημονικής γνώσης όσο και των επιχειρησιακών όρων δικτύωσης & εξωστρέφειας. 


 
Ο Πρόεδρος, κος Χ. Μέγκλας, επισήμανε ότι το Επιμελητήριο Σερρών, με πάντα φιλόξενη διάθεση, έχει επιμεληθεί πλήθος Παράλληλων Εκδηλώσεων προκειμένου να οι φιλοξενούμενοι Σύνεδροι να γνωρίσουν τη κτηνοτροφία του Νομού μας, να γευτούν τα μοναδικά σερραϊκά εδέσματα, απολαμβάνοντας τις ιδιαιτερότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που η γη και ο Νομός Σερρών διαθέτει.
Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίζονται σήμερα, Πέμπτη 06 Οκτωβρίου, με θέμα την εκτροφή, γενετική, αναπαραγωγή και ευζωία των ζώων, ενώ ολοκληρώνονται αύριο, Παρασκευή 07 Οκτωβρίου 2016, με τις συνεδρίες να αφορούν τη διατροφή των ζώων και την ποιότητα των προϊόντων.

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...