Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Ρούπελ_1941 "Η Αναβίωση": Χιλιάδες επισκέπτες στα οχυρά !(video)





Με ρίγη συγκίνησης και ξεσηκώνοντας μνήμες στους χιλιάδες επισκέπτες που παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις
«Ρούπελ 1941. Η αναβίωση», ένα ταξίδι στο χρόνο και την ιστορία
Με στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας λαών και κρατών, ώστε να μη ξαναζήσει η ανθρωπότητα τη φρίκη του πολέμου, καθώς και η ανάδειξη  του ιστορικού τουρισμού στο βόρειο τμήμα των Σερρών.  
«Τα οχυρά δεν παραδίδονται, αλλά καταλαμβάνονται!» τα λόγια αυτά του διοικητή του οχυρού Ρούπελ, αντισυνταγματάρχη Γεωργίου Δουράτσου, ακούστηκαν μετά από 77 χρόνια, κατά την διάρκεια της αναβίωσης της μάχης των Οχυρών Ιστίμπεη και Ρούπελ, της Γραμμής Μεταξά, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στέλνοντας ρίγη συγκίνησης και ξεσηκώνοντας μνήμες στους χιλιάδες επισκέπτες που παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις.
Το διήμερο 12 και 13 Μαΐου 2018 το οχυρό Ρούπελ, μετατράπηκε σε ένα απέραντο πάρκο γνώσης και αναψυχής ,σε ένα ταξίδι στο χρόνο και την ιστορία. Ένα φεστιβάλ ιστορικής αναβίωσης της μάχης του Ρούπελ, ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα . Εκτός από τα κεντρικό δρώμενο της αναβίωσης της μάχης και της παράδοσης του Ρούπελ,υπήρχαν ποικίλες δράσεις στον κεντρικό χώρο της εκδήλωσης ,μέσα στις στοές του θρυλικού οχυρού και στο Στρατιωτικό Μουσείο που κέντρισαν το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων.
Με στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας λαών και κρατών, ώστε να μη ξαναζήσει η ανθρωπότητα τη φρίκη του πολέμου, καθώς και η ανάδειξη  του ιστορικού τουρισμού στο βόρειο τμήμα των Σερρών. του ιστορικού τουρισμού, συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Σιντικής για τρίτη  συνεχή χρονιά στην Ελλάδα, διήμερο ιστορικών αναβιώσεων στο οχυρό Ρούπελ, εκδηλώσεις που τελούσαν υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας,
Την Κυριακή 13 Μαΐου 2018, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η αναπαράσταση της Μάχης των Οχυρών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ρούπελ 1941- Η Αναβίωση».
Ομάδες αναβιωτών με στολές και ολισμό του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, παρουσίασαν γνωστά και άγνωστα στιγμιότυπα από την επική Μάχη του Οχυρού Ρούπελ, εκεί όπου πριν από 77 χρόνια μια χούφτα άνδρες, επιφορτισμένοι με το καθήκον της διατήρησης της ακεραιότητας της χώρας, ύψωσε το ανάστημά της στην πανίσχυρη ναζιστική πολεμική μηχανή. Για τρίτη φορά ομάδες αναβιωτών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αναβίωσαν την προσπάθεια επίλεκτων δυνάμεων του εχθρού να πλησιάσουν τα πολυβολεία των οχυρών και να φράξουν τις θυρίδες ,την αντεπίθεση των Ελλήνων υπερασπιστών μερίψη αερίων μέσα στις στοές, το Όχι του Δουράτσου ,το τέλος μετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης και η συνθηκολόγηση.
Η αναβίωση στο Ρούπελ την Κυριακή 13 Μαΐου 2018
Χιλιάδες κόσμου παρακολούθησε την αναβίωση της μάχης του Οχυρού Ρούπελ. Εντυπωσιακά εφέ με πραγματικά πυρά, εκρήξεις, καπνογόνα, και αεροπορικών προσομοιώσεων μετέφεραν τους περισσότερους από 7.000 χιλιάδες επισκέπτες  77 χρόνια πίσω, τότε που μια χούφτα Έλληνες αντιστάθηκαν γενναία στις σιδηρόφρακτες ναζιστικές ορδές .Τότε που οι ήρωες του Ρούπελ έγραψαν ιστορία. Έζησαν  λεπτό προς λεπτό τη λυσσαλέα προσπάθεια των Γερμανών εισβολέων να καταλάβουν το απόρθητο οχυρό Ρούπελ και την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων υπερασπιστών του, ακούγοντας το περήφανο «όχι» του διοικητή  Δουράτσου και συγκινήθηκαν με τους ήρωες που αποχώρησαν με το κεφάλι ψηλά αήττητοι.
Την περιγραφή της Μάχης έκανε με ιδιαίτερο παλμό και χρώμα ο ηθοποιός Χρήστος Μωραΐτης, σκορπίζοντας ρίγη συγκινήσεως. Παράλληλα αεροπλάνα της Αερολέσχης Σερρών εφορμούσαν  με σειρήνες αναπαριστώντας τις αεροπορικές επιθέσεις των στούκας, εναντίων των οχυρών.
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων λειτουργούσαν εκθέσεις φωτογραφίας, βιβλίων, μοντελισμού κ.α. , ενώ οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε ζωντανά διοράματα, ελληνικού και γερμανικού στρατοπέδου εκστρατείας Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και στην υπόγεια στοά του οχυρού Ρούπελ.
Η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας – Θράκης) κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, εκπροσωπούσε  την κυβέρνηση. Χαιρετισμό απηύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Γιάννης Μωυσιαάδης, ο οποίος διαβεβαίωσε την στήριξη της Περιφέρειας στην εκδήλωση, ο δήμαρχος Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης και ο Διευθυντής του Πολεμικού Μουσείου . Η φετινή εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον ήρωα λοχαγό πυροβολικού Αλέξανδρο Κυριακίδη, που σκοτώθηκε στη διάρκεια της γερμανικής επίθεσης στο Ρούπελ
 Ιδιαίτερη συγκινητική στιγμή,  ο χαιρετισμός της εγγονής του ήρωα λοχαγού πυροβολικού Αλέξανδρο Κυριακίδη ,  που κομπιάζοντας και με δάκρυα στα μάτια είπε « αγωνίστηκε μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός για να προστατεύει τις αξίες και τα ιδανικά της παρτίδας μας ονειρευμένος  ένα καλύτερο μέλλον»

Τις εκδηλώσεις στο Ρούπελ τίμησαν με την παρουσία τους η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο βουλευτής Σερρών της  Ν.Δ. κ.Κώστας Καραμανλής, ο βουλευτής Σερρών της ΔΗ.ΣΥ, κ. Μιχάλης Τζελέπης ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ.Ιωάννης Μωυσιάδης, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνος Γιουτίκας, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος ,ο περιφερειακός σύμβουλος Σερρών κ. Αθανάσιος Μασλαρινός, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο αναπληρωτής Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ν.Δ. κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, ο κ. Γεώργιος Ζησίματος, διευθυντής Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων κ.α. Οι άριστες καιρικές συνθήκες βοήθησαν να παρευρεθούν και να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις πολλές χιλιάδες κόσμου κάθε ηλικίας.
Δηλώσεις για την σημαντική προσπάθεια της αναβίωσης της μάχης των Οχυρών
Σε δηλώσεις στη «Σ» η υφυπουργός Εσωτερικών ( Μακεδονίας Θράκης ) κ. Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Ιωάννης Μωυσιάδης, ο δήμαρχος Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης, ο βουλευτής Σερρών  Μιχάλης Τζελέπης,ο Γιάννης Χατζόπουλος πρόεδρος Σωματείου « Στενωπός- Οχυρώσεις Μπέλλες και ΑΓΚΊΣΤΡΙΤΟΥ και ο νεαρός μαθητής –αναβιωτής Παναγιώτης Μασλαρινός, αναφέρθηκαν στην εκδήλωση της αναβίωσης ης μάχης των Οχυρών.
Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης ) κ. Μαρία Κόλλια Τσαρουχά : « Θέλω να συγχαρώ όλους που συμμετέχουν και ιδιαίτερα τους εθελοντές . Αυτό που ευχήθηκα πριν χρόνια να γίνει σημείο αναφορά το Ρούπελ για τουρισμό ,γίνεται πραγματικότητα σιγά –σιγά. Ευχόμαστε να είμαστε και του χρόνου εδώ καλύτερα και βλέπου με ότι κάθε χρόνιο είναι καλύτερα»
Βουλευτής Σερρών ΔΗ.ΣΥ. κ. Μιχάλης Τζελέπης:» Οι εκδηλώσεις αυτές βοηθάνε να διατηρήσουμε την ιστορική μνήμη μέσα από την οποία πρέπει να αντλούμαι διδάγματα ιδιαίτερα στην σημερινή συγκυρία θα πρέπει όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που περνάει ο ελληνικός λαός»
Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ.Ιωάννης Μωυσιάδης: « Οι ελάχιστοι αυτοί στρατιώτες έκαναν το καθήκον τους και ήταν οι μόνοι που δεν επέτρεψαν τοςυ Γερμανούς να περάσουν ,δεν υποχώρησαν ,δεν παρέδωσαν. Παρακάμφθηκαν και μόνο όταν ήρθε εντολή να υποχωρήσουν ,τότε χωρίς να παραδώσουν ατ όπλα αποχώρησαν. Τιμή σε αυτούς» .
Δήμαρχος Σιντικής κ. Φώτης Δομουχτσίδης,: « Μια μνήμη που θα πρέπει να την κρατάμε ζωηρή ως παράδειγμα γιατί θυμίζει ένδοξες και λαμπρές σελίδες της ιστορίας μας .προβάλετε από τον δήμο μας ,ήταν ένα όνειρο ετών και μπορέσαμε όταν γίναμε δημοτική αρχή να το υλοποιήσουμε’

Νεαρός μαθητής – αναβιωτής κ. Παναγιώτης Μασλαρινός» Είμαι περήφανος που συμμετέχω. Η μάχη στο Ρούπελ ήταν ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός και νομίζω ότι όποιοι συμμετέχουν καλά κάνουν».
Πρόεδρος του Σωματείου «ΣΤΕΝΩΠΟΣ-Οχυρώσεις Μπέλλες & Αγκίστρου» κ. Ιωάννης Χατζόπουλος« Είναι η  τρίτη φορά διοργανώνεται το κορυφαίο φεστιβάλ τουρισμού θα μπορούσα να έλεγα με τον κόσμο που βλέπουμε»

metoki63@hotmail.com
Πηγή : epiloges.tv , e-simerini.com

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...