Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Ο Ευρωβουλευτής Michael Cramer στις Σέρρες για τα «Δίκτυα ποδηλατικών διαδρομών Eurovelo»

Είχε συναντήσεις με φορείς της Περιφερειακής  Ενότητας Σερρών τος υ οποίους ενημέρωσε για την αλματώδη άνοδο του ποδηλατικού κινήματος στην Ευρώπη και την αναγωγή του ποδηλατικού τουρισμού σε βασική συνιστώσα του εναλλακτικού τουρισμού.

Η  Περιφερειακή Ενότητα Σερρών διεκδικεί ένα τμήμα της ποδηλατικής διαδρομής Eurovelo 13, με την επωνυμία Iron Curtain Trail

Πλήρως ενημερωτική και πολύ χρήσιμη ήταν η παρουσίαση του Ευρωβουλευτή των Πρασίνων Michael Cramer, σχετικά με  τα «Δίκτυα ποδηλατικών διαδρομών Eurovelo», η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 7 Μαΐου στην αίθουσα «Κων/νος Καραμανλής» της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.
Τον κ. Cramer υποδέχτηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης, παρουσία του Περιφερειακού Συμβούλου Αθανάσιου Μασλαρινού καθώς και εκπροσώπων  της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων του νομού, που σχετίζονται με το θέμα του ποδηλατικού τουρισμού.
Μέσα από την συγκεκριμένη παρουσίαση, αναδείχθηκαν στοιχεία, που καταδεικνύουν την αλματώδη άνοδο του ποδηλατικού κινήματος στην Ευρώπη και κατά συνέπεια την αναγωγή του ποδηλατικού τουρισμού σε βασική συνιστώσα του εναλλακτικού τουρισμού.
Η ενημέρωση αφορούσε στην ποδηλατική διαδρομή Eurovelo 13, με την επωνυμία Iron Curtain Trail ( Σιδηρούν Παραπέτασμα), η οποία ξεκινά από τη βόρεια Σκανδιναβία (Φιλανδία) και έπειτα από 10 000 km, παράλληλα με τις συνοριακές γραμμές όλων των χωρών του πρώην Ανατολικού Μπλοκ, καταλήγει στη Μαύρη Θάλασσα.
Σ΄αυτή την τεράστια σε μήκος ποδηλατική διαδρομή,  η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών διεκδικεί ένα τμήμα της, συνοριακά με τη Βουλγαρία ( Προμαχώνας-Άγκιστρο-Αχλαδοχώρι- Καρυδοχώρι κ.λ.π.)
Σκοπός της επίσκεψης του κ.Cramer ήταν, εκτός από την ενημέρωση, να συνδιαλεχθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση και έπειτα από τη δια ζώσης γνωριμία του με το συγκεκριμένο τμήμα της Περιφερειακής μας Ενότητας, να προτείνει την ένταξή του στο Eurovelo 13.

Ως βασικά σημεία της παρουσίασης θα μπορούσαν να αναφερθούν τα εξής :
  • τα προαπαιτούμενα για το χαρακτηρισμό μιας διαδρομής ως ποδηλατικής και την ένταξή της ειδικά στο Eurovelo 13
  • η συμβολή του ποδηλατικού τουρισμού στις τοπικές οικονομίες, δεδομένου ότι ο ποδηλατικός τουρίστας είναι υψηλού εισοδηματικού επιπέδου
  • η άνοδος της ποδηλατικής συνείδησης στην Ευρώπη
  • το χαμηλό επενδυτικό κόστος του ποδηλατικού τουρισμού σε σχέση με άλλα είδη τουρισμού
  • η μεγάλη απασχόληση ανθρώπινου δυναμικού (700.000) στην Ευρώπη στη βιομηχανία του cycling
  • η υψηλή επιδότηση (85%) από την ΕΕ των έργων υποδομής του ποδηλατικού τουρισμού
Ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης δήλωσε πως η βούληση και η δυνατότητα της Αντιπεριφέρειας να υλοποιήσει τις απαιτούμενες παρεμβάσεις  ( διανοίξεις, βελτιώσεις κλπ) σε μικρό τμήμα του οδικού δικτύου της περιοχής, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Επιπλέον, επισημάνθηκε πως Ο κ. Cramer είχε παρουσιάσει την πρότασή του για διέλευση της πολιτιστικής διαδρομής “Iron Curtain Trail” από την περιοχή των Σερρών στο πρώτο διαπεριφερειακό εργαστήριο του Cult-RinG στη Ρήγα της Λετονίας ,τον Νοέμβριο του 2017. Ήδη από τότε είχε προταθεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η ενσωμάτωση της συγκεκριμένης ποδηλατικής διαδρομής να αποτελέσει μέρος του Σχεδίου Δράσης του Cult-Ring.
Ο  Ευρωβουλευτής το μεσημέρι της Δευτέρας είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Σερρών και την Τρίτη 8 Μαΐου 2018,  ο Ευρωβουλευτής είχε συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο τουρισμού Σιντικής και επισκέφτηκε το Ρούπελ. Ενώ την Τετάρτη 9 Μαϊου,  προχώρησε σε «αυτοψία» της υπό κρίση ποδηλατικής διαδρομής ,από το Άγκιστρο μέχρι το Νευροκόπι, με ποδήλατο και με τη συνοδεία δύο ποδηλατιστών του Σερραϊκού Ποδηλατικού Συλλόγου «ΜΑΧΗΤΗΣ».

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...