Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ - ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ: ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟ ΑΙΤΗΜΑ Η ΚΗΡΥΞΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

Σε έκτακτη σύσκεψη συζητήθηκαν οι εκτεταμένες ζημιές από τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τη χαλαζόπτωση που έπληξε την Περιφερειακή ΕνότηταΣερρών.
Οι σφοδρές βροχοπτώσεις και η χαλαζόπτωση που έπληξαν την Π.Ε. Σερρών προξένησαν πρωτοφανείς καταστροφές.
Αγροτικές καλλιέργειες, βιοτεχνικές, εμπορικές και επαγγελματικές εγκαταστάσεις, σε σπίτια, οικοσυσκευέςκαι αυτοκίνητα καθώς και δημοτικές υποδομές δέχτηκαμ τη μανία της φύσης.

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες, το πρωί, στο Διοικητήριο, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Θεόφιλου Λεονταρίδη και εκπροσώπων πολιτικών, αγροτικών και κοινωνικών φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών. Η σύσκεψη έγινε μετά από πρόσκληση του αντιπεριφερειάρχηΣερρών, Γιάννη Μωυσιάδη. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι εκτεταμένες ζημιές από τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τη χαλαζόπτωση που έπληξε την Περιφερειακή ΕνότηταΣερρών, δημιουργώντας πρωτοφανείς καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες, βιοτεχνικές, εμπορικές και επαγγελματικές εγκαταστάσεις, σε σπίτια, οικοσυσκευές και αυτοκίνητα καθώς και σε δημοτικές υποδομές. Επισημαίνεται ότι το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο ΕΒΕΣ για το ίδιο θέμα και αποφασίστηκε να σταλεί ψήφισμα στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά με το οποίο ζητείται να κηρυχθεί η περιφερειακή Ενότητα Σερρών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης , η αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, ο βουλευτής Σερρών, κ. Μενέλαος Βλάχβεης, ο εκπρόσωπος της βουλευτή Αφροδίτης Σταμπουλή, κ. Αθανάσιος Μπόικος, ο πρόεδρος του ΕΒΕΣ κ. Χρήστος Μέγκλας, ο δήμαρχος Σερρών, κ. Πέτρος Αγγελίδης, ο δήμαρχος Εμμανουήλ Παπά, κ. Ευάγγελος Καλαθάς και ο νεοεκλεγής δήμαρχος, κ. Δημήτρης Νότας, ο δήμαρχος Βισαλτίας, κ. Δημήτρης Καλαϊτζής, ο δήμαρχος Αμφίπολης κ. Γιώργος Βογιατζής , ο αντιδήμαρχος Ηράκλειας, κ. Δημήτρης Μουρατίδης, πρόεδροι και εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων και αγρότες του Νομού Σερρών. Επίσης, ο προϊστάμενος ΕΛΓΑ Κεντρικής Μακεδονίας κ. Φώτης Καρύδης ,ο προϊσταμενος Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Μακεδονίας –Θράκης κ. Χρήστος Μαμαρίγκας, ο προϊστάμενος της διεύθυνσης αγροτικής οικονομίαςΠ.Ε.Σ., ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Κτηνιατρικής κ. Λεωνίδας Βαρούτης, ο προϊστάμενος Πολιτικής προστασίας του δήμου Σερρών κ. Βασίλης Πενολίδης. Βεβαίως, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωάννης Μωυσιάδης , οι εντεταλμένοι περιφεριακοί σύμβουλοι Αθανάσιος Μασλαρινός και Αθανάσιος Μπασδάνης.
Μετά τις τοποθετήσεις όλων των συμμετεχόντων στην σύσκεψη αποφασίστηκε ότι οι πληγέντες δήμοι θα πρέπει να καταθέσουν μέσα στις επόμενες μέρες και μέχρι τη Δευτέρα αναλυτική έκθεση των ζημιών που προκλήθηκαν. Επισημαίνεται ότι ήδη στο νομό, βρίσκονται γεωπόνοι του ΕΛΓΑ που καταγράφουν τις ζημιές του τελευταίου δεκαήμερου στις καλλιέργησες εκτάσεις.
Ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, αμέσως μετά την σύσκεψη δήλωσε «Οι ζημιές είναι μεγάλες και εκτεταμένες . Θα πρέπει να κάνουμε διαχωρισμό των ζημιών. Γίνεται πρώτα καταγραφή αυτών που αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ ,οι καλλιέργειες ,όπου υπάρχει άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών της Περιφέρειας αλλά και του ΕΛΓΑ , μάλιστα υπάρχει εντολή από την διοίκηση του ΕΛΓΑ όσοι γεωπόνοι χρειαστούν στο νομό Σερρών, να έρθουν ,ώστε να γίνουν γρήγορα οι εκτιμήσεις και γρήγορα να δοθούν οι αποζημιώσεις οι οποίες θα είναι πάνω από όλα δίκαιες και αντικειμενικές. Πιστεύω ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα δώσουμε ο καθένας τον εαυτό του για να γίνει καλύτερα»
«Όσο αφορά τα υπόλοιπα ζητήματα ,καταστροφές που εντάσσονται στα ΠΣΕΑ , καταστροφές που έχουν γίνει σε σπίτια πρέπει να γίνει η αποτίμηση. Για τις καταστροφές στις δημοτικές υποδομές, δηλαδή δρόμους , υδρεύσεις κλπ, εφόσον καταγραφούν θα αντιμετωπισθούν με έκτακτα κονδύλια από το υπουργείο Εσωτερικών . Πρέπει να κινηθούμε άμεσα, να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι περιοχές που έχουν πληγεί, ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, ώστε να τεκμηριωθούν όσα συζητήθηκαν εκτενώς σήμερα, όπως και χθες στο Επιμελητήριο και πιστεύω ότι πρέπει να δώσουμε άμεσες λύσεις» ανέφερε ο κ. Λεονταρίδης. Ο κ. Μωυσιάδης, δήλωσε « Εμείς θα διεκδικήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών να εντάξουμε σε κατάσταση σε έκτακτης ανάγκης. Εμείς θα ξεκινήσουμε μια διαδικασία αδρής περιγραφής αναφέροντας και τους επτά δήμους, αναφέροντας ότι υπήρχε χαλαζόπτωση και στους επτά δήμους. Και μπορούμε να το υποστηρίξουμε . Επίσης θα αναφέρουμε ότι υπήρχαν ζημιές σε υποδομές , σε σπίτια. Θα διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατόν.
Αναφορικά με τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν, ο κ. Μωυσιάδης δήλωσε «Πρέπει να έχουμε στοιχεία , ήδη από χθες (Πέμπτη ) βγήκανε κλιμάκια από την διεύθυνση αγροτικής οικονομίας και καταγράφουνε μαζί με υπαλλήλους του ΕΛΓΑ από την Θεσσαλονίκη. Από τους δήμους έχουμε ζητήσει και τις αστικές ζημιές να τις κάνουν αναφορά . Περιμένουμε λεπτομερείς αναφορές , όσες έχουμε τις χρησιμοποιούμε, ήδη από χθες, στείλαμε στην διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση αλλά και στην δική μας διεύθυνση στην Θεσσαλονίκη αίτημα για να προχωρήσει η διαδικασία για κήρυξη έκτακτης ανάγκης των πληγεισών περιοχών. Σήμερα θα στείλουμε και περιγραφικό υπόμνημα υποστηρίζοντας το χθεσινό μας αίτημα και περιμένουμε να έχουμε την πλήρη αναφορά από τους δήμους».
Όταν ρωτήθηκε γιατί στην σύσκεψη δεν παρευρισκόταν και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ,Απόστολος Τζιτζικώστας, ο κ. Μωυσιάδης ανέφερε ότι «Ο κ. Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έχει ενημερωθεί του έχουν τεθεί τα θέματα και θα επιδιώξουμε το ταχύτερο δυνατόν να έχουμε από τον γενικό γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στον περιφερειάρχη ώστε ο περιφερειάρχης την επόμενη εβδομάδα να κηρύξει σε έκταση ανάγκης όποια περιοχή κριθεί. Από χθες, είναι ενήμερος, το συζητήσαμε στην προσύσκεψη που είχαμε πριν το περιφερειακό συμβούλιο . Αντί για την παρουσία του περιφερειάρχη στην ΠΕΣ είναι ο αντιπεριφεριάρχης, αν ερχότανε θα ερχόταν με τον υπεύθυνο του ΕΛΓΑ».
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΣ, κ. Χρήστος Μέγκλας ,δήλωσε «Οι ζημιές είναι μεγάλες, 45 χωριά των Σερρών έχουν πληγεί από την χαλαζόπτωση. Μιλάμε για μια πολύ μεγάλη ζημιά , μιλάμε για 40 - 50 εκατομύρια ζημιά ,προσπαθήσαμε να δώσουμε έναν αριθμό για να φανεί η ζημιά. Μέσα σε αυτή την ζημιά είναι και αυτή που δεν φαίνεται ,αυτή των επαγγελματιών, των βιοτεχνών γιατί όταν δεν παράγεται τίποτα ,οι μεταποιητές επαγγελματίες δεν θα έχουν τα προϊόντα αυτά να τα δουλέψουν, να τα εξάγουν, μπορεί να έχουν κάνει συμφωνίες με το εξωτερικό και έτσι οι συμφωνίες ενδεχομένως να μην τηρηθούν και τότε θα έχουν πρόβλημα . Οι γεωπόνοι επαγγελματίες δίνανε σπόρους, λιπάσματα σε αυτούς τους αγρότες χωρίς να πληρωθούν περιμένοντας να καλλιεργήσουν ,να συλλέξουν και τότε να πληρωθούν.τώρα οι αγρότες δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν θα υπάρξει πρόβλημα. Πρέπει να παρθούν κάποια μέτρα άμεσα ,έπρεπε να έχει κηρυχθεί ο νομός σε έκτακτη ανάγκη από χθες, δεύτερον να παρθούν μέσα με το να γίνει η καταγραφή των ζημιών – γίνεται αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί και τρίτον να δοθούν από την πολιτεία εγγυήσεις στις τράπεζες για να δοθούν δάνεια στους αγρότες και να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους . Η ευρωπαϊκή ένωση μπορεί να δώσει χρήματα έχτρα για την ζημιά που έπαθε η περιοχή μας».

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...