Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Διασυνοριακή συνεργασία στην Π. Ε. Σερρών για την ανάδειξη του πολιτισμού

Αντιπροσωπεία από την πόλη Blagoevgrad της γειτονικής Βουλγαρίας, αποτελούμενη από ακαδημαϊκούς και εκπροσώπους του ομώνυμου δήμου υποδέχτηκε το πρωί της Δευτέρας 7-12-2015 ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης.

  Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας που αναμένεται να ξεκινήσει μέσω σχετικού διασυνοριακού προγράμματος INTERREG GREECE-BULGARIA, οι δράσεις του οποίου θα υλοποιούνται από τον δήμο Αμφίπολης, το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης 2 (ΚΕΚ) της Π.Κ.Μ.-Π.Ε. Σερρών, που έχει αναλάβει το σχεδιασμό και την υποβολή της πρότασης, το πανεπιστήμιο και τον δήμο του Blagoevgrad.
  Όπως τόνισε ο Διευθυντής του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. 2 Γιώργος Αραπάκης οι στόχοι του εν λόγω προγράμματος είναι πολλαπλοί, με πρώτο την ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου των δύο περιοχών, με τη διοργάνωση αρχαιολογικών συνεδρίων, εκπαιδευτικών επισκέψεων και προγραμμάτων κατάρτισης για την ανάπτυξη της περιοχής ως τουριστικού πόλου.  
  Σημείο αναφοράς βεβαίως για τις Σέρρες θα αποτελεί η Αμφίπολη, μετά και τις τελευταίες σπουδαίες ανακαλύψεις από την κ. Κατερίνα Περιστέρη και την ομάδα της. Μάλιστα στην συνάντηση ήταν παρούσα  η Διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Σερρών και υπεύθυνη της ανασκαφής στην Αμφίπολη κα.Κατερίνα Περιστέρη, η οποία εστίασε στην προσπάθεια που πρέπει να γίνει για ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων των δύο περιοχών και στον προγραμματισμό δράσεων που θα αναδείξουν σπουδαία αρχαιολογικά σημεία αναφοράς, όπως αυτό της Αμφίπολης.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπεύθυνος για θέματα πολιτισμού της Π.Ε. Σερρών Βασίλης Βαφειάδης πρότεινε μεταξύ άλλων την διοργάνωση επιστημονικών συναντήσεων που θα σχετίζονται με την αρχαιολογία.
            Παράλληλα όπως τονίστηκε, θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη του αγροτουρισμού και σε κοινές πολιτιστικές δράσεις που θα αναδεικνύουν σημαντικές διοργανώσεις και φεστιβάλ και στις δύο χώρες, όπως για παράδειγμα το Φεστιβάλ της Αμφίπολης.
  Ιδιαιτέρα πρόθυμοι να δραστηριοποιηθούν για την ευόδωση της εν λόγω συνεργασίας εμφανίστηκαν και οι καθηγητές του πανεπιστημίου του Blagoevgrad  αλλά και οι εκπρόσωποι του ομώνυμου δήμου, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις.
  Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης υποδέχτηκε θερμά την βουλγαρική αντιπροσωπεία και εξέφρασε την πεποίθηση πως αυτή η συνεργασία θα αποδώσει σημαντικούς καρπούς,  αφού και οι δύο πλευρές είναι και οργανωμένες και απολύτως πρόθυμες.
             Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση όλων των φορέων στον δήμο Αμφίπολης όπου ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Μελίτος και ο αντιδήμαρχος Γρηγόρης Κοδρόπουλος, ως συντονιστές της πρότασης αυτής, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το αυξημένο ενδιαφέρον των φορέων από τη γειτονική χώρα και την πεποίθηση πως θα υπάρξει μία επιτυχημένη συνεργασία. Ακολούθησε ξενάγηση στους αρχαιολογικούς χώρους υπό την επίβλεψη της Κατερίνας Περιστέρη.
  Στην συνάντηση συμμετείχαν : Ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Σερρών Αθανάσιος Μασλαρινός και Παναγιώτης Σπυρόπουλος, η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, ο Διευθυντής του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης 2 (ΚΕΚ) της Π.Κ.Μ.-Π.Ε. Σερρών Γιώργος Αραπάκης, ο υπεύθυνος για θέματα πολιτισμού της Π.Ε. Σερρών Βασίλης Βαφειάδης, το μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης 2 (ΚΕΚ) της Π.Κ.Μ.-Π.Ε. Σερρών  Χρύσα Παλάζη. Εκπρόσωποι του  Blagoevgrad ήταν οι : Yordan Goshev Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Blagoevgrad, Vasil Markov, Αντιπρόεδρος της ίδιας σχολής και υπεύθυνος για τα επιστημονικά προγράμματα, Pesislava Ivanova, Εμπειρογνώμων Πολιτισμού του Δήμου Blagoevgrad, Maria Grozdanova, Εμπειρογνώμων και Διευθύντρια της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου Blagoevgrad, Rouska Krasteva , chief assistant professor Tourism Department.  
             
Αθανάσιος Μασλαρινός, Περιφερειακός Σύμβουλος Σερρών: «Θα συνεργαστούμε σε πολιτιστικό, τουριστικό και επιστημονικό επίπεδο
Πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» του Διοικητηρίου Σερρών, η δεύτερη συνάντηση εκπροσώπων της Π.Ε. Σερρών και του Δήμου Μπλαγκόεβγκραντ Βουλγαρίας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Εδαφικής Συνεργασίας Interreg. Τα προγράμματα Interreg έχουν ως στόχο τη συνεργασία συνοριακών περιοχών σε πολιτιστικό, τουριστικό και επιστημονικό επίπεδο, με στόχο τη γνωριμία των δύο περιοχών και των κατοίκων αυτών.
Σε δηλώσεις του στη «Σ», ο εντεταλμένος για θέματα παιδείας, πολιτισμού και τουρισμού Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Σερρών, Αθανάσιος Μασλαρινός αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του προγράμματος, ενώ τόνισε τη σημασία του και για τις δύο χώρες
«Θα προσπαθήσουμε να ενοποιήσουμε την περιοχή των Σερρών με αυτή του Μπλαγκόεβγκραντ σε ό,τι αφορά πολιτιστικά, επιστημονικά, τουριστικά μονοπάτια και συνεργασίες. Η αρχική σκέψη έγινε μετά τις ανασκαφές στην Αμφίπολη, δεδομένου ότι υπάρχουν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα θρακικών φύλλων στη Βουλγαρία. Η υλοποίηση της συνεργασίας είναι πολύ σημαντική και αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα. Στόχος είναι η διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων μεταξύ Σερρών και Μπλαγκόεβγκραντ, εκδηλώσεις που θα λαμβάνουν χώρα στις Σέρρες και θα μπορούν να διοργανωθούν και στη Βουλγαρία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, έχουμε πολλούς επισκέπτες από τη γειτονική Βουλγαρία και θα μπορούσαμε να τους προσφέρουμε δικά τους πολιτιστικά δρώμενα στον τόπο μας», σημείωσε ο κ. Μασλαρινός.
Ο κ. Μασλαρινός υπογράμμισε τα οφέλη του προγράμματος, οφέλη που φτάνουν μέχρι και την οικονομική συνεργασία.
«Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά. Οικονομικά, πολιτιστικά, τουριστικά. Αρκεί να σκεφτούμε ότι κάθε χρόνο περνούν από τον Νομό μας περισσότεροι από 1.000.000 Βούλγαροι, τους οποίους θα μπορούσαμε να τους κρατήσουμε εδώ και να μην είναι οι Σέρρες απλά ένα πέρασμα. Επίσης, πολλοί Έλληνες πηγαίνουν στη Βουλγαρία. Είναι καιρός, λοιπόν, να γνωρίσει η μία περιοχή την άλλη»
«Η σημερινή επίσκεψη γίνεται πλέον μία παράδοση. Η Περιφέρεια Σερρών και ο Δήμος Μπλαγκόεβγκραντ έχουν μία πολύ καλή συνεργασία και πλέον μπορούν να συνεργαστούν και τουριστικά και όχι μόνο πολιτιστικά. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη τόσο του Μπλαγκόεβγκραντ όσο και των Σερρών μέσα από αυτή τη συνεργασία», δήλωσε ο καθηγητής αρχαίων πολιτισμών στο ΝΔ Πανεπιστήμιο Νεόφυτ Ρίλσκι, στη Σχολή Καλών Τεχνών, Dr Βασίου Μάρκοφ, εκπρόσωπος του Δήμου Μπλαγκόεβγκραντ.
Κώστας Καλούδης
για την e-simerini.com

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...